Félúton – Mi a jobb? II.

2012. április 25. 10:25

Békés Márton
Mandiner

A jobboldali előtt álló egyik nagy kérdés az, hogy második tíz évét egy párt választói táboraként, egy elsősorban egy személyhez kötődő politikai mozgalomként, vagy esetleg több párt által formált közegként szeretné-e megélni?

„A rendszerváltás utáni harmadik jobboldali kormány koalíciós kényszerek és komolyabb ellenzéki mozgalom nélkül működik, és előre láthatóan (mostani tudásunknak megfelelően) meg fogja nyerni a 2014-es választás, ha nem is lesz ismét kétharmados parlamenti többsége. Egy ilyen győzelem rendkívüli jelentőségű lenne a jobboldal szempontjából, hiszen végre nem ellenfelei szenvednének vereséget, hanem saját jogán, eddigi kormányzati tevékenységét megerősítendő győzedelmeskedhetne. A jobboldali előtt álló egyik nagy kérdés az, hogy (1.) második tíz évét egy párt választói táboraként, egy elsősorban egy személyhez kötődő politikai mozgalomként, vagy esetleg több párt által formált közegként szeretné-e megélni? 

Egy dologgal még adósak vagyunk, mégpedig annak magyarázatával, hogy 2012-ben mi volt az a nagy jelentőségű erkölcsi lépés, amely párba állítható Lánczi könyvének tíz évvel korábbi szellemi-filozófiai természetű felvetéseivel? A posztkommunizmus lezárásának igénye 2010-ben a Gyurcsány-rezsim által manifesztté tett hazugságra alapított politikai gyakorlat megszüntetésének vágyával kapcsolódott össze. A kétharmados többség egy jogos erkölcsi felháborodás eredménye volt (és a parlamenti matematikáé, amely a győztes Fideszt az Országgyűlésben alkotmányozó többséggel jutalmazta). Ezért volt sokak szerint – akiknek egy jelentős része képletesen és szó szerint is értően olvasta Lánczi könyvét – erkölcsileg tarthatatlan, hogy (az ugyan jó ideje már a jobboldal politikai közegében tevékenykedő) Schmitt Pál köztársasági elnök a helyén maradjon. Mindez hangsúlyozottan nem a személy ellen szólt, hanem az intézményi tekintély megóvása mellett.

Az államfő lemondásának kérdése egy idő után ugyanis elvált az egykori kisdoktori ügyétől, és a »következmények nélküliséggel« – vele együtt pedig a posztkommunista erkölcsi relativizmussal – való leszámolás elemi igényévé vált. A politikailag exponált »mi-kutyánk-kölyke« mentalitást ez egyszer végül felülírta az etikai hozzáállás, amelynek végeredményével a baloldal nem tudott mit kezdeni, hiszen az a rendszerváltás utáni összes kormányfőjével szemben felmerült súlyos erkölcsi aggályok fölött rendre könnyedén napirendre tért. A kérdés ezzel kapcsolatban nem más, mint hogy (2.) vajon a 2010-re kialakult és 2012-ben egy kis hezitálás után végül fenntartott erkölcsi többségét a hivatalos jobboldal meg tudja-e őrizni a későbbiekben is?

A jobboldal elkövetkező tíz éve sok tekintetben fontosabb lesz, mint a mostani állapotának kialakulásához vezető első évtized.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35855

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A rendszerváltás helyett jobb lett volna ha inkább módszerváltás szót használ.

"Egy dologgal még adósak vagyunk, mégpedig annak magyarázatával, hogy 2012-ben mi volt az a nagy jelentőségű erkölcsi lépés, amely párba állítható Lánczi könyvének tíz évvel korábbi szellemi-filozófiai természetű felvetéseivel?"

Nagy jelentőségű erkölcsi lépésre? Talán a Közgép 200 milliárdos bulija. Ilyen mérték nemigen volt azelmúlthúszévben.

"Mennyire képmutató a szerző, miféle párt az olyan amelynek kádár halála óta egyetlen vezetője volt?"

ez így de facto nem állja meg a helyét:

Kövér, Pokorni és Áder is vezették a Fideszt.

Kádár halála óta? Az mióta viszonyítási pont a FIDESZ belső életében?
Hogy jön ide egyáltalán?

"Poszt kommunizmusról papolni és közben az egy személyi kultuszt éltetni az maga a bolsevizmus."

Csak ez a kis felszíni megnyilvábulás különbözteti a bolsikat a mai "jobboldali demokratáktól".

Rendszeri különbség viszont nincs. Ugyanis a demokratáknak is éppúgy a javak társadalmi újraelosztása a hobbijuk, éppúgy, mint a bolsiknak. A különbség csak az, hogy míg a bolsik ezt a termelőeszközök államosításával tették, addig a demokraták ezt a jövedelmek államosításával tesdzik. Az évezredek történelme folyamán még eddig nem ismert magas ÁFA-k, jövedéki stb. adók által. Ki ennek az államosításnak megpróbál ellenálni, azt adókerüként lecsukják, állami végrehajtók segédletével adóbehajtás címén vagyonát államosítják, elkobozzák.

Kérdédem. Hol itt a különbség?

"arra kéne rámutatnod, hogy ennek mégis mi értelme."

Szerintem kb. annyi, mint amikor valaha az elvtársak önkritikát gyakoroltak. Hisz valamivel etetni kellett a nép lelkét is.

Szerintem készíts statisztikát a magasságukról, arról, hogy a hét melyik napján születtek, vagy a cipőméretükről.
És vonj le belőle bármilyen, neked tetsző következtetést.
Úgy látom, a módszertan már megvan hozzá.
Jó munkát!

"Erkölcsi többség, erkölcsi többség, erkölcsi többség... Ízlelgetem ezt a szót"

Ez több egy szónál. Úgy mondanám, hogy varázsszó. Már ami a többség szót illeti. Akkora a varázsa, hogy ettől mindenki meg tud hülyülni, és kezesbáránnyá válni a hatalom sámára.

"csak mantrázni kell"

Természetesen, mindegy hogy komcsik, demokraták, válaszott többség vagy parasztság, közérdek, közjó, államérdek vagy munkásosztály nevében. Minden rendszernek megvannak a saját maga mantrái. Nélkülönözhetelnenek mindenféle típusú hatalom számára.

lehoznánk. írj egy kompakt kis cikket a témáról, normális hangvétellel, küldd el a mandiner kukac mandiner pont hu címre. megnézzük, ígérem.

Nem. Ott a zsidózás és a cigányozás versenye folyik...

Komoly elméleti megalapozottságú elemzés, több ilyenre számítok a Mandi-akció keretében. Vitatkozni lehet és kell is vele, ez az értelme az egésznek, csak ne vesszünk el a pártpolitikai aktualitásokban.


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés