Gyurcsány mai kijelentéséről

2012. április 24. 21:13

Weisz Manfréd Huba
Kettős Mérce

Aki feketében és fehérben gondolkodik a politikáról, nem lehet képes egy országot kormányozni.

„Ezt mondta ma Gyurcsány az AB előtt: »Nem sokkal később az MSZP-nek címezve viszont azt mondta, hogy a 2006 ősze ügyében magukat mentegetőknek el kell dönteniük, a demokráciát védő rendőrök vagy a gyújtogatók oldalára állnak.»

A fenti Gyurcsány-”mondat két dolog miatt káros. Az egyszerűbbel kezdve: aki mikre és őkre osztja az országot, nem tesz mást, mint saját hatalmát építi. Aki csak jót és gonoszt lát, az hazudik, ahogy ebben az esetben is voltak ártatlan rendőrök, voltak bűnös tüntetők is, úgy az élet egyetlen területén sincs fekete vagy fehér. Nincsenek jók és gonoszak. Aki ezt állítja, nem tesz mást, mint leegyszerűsíti a világot, és nem bontja ki azt, hogy milyen sokfélék vagyunk és milyen sokfélén gondolkodunk. Aki feketében és fehérben gondolkodik a politikáról, nem lehet képes egy országot kormányozni, hiszen nem látja át, vagy választóinak nem akarja megmutatni azt, mennyire bonyolult dolog a politika, az ország ügyeinek intézése, így becsapja mind magát mind választóit, leegyszerűsítve a sokszínű demokráciát. Vagyis magát a liberális demokráciát rombolja. (...)

Ha tovább folytatjuk ezt a szarkenegetést az elmúlt 22 év bűneivel, akkor nem védhetjük meg azt se, ami fontos és jó belőle. Ha nem nézünk szembe a hibáinkkal, a liberális demokrácia hibáival és megrövidítésével, akkor a demokráciánkat koncként dobjuk oda azoknak, akik szét akarják kapni. Ha hagyjuk, hogy a baloldalon elfogadható legyen egy ilyen hazugságmondat, egy ilyen megosztó mondat, mint Gyurcsányé, akkor megtagadjuk mindazt, aminek a nevében kiakarunk állni. Ha a Fidesz és a Jobbik módszereivel játszik a baloldal, akkor inkább ne játsszon semmivel. Aki 2006-ot vagy a demokrácia más deficitjét aktuálpolitikai célokra használja, és nem hajlandó szembenézni a saját felelősségével, az a magyar politika sírját ássa.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35837