Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. április 24. 21:13

Aki feketében és fehérben gondolkodik a politikáról, nem lehet képes egy országot kormányozni.

„Ezt mondta ma Gyurcsány az AB előtt: »Nem sokkal később az MSZP-nek címezve viszont azt mondta, hogy a 2006 ősze ügyében magukat mentegetőknek el kell dönteniük, a demokráciát védő rendőrök vagy a gyújtogatók oldalára állnak.»

A fenti Gyurcsány-”mondat két dolog miatt káros. Az egyszerűbbel kezdve: aki mikre és őkre osztja az országot, nem tesz mást, mint saját hatalmát építi. Aki csak jót és gonoszt lát, az hazudik, ahogy ebben az esetben is voltak ártatlan rendőrök, voltak bűnös tüntetők is, úgy az élet egyetlen területén sincs fekete vagy fehér. Nincsenek jók és gonoszak. Aki ezt állítja, nem tesz mást, mint leegyszerűsíti a világot, és nem bontja ki azt, hogy milyen sokfélék vagyunk és milyen sokfélén gondolkodunk. Aki feketében és fehérben gondolkodik a politikáról, nem lehet képes egy országot kormányozni, hiszen nem látja át, vagy választóinak nem akarja megmutatni azt, mennyire bonyolult dolog a politika, az ország ügyeinek intézése, így becsapja mind magát mind választóit, leegyszerűsítve a sokszínű demokráciát. Vagyis magát a liberális demokráciát rombolja. (...)

Ha tovább folytatjuk ezt a szarkenegetést az elmúlt 22 év bűneivel, akkor nem védhetjük meg azt se, ami fontos és jó belőle. Ha nem nézünk szembe a hibáinkkal, a liberális demokrácia hibáival és megrövidítésével, akkor a demokráciánkat koncként dobjuk oda azoknak, akik szét akarják kapni. Ha hagyjuk, hogy a baloldalon elfogadható legyen egy ilyen hazugságmondat, egy ilyen megosztó mondat, mint Gyurcsányé, akkor megtagadjuk mindazt, aminek a nevében kiakarunk állni. Ha a Fidesz és a Jobbik módszereivel játszik a baloldal, akkor inkább ne játsszon semmivel. Aki 2006-ot vagy a demokrácia más deficitjét aktuálpolitikai célokra használja, és nem hajlandó szembenézni a saját felelősségével, az a magyar politika sírját ássa.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35837


34 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintDrága szivem! Egy borderline, kizárólag feketében és fehérben képes gondolkodni.
Nem szabvadna túl sokat várni tőle....


Drága szivem! Egy borderline, kizárólag feketében és fehérben képes gondolkodni.
Nem szabvadna túl sokat várni tőle....


Aki kritizálni meri Gyurcsányt az az ország ellensége, és Orbán barátja. Mi a francot nem lehet ezen érteni?


Weiss A. egész más.


Az egyszerű agyú Gyurcsány a saját piszkában fetreng évek óta.

A kosz meg fröccsen a baloldalra...:-)))


Ugyanezt elmondhattad volna Orbánra is. Neki viszont van saját rendőrsége, ez a tek. Erre és még sok minden másra használta a kétharmadot. Nincs fekete és fehér. De Orbán politikája ugyanolyan fekete, mint Gyurcsányé.

Válaszok:
Csigorin | 2012. április 24. 22:55

"Ha hagyjuk, hogy a baloldalon elfogadható legyen egy ilyen hazugságmondat, egy ilyen megosztó mondat, mint Gyurcsányé,"

ezt mar 2006ban hagytatok. Azota csak szarkenegetes megy.


ha elolvasod: el is mondta. Azt irja hogy a Fidesz es Jobbik eszkozeivel.

Válaszok:
Dr. Táskás Tóni | 2012. április 24. 23:06

Olvastam, de nem akartam hinni a saját szememnek.
Ezek szerint ő sem tud magának pártot választani.
Benne van az 51%-ban.

Válaszok:
Huba | 2012. április 24. 23:12

Igen, őt se szeretem.

Válaszok:
Diocles | 2012. április 24. 23:24

Én aztán nem kedvelem Fletót, de kezeljük az értékén ezt a vonalas LMP-kampányblogot, ütik a konkurenciát, ennyi, ez a dolguk.

De a nyakam rá, h szavuk nem lesz akkor, ha a Karácsony-féle "technikai koalíció" keretében az LMP-jük összeáll Fletóval is, meg a szocikkal is.


Kritizáltad már valaha a blogodon a saját pártodat, az LMP-t?

Mert nem valami nagy dolog egy döglött oroszlánt rúgdosni, ez már a jobboldalon sem divat.
Persze aki most akarja bepótolni, amit 2006-ban kihagyott ugye..., ahogyan 1945 után is mindenki partizán volt...

Válaszok:
Huba | 2012. április 24. 23:42

Igen kritizáltam az LMP-t pl 3 napja legutoljára. Egyébként 2006-ban nehezen írtunk volna róla, mivel akkor még nem volt blog, de amióta van elég sokszor...


Nem hiszem, hogy a Gyurcsányhoz való viszonyulás pártfüggő lenne, az ország 98%-át már hidegen hagyja Fletó. Szerintem a poszt is feleslegesen biztosít neki további nyilvánosságot, a rajongóinak meg további csámcsognivalót, amivel aztán behergelhetik magukat. WMH tévesen azt feltételezi róluk, hogy tudnak gondokodni, ami nyilvánvalóan nem igaz, hiszen akkor eszükbe sem jutna egy elve vesztes projektet támogatni. Akik meg tudnak gondokodni, azoknak meg semmi újat nem mond, hogy Gyurcsány csak egy manipulatív dilettáns, aki undoríó módon használja fel az általa oly sokat bírált háborús retorikát.

Válaszok:
Dr. Táskás Tóni | 2012. április 25. 00:35

Vagyis tiszta Orbán klón. Vagy Orbán Gyurcsány klón?

Válaszok:
tommo | 2012. április 25. 00:45

A rajongók minden pártnál ugyanolyan elvakultan viselkednek,de a vezető lehet másmilyen

Válaszok:
Dr. Táskás Tóni | 2012. április 25. 00:52

Ebben az esetben nincs különbség.


"2006 ősze ügyében...el kell dönteniük, a demokráciát védő rendőrök vagy a gyújtogatók oldalára állnak." Teljesen félreérti, és félremagyarázza.

Ez a kijelentés nem arról árulkodik, hogy valaki feketén-fehéren látja a világot. Csak arra, hogy vannak olyan szituációk, amikor a szürke, vagy inkább sok színű világ relatív és árnyalt szemléletét el kell vetni.
Pl. ha a trágya bugyog az utcákon, akkor be kell kotorni a pöcegödörbe, még akkor is, ha a jövő színpompás virágai egyébként belőle táplálkoznának...


"Gyurcsány nagyon kell a Fidesznek, mint egy falat kenyér."
Nem így van.
Egyrészt, mert a kontraproduktív politizálást pozícióját már rég elfoglalta Orbán úr, - mert minden kell neki..., ezt hívják megosztó politikának. És ez inkább az övé.
Másrészt a szokásos korlátolt mánia, hogy az "egység" árt a magyarnak, és, hogy állandóan "széthúz a magyarság". Holott ez ostobaság. A demokrácia lényege, hogy ENGEDI az ellentétes véleményeket, érdekeket kifejeződni. EZT hívják vitának. EZ csak JÓ.
A Fidesz mögötti egységesülés pl. a jobboldalon csak arra kell, hogy a Párt szavazóit mozgósítsa, amikor a politikai akcióra szükség van. Leginkább a választásokkor, de az un. "Békemenetek" verbuválásakor is.
(Ez utóbbi önmagában ellentmondás, mert az rendben van, hogy demonstrálni akarnak a Fidesz mellett, de hogy ezt "békés" gesztusnak állítsák be, ez már megint önellentmondás. Ha úgy tetszik: megosztás.)


Itt nem a gondolkodásról van szó, hanem az üzenetekről.

Egy politikus, ha nem világos, nem fekete-fehér üzeneteket küld, hanem elmosódottakat, szürkéket, akkor sem neki, sem a pártjának nem lesz karaktere.

Szürke mikiegér pártra meg ugyan ki szavazna?


Az "Aki nincs velünk, az ellenünk van!" orbáni gondolat nekem nagyon ismerős, még 1950-ből.

Gyurcsány - szerintem - nem az öszödi beszéde miatt bukott meg 2010-ben, hanem mert megpróbálta véghezvinni azokat a reformokat, a túlköltekezést visszafogni (eü, szociálpolitika, oktatás, közösségi közlekedés stb.), amiket most Orbánnak kell megtennie, és ami könnyen Orbán fejébe is kerülhet 2014-ben.
Hogy ki és kik jöhetnek a helyére, az még megjósolhatatlan.
Szerintem egy külső támogatottságú "szakértői" kormány, például Bajnai miniszterelnökségével.

Válaszok:
Csigorin | 2012. április 25. 16:14

Ezek amolyan ujjból szopott politikai latolgatások. (Amit Gy. utálatáról mond, megvan a másik oldalon is: ugyanúgy, őszintén nem értik az olyanok, mint Ön, hogy "hogyan is lehet Orbánnak bedőlni"!? - Számomra pl. ez elég vicces…)
(Utál) De nincs olyan, hogy az "emberek" ezt szerették, azt utálják. Az érdekeik, vagy a VÉLT érdekeik mentén voksolnak, függetlenül attól, hogy milyen érzelmeik vannak.
(Megoszt) O. "megosztó személyiség" ELEVE is, de ez mindegy. A lényeg, hogy VOLT olyan pillanat, amikor éppen ezt gondolták a választók a legalkalmasabb országvezetői mentalitásnak. Akkor győzött. Amikor meg nem, akkor meg vesztett.
(Vél) A "vélt" kifejezés fontos, mert erre épít a politikai marketing szakma, mely a demokratikus rd-ekben legális eszközzé vált. Az egyik mestere ennek éppen a Fidesz, hisz pl. arra azért senki sem vállalkozott eddig nálunk (másutt is ritka lehet), hogy egyszerűen UGYANAZOK az emberek, UGYANAZ a párt, egy MÁSIK választói attitűdre kezd építeni az érvényesüléséért. Emberileg ez talán hányinger-keltő (hirtelen más lett Kövér véleménye!? - nyilván nem, tehát valamikor – vagy akkor, vagy most – hosszan és tudatosan megtévesztette híveit…), de tény, hogy a „Fiatal Demokratáknak" sok levegő nem jutott AZON az oldalon az Mszp, és az Szdsz mellett...
(Más) Emlegeti a demokráciát: nos, ha egy politikus úgy „liheg a bosszúért”, hogy legközelebb ő akar nyerni a választásokon, az a demokrácia. Viszont ha a másik „higgadt fejjel” úgy szerezne előnyt, hogy a kormányzási beosztásával kapcsolatos döntése kapcsán korrupciós ügybe keveri az ellenfelét, az valami más.
(Akar)Lengyelországban úgy volt demokrácia, ahogy nálunk is az volt: a VÁLASZTÓK „nem akarták”, hogy több párt legyen. Hát ott meg a VÁLASZTÓK „akarták”, hogy a LEMP domináljon…
(Hisz)„Van elképzelése, …meg is tudja valósítani…” Ezek tudatos, a politikával együtt járó mítoszok. (Mítosz: mesés, fikciós történet, mely az adott dolgot, vagy személyt bizonyos értékítéletet tartalmazó képzetekkel társítják az olvasó, hallgató, választó tudatában) Ugyanis nagyon sok embernek „volna elképzelése”, és meg is tudná csinálni… Csak nincs abban a helyzetben, hogy erre egy politikai kampánystratégiát építsen fel. Orbánt nem véletlenül látják, akár egy (nagyobb hatalmat biztosító) elnöki székben is a hívei. Hiszen tudatosan próbálják az atyai szerepet, a bölcs pózát alakíttatni vele. Ezzel érik el, hogy az emberek az érzelmeik alapján bizalmat tápláljanak iránta, és az emlegetett vélt érdekeik megvalósítójaként higgyenek benne.
(12) Mondom, ez rendben is van, de akkor miért akarják az ellenoldal megszólalásának a lehetőségeit is csírájában elfojtani? Amikor a DK kivált, még tíz ember elég volt a frakcióhoz. A Fidesz most egyszerűen megszavazta, hogy tizenkettő kell. Gyakorlatilag visszamenőleg, hisz nyilván AKKOR még megvolt a DK lehetősége, hogy ennyi embert állítson a maga pártjára, anélkül, hogy szétzúzza az „anyapártját” is…

Ezeket az ellentmondásokat sokan látják. Még ha Ön nem is ismer ilyeneket. Ráadásul, amit leírtam, az nehezen cáfolható, MÉGSEM ért vele egyet. Tehát Orbán eléri, hogy a ráció egyszerű eszközével mégse közeledjen az álláspontunk! Hogy Ön, meg oly sokan itt, amikor sarokba szorítjuk - szintén oly sokan itt...- az érveinkkel, a végén úgyis mindig elküldenek egy melegebb éghajlat alá…
Mi ez, ha nem „megosztás”?


"Gyurcsány - szerintem - nem az öszödi beszéde miatt bukott meg 2010-ben"

szerinted.
nem 2010ben, megbukott o mar 2006ban.

es nem a beszed miatt. megcsak nem is amiatt hogy utana tesseklassek nekiallt volna csinalni valamit (egyebkent meg nem csinalt).

hanem amiatt, hogy 2004-2006ig TUDATOSAN hagyta elszaladni az adossagot, SZANDEKOSAN terhelte meg a mar roskadozo koltsegvetest hogy a valasztasokat megnyerhesse, mert a hatalmat elobbrehelyezte az orszagnal.

Kb ugy viselkedett mint a cserbenhagyasos gazolo, aki miutan elut valakit elhajt, majd kicsit kesobb visszamegy, es kioktat mindenkit hogy kellene vegezni a mentest. Utana nem hagy senkit odaferni, mert csakazertis o akarja vegezni az ujraelesztest amihez egyebkent nem ert. Mikor nagynehezen vegre atadja a terepet, utana meg a partvonalrol kiabal be hogy nem jol vegzik az elsosegelyt.

Válaszok:
gilice | 2012. április 25. 17:59

Már 2002-ben nyilvánvalóvá vált, hogy a beígért 13. havi nyugdíj, az 50 %-os fizetésemeléseket csak kölcsönökből lehet finanszírozni. Abban reménykedett Medgyesy, hogy beindul a gazdasági fejlődés fedezi majd a kiadásokat. Kiderült: a válság miatt nincs fejlődés. 2002-ben "puccsolta meg" Gyurcsány Medgyesyt azzal, hogy leállítja a 13 havi nyugdíj még hártalévő 2 hetének fizetését, de a frakció és az MSZP vezetése ezt nem engedte, mondván, az biztos bukáshoz vezetne 2006-ban. Addig pedig ki kell húzni valahogy. Kihúzták, és ismét nyertek. Ekkor, 2006-ban mondta Gyurcsány az "öszödi beszédet"... Szembesítve a frakciót azzal, hogy hazudtak (éjjl, nappal), és az ország szarban van. (Egyébként ez a "hazudtunk" nem csupán a szocikra volt igaz, hanem minden kormányra a rendszerváltás óta.)
Az IMF hitel felvételekor beígért reformokat (eü, oktatás, közlekedés) sem tudta végrehajtani részben a népszavazások, részben a saját frakciója miatt. Így aztán az MSZP vezetése Bajnaira "bízta" a tűzoltást, az államcsőd elkerülését, a 13. havi nyugdíj elvételét és egyebeket.
Most Orbánnak kell megtennie mindazt, amit a szocik nem mertek, félve a népszerűségvesztéstől. Az "eredmény" már most is látható, csak hogy a "szabadásharc" tegnap elbukott, újabb milliárdokba került, és kerül még sokáig. Valamint a Fidesz teljes hitelvesztésével itthon is és külföldön is.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó