Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. április 23. 08:33

Akik a Mandiner felkérésére válaszolnak: a magyar polgári, konzervatív jobboldal elmúlt tíz évének meghatározó gondolkodói, publicistái, elemzői és bloggerei.

2012 áprilisát írjuk: éppen tíz évvel vagyunk a 2002-es, és két évvel a 2010-es választások után. Tíz éve a jobboldali kormányzat vereséget szenvedett, de a kampány és a rákövetkező időszak nagygyűlésein formálódó mozgalmak újraszervezték a jobboldalt. Két éve a jobboldal politikai ereje kétharmados győzelemmel jutott újra hatalomra. Most a ciklus félidejénél járunk. Mi ma a jobb? Mi történt az elmúlt években, hol tart a magyar jobboldal, és milyen dilemmákat hozhat a jövő – tettük fel a kérdést.

És akik a Mandiner felkérésére válaszolnak: a magyar polgári, konzervatív jobboldal elmúlt tíz évének meghatározó gondolkodói, publicistái, elemzői és bloggerei. A válaszok műfaját, hangvételét, stílusát, hosszát teljes mértékben a szerzőkre bíztuk. A felkérésünkre válaszoló szerzők írásait a következő időszakban lapunk hasábjain olvashatják mindazok, akiket érdekel: hogyan gondolkodnak a jobboldali közbeszédet meghatározó szerzők e szerteágazó politikai tábor jelenlegi állapotáról. Reméljük, sikerül sokak számára hasznos vitát és párbeszédet elindítanunk a magyar jobboldalról.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35764


Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Akit nem kértek fel, az kezdhet gyanakodni, hogy ő már nem is magyar konzervatív. Vagy nem meghatározó.

Egy Borókai talán mondhatja, hogy ő műhely, és nem tud táncolni. :)


"kétharmados győzelemmel jutott újra hatalomra. "

Én mint jobboldali is csak annyit kérnék, hogy fejezzük már végre be ezeket 2/3-os győzelmi jelentéseket. 53%-os volt a szavazási győzelem. A 2/3-os parlamenti többség a választási rendszerünkből fakad. Nem tükrözi a szavazók valós akaratát.

Válaszok:
kamasuka | 2012. április 23. 10:18

"Jobb a Bal!!!!"

Na persze. Igen jeles a névsor: MSZP, SZDSZ, DK, Szovjet hadsereg, 19-es Lenin fiúk, 19-es Vörös Hadsereg. De pusztító hatásukat nézve méltó őseik voltak a tatárok, törökök, az 1838-as nagy pesti árvíz is.


Kínos?

Nektek valóban az. 2002-ben - sajnos- megbuktattátok az egyébként sikeres és bizakodó középosztályt. Amit elkezdtetek leharcolni, mert ti a szegény alsó réteg hizlalásában vagytok érdekeltek.

Minden egyéb csak duma.


Persze, hogy nem a választók akaratát tükrözi. Mindig minden törvény egy szűk (önmagát kiválasztottnak, tévedhetetlennek hívő) kisebbség hozza. De a választók hatalmazzák fel őket erre. A nyolcév ámokfutás után meg különösen felhatalmazták a Fideszt mindenre, ellentmondásos amit írok de mégsem egészen arra amit csinálnak. De minden Fidesz hibáért minimum 50%-ban a balhibbant politikusaink felelősek.

Válaszok:
Teknős | 2012. április 23. 10:26

Te viszont mindig fájsz, de ez mellékes. Viszont a Tatárok javára írható, hogy legalább elmentek. Balhibbantjaink meg az istennek sem hajlandóak végre tényleg bőröndölni és elhúzni.


Én, mint baloldali is csak annyit tennék hozzá, hogy bezzeg amikor narancsosbuktáztunk, akkor aztán mögöttünk állt az egész ország és világ.

Válaszok:
heep | 2012. április 23. 10:29

Azért mert helyet adunk különböző jobboldali véleményeknek a jobboldal elmúlt 10 évéről? Világos.

Válaszok:
duzur | 2012. április 23. 11:15

Kíváncsian várom az elemzéseket,és remélem, a napi politika számára is hasznosítható konklúziókat a Fidesz és az államvezetés megfelelően levonja.


Annyit tennék csak hozzá, mert maximálisan egyetértek azzal, amit írsz, hogy a változás, változtatás meg valós igény volt a Fidesz szavazói részéről, hogy az a rendszer, ami 2010-ig volt, az erkölcstelen és/vagy igazságtalan döntései esetén arra hivatkozott, hogy ezek az erkölcstelen és/vagy igazságtalan döntések törvényesek és mosták kezeiket, megszünjön.

Az más kérdés, hogy a Fidesz ténykedése eléri-e az igényelt hatást, de azzal, hogy az ellenzék már magát a változtatást is illegitimnek tekintette, deklarálta, hogy az erkölcstelen és igazságtalan rendszer fentartásában érdekelt.

Válaszok:
heep | 2012. április 23. 10:44

Sajnos a világ akkor állt mögöttünk amikor kiárusítottuk nekik fillérekért a nemzeti vagyont, amikor 2006-ban ámokfutott rendünk éber őreinek hordája, amikor világelső mértékű profitot biztosítottunk a multiknak, amikor a tudtukkal és beleegyezésükkel meghamisítottuk, elhallgattuk a gazdaság valós helyzetét csak, hogy a balhibbantak nyerhessék a választásokat. A világ bekaphatja, még akkor is ha egyébként tőlük, a jószándékuktól függ részben a sorsunk.

Válaszok:
duzur | 2012. április 23. 10:48

" az erkölcstelen és igazságtalan rendszer fentartásában érdekelt."

Ez az egyik legjellemzőbb vonása a hazai ballibnek. Mindegy milyen áron, mindegy mibe kerül ez az országnak, csak az számít, hogy az övék legyen a politikai, gazdasági, kulturális hatalom. Az irányítás, az elosztás joga. Minden ezzel ellentétes folyamat az szerintük törvénytelen, antidemokratikus és náci. Nézd meg mit össze habzottak a Dörner ellen is. Pedig csak arról volt szó, hogy a huszonvalamennyi pesti színház közül egyben nem ők a tótumfaktumok.

Válaszok:
duzur | 2012. április 23. 10:57

Köztudott, hogy Görögországtól Ausztriáig mindenki szépitett adatokat szolgáltatott hosszú évekig az Uniónak ahol ezt mindaddig nem is vették túl szigorúan amig ki nem borult a bili...

Válaszok:
heep | 2012. április 23. 11:12

Nem tudom, hol létezik manapság nemzeti-konzervativ szinház, de a müvészek általában világszerte inkább az ujat keresik és a korlátaikat feszegetik, ahogy ezt mindig is tették. És persze minderröl rengeteg érdekes vita folyik mindenütt ahol a kulturával törödnek és a nyilt eszmecserét megengedik.

Válaszok:
heep | 2012. április 23. 11:17

De az csak nálunk volt, hogy 2006 elején a Gyurcsányék adatait (látszólag) elfogadták, de közölték velük, hogy a választások után már a valós adatokat kérik. Addig meg cinkosan némák maradnak, csak, hogy ne veszélyeztessék a ballib igencsak ingatag választási győzelmét.

Válaszok:
duzur | 2012. április 23. 11:24

Tetszik az ötlet. Pláne abban a káoszban ami manapság az irányzatok és elkötelezettségek világában egyre csak duzzad, jól jöhet egy kis szortírozás. Kérdés persze, hogy mennyire érvényesek még a bal és jobb kategóriák. (Tegnap pld. Bécsben egy jobboldali politikus, Andreas Kohl követelte, hogy büntessék meg azokat a vállalkozókat akik 65 év elött akarják nyugdijba küldeni idösebb alkalmazottaikat...)
Eleve ugy tünik, hogy egy becsületes jobboldali és egy becsületes baloldali ember is egyszerüen egy emberséges társadalmat szeretne.
Hogy pedig hol található a több becsületes, az nagyon változó...


Nem az volt a lényeg, hogy az Új Színház a Dörnerrel nemzeti-konzervatív vagy a legvadabb liberális darabokat tűzi-e ezentúl műsorra. Hanem, hogy nem ők (a megszokott szűk kör) irányíthatja-e továbbra is a kulturális életet, ők oszthatják-e továbbra is maguk között szét az állami pénzeket. Továbbra is megélhetnek-e főúri módon nulla tehetség és teljesítmény mellett.

Válaszok:
duzur | 2012. április 23. 11:30

Nem tudom eldönteni, mert nem is érdekel, hogy hülye vagy, vagy csak ki akarod forgatni amit írtam.

A mai magyar jobboldal nem maga mellé akarja állítani a szegény alsó réteget, hanem ki próbálja emelni az embereket az alsó szegény osztályból a középosztály alsó részébe. Akit lehet és akit érdemes.

A baloldal a masszív szegény réteg fentartásában érdekelt, mert ha nincs szegény réteg, nincs kit gyámolítani. Ez akkor is igaz, ha azzal fogsz példálózni, hogy az egykulcsos adó így, meg úgy és most egy totális adóztatás van kialakulóban, ami az 1990 utáni ballibes túlsúly következménye.

Válaszok:
Pelso | 2012. április 23. 11:34

Ez azt jelentené, hogy az Unió a baloldali kormányokat részesíti elönyben. Németországban (a legerösebb uniós országban) mégis jobboldali kormány van és Franciaországban, Olaszországban ugyanigy volt mostanáig. Ez számomra igy nem értelmezhetö. Elöre pedig nemigen tudhatta az Unió, hogy Orbán mit fog lépni, hisz a korábbi kormányzása alatt nem voltak jellemzöek a konfliktusai az EU-val. (Orbán mostani ujitásaival kapcsolatban, semmilyen pausál véleményre én pedig nem vagyok kapható, mert ahhoz túl komplikáltak a dolgok.)


van még jobb meg bal?


Nem meglepö, hogy végülis sajnos mindenütt a "pénz beszél, kutya ugat" de aki azt hiszi, hogy a baloldalon vannak csak a kapzsik, több mint elfogult. Érdemes kicsit körülnézni a határokon túl is és az derül ki, hogy mindenki becsületes amig nem kerül kisértésbe...

Válaszok:
heep | 2012. április 23. 12:24

Ki próbálja emelni? -az egykulcsossal, mi?


Nem mondtam, hogy csak a baloldalon vannak kapzsi, úrhatnám emberek. De ezt eddig látványosan a ballib bizonyította eddig az elmúlt több mint hatvan évben. Majd hatvan év múlva (addig reményeim szerint jobb oldali vezetés lesz itthon, amit mi most itt jobb oldalnak hívunk) lehet egyenleget vonni a két oldal korruptságában, tehetségtelenségében, kapzsiságában.

Válaszok:
duzur | 2012. április 23. 21:08

"És akik a Mandiner felkérésére válaszolnak: a magyar polgári, konzervatív jobboldal elmúlt tíz évének meghatározó gondolkodói, publicistái, elemzői és bloggerei."

A jobboldalnak nincsenek komolyan veheto meghatarozo gondolkodoi. A dolog mar itt megbicsaklik. Publicistai is csak akkor vannak, ha ezt a fogalmat minden minosegi megkotes nelkul a leheto legtagabban ertelmezzuk.

Válaszok:
heep | 2012. április 23. 14:05

óh, igen. vegyük pl. a globalizációt, aminek a mai magyar baloldal az élharcosa volt az 1990 utáni években.

A globalizációban a világ felső 3%-a vagyonosodott a középosztály kárára. Nem, nem a az alsó szegény réteg profitált, hanem a nagytőke. Én nem vitatom azt el, hogy az olyan megvezethető és jószándékú alakok, mint te elhiszik ezt a gyámolító dumát, a valóság és a tények viszont nem támasztják alá a gyámolítást.

Vagy nézzük meg a GYES alanyi jogúvá tételét, mit is hozott ez a valóságban. Újra termeli az alsó szegény réteget, miközben az anyasági támogatások (gyed, gyes) elinflálása aközéposztály újratermelődését gátolja. És sorolhatnám.


Ez az, csak tanítsd a népet. Bár előtte neked kéne tanulnod, meg némi IQ-t felszedned sem ártana.


Tudom, hogy a magyar egy különleges nép, de azért a sok évtizedes nemzetközi tapasztalat se elhanyagolható. És tudtommal minden oldalnak sikerült mindenfele alaposan bepiszkolni magát, amint a vájú közelébe engedték. Azt persze megértem, ha most a jobboldal is szeretne elég idöt "összeszedni magát"...Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó