A magyar romastratégiát dicsérte a FAZ

2012. április 10. 08:50

A német lap áttekintése szerint Magyarország a hátrányos megkülönböztetés felszámolása és a kisebbségvédelem területén átvette a vezető szerepet Európában.

2012. április 10. 08:50

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából Reinhard Olt áttekintést adott arról, hogy milyen a roma kisebbség helyzete Európában. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke említést tett egy svájci sajtóbotrányról és Robert Fico egyik romákkal kapcsolatban tett vitatott nyilatkozatáról is. Megemlítette, hogy a romákat Romániában, Magyarországon és Bulgáriában is érték rasszista indíttatású támadások az elmúlt években, továbbá írt a franciaországi és olaszországi kitoloncolások ügyére is. A cikk második felében a szerző kitért a magyar elnökség ideje alatt elfogadott romastratégiára is. Megjegyezte, hogy ennek a stratégiának kell – a nemzeti stratégiák alapján – hozzájárulnia ahhoz, hogy a romák oktatása, foglalkoztatottsága, egészségügyi állapota és lakókörülményei javuljanak.

A publicista hozzátette, hogy a roma szervezetek képviselői kételkednek abban, hogy az EU-projekt vagy a nemzeti törekvések sikeresek lesznek. A cikk megjegyezte, hogy a magyarok nem csak a kisebbségvédelemben, hanem a cigányok hátrányos megkülönböztetésének felszámolásában is átvették a vezető szerepet: utalt Balog Zoltán egyik nyilatkozatára, miszerint a romáknak önálló szereplővé kell válniuk. A cikkíró az államtitkárt a romastratégia mérnökének nevezte. Kifejtette, hogy az Orbán-kormány által elfogadott terv keretében 100 ezer cigánynak teremtenek munkahelyet, 20 ezren kapnak iskolai-, 5 ezren pedig főiskolai ösztöndíjat, valamint kvótarendszert alakítanak ki a romák számára a közszférában. Kiemelte, hogy az Orbán-kormány tette a legnagyvonalúbb lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben szélsőséges felvonulások ne fenyegethessék a romák lakta településeket. A cikk kiemelte azt is, hogy Járóka Lívia az egyetlen roma származású EP-képviselő Magyarországról – idézi a FAZ írását a Médianéző.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2012. április 10. 14:20
A németek miért nem biztosítanak egyenlő esélyeket a muszlimoknak azzal, hogy meghatározott számú muszlimot kell felvenni ide, vagy oda, miért nem kapnak külön ösztöndíjat, csak azért hogy "felzárkózzanak"? Krieg im Klassenzimmer http://www.youtube.com/watch?v=JCm3SQQAp3Q Elmentek ti a FAZ-ba, meg azok is akik kiszolgálnak!
bispora
2012. április 10. 13:43
Jól látom, Magyarországon 800 ezer ember számára visszatér a szocializmus egy különlegesen perverz változata?
Mimes
2012. április 10. 10:22
...meg két hét alatt rend lett az országban... ...meg 1 millió munkahelyet... ...meg ne az emberekkel fizettessék... ...meg csökkentjük a jövedéki... ...meg amúgy is itt az idő... Amúgy szomorú ez a diszkrimináció és rasszizmus: - egy cigány azért kap ösztöndíjat, mert cigány és nem azért, mert rászolgált - vagy mert egy cigány azért kerül a közszférába mert cigány, és nem azért mert a legrátermettebb a munkára Vagy ha magyarokat különböztetnek meg hátrányosan a saját országukban a cigányok javára, az már nem rasszizmus/nácizmus/diszkrimináció/üldözés?
durrbele
2012. április 10. 09:22
Szégyen hogy nem a nemzet felemelkedésében hanem a cigányok pátyolgatásában magyarok pénzén a magyarok hátrányára történik mindez.Egyirányú program csak ad de nem követel.Bukta az egész ügy.A milliárdok megint magánvagyonokat fognak gyarapítani.Ugyanis egy programnál tudni kell hány cigány van magyarországon,mennyit költenek rá,mennyi valósult meg és mit tettek azok akiknek a pénz,paripa,fegyver adva lett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik