Navracsics: A magyar-lengyel barátság örökkévaló

2012. április 5. 16:45

Lengyelország polgárai kétszeres kockázatot vállalva segítettek az 1956-os események után menekülő magyaroknak. A magyarok és a lengyelek örök barátságának állít emléket a Szétlőtt városok kiállítás – mondta a megnyitón Navracsics Tibor.

A magyarok és a lengyelek örök barátságának állít emléket a Szétlőtt városok Poznan-Budapest 1956 című kiállítás – mondta Navracsics Tibor csütörtökön Veszprémben. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a kiállítás megnyitóján kifejtette: a magyar és lengyel nemzet történelmében voltak fordulópontok, amikor megkérdőjezhetetlenül ki kellett nyilvánítani és habozás nélkül ki is nyilvánította a két nemzet az egymás iránt érzett barátságát.

A Szétlőtt városok kiállítás egy ilyen fordulópontra emlékeztet, egy pillanatát merevíti ki a magyar-lengyel barátságnak. Az ezeréves barátságban nehéz megmérni – folytatta a politikus –, hogy a legjelentősebb pillanatról van-e szó, vagy csak az esemény közelsége jelenti, hogy különösen fontosnak tartjuk 1956-ot, amely „csodás példája” a két nemzet egymás iránt érzett szimpátiájának. Navracsics Tibor hangsúlyozta: egy másik kommunista ország polgárai kétszeres kockázatot vállalva segítettek az 1956-os események után menekülő magyaroknak. A magyarok és a lengyelek örök barátságának állít emléket a tárlat – állapította meg.

A kiállítást a veszprémi polgármesteri hivatal aulájában Michal Andrukonis, a Lengyel Köztársaság magyarországi tanácsosa nyitotta meg. Beszédében azt emelte ki, hogy a lengyelek és a magyarok egyaránt ápolni kívánják a történelmi kapcsolatokat. Fontosnak nevezte az emlékezést a két ország közös múltjára.

A Szétlőtt városok kiállítás az 1956. júniusi poznani munkásfelkelést és a néhány hónappal későbbi magyar forradalmat mutatja be a fényképekkel gazdagon illusztrált tablókon. A tárlat a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet, a budapesti 1956-os Intézet és a varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével valósult meg.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35173