Iványi Gábort szeretné államfőnek a DK

2012. április 3. 12:43

A Demokratikus Koalíció Iványi Gábor lelkészt javasolja köztársasági elnöknek. A Jobbik szerint kizárt, hogy legyen közös államfőjelölt.

Iványi Gábor lelkészt, az egyházi jogállását március 1-jével elveszítő Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét javasolja államfőnek a Demokratikus Koalíció. Varju László pártigazgató Iványi szociális érzékenységével indokolta választásukat, és felhívta a figyelmet arra, hogy Németországban a közelmúltban a demokratikus pártok egyetértésével választották államfővé Joachim Gauck evangélikus lelkészt. Elmondta, előbb a demokratikus ellenzéki pártoknak, majd ha velük sikerül egyetértésre jutni, a kormánypártok figyelmébe ajánlják Iványi Gábort, akivel már egyeztettek szándékukról.

A legesélyesebbként számon tartott kormánypárti jelöltekről Varju László azt mondta: Kövér László a legkevésbé sem alkalmas arra az egységteremtésre, ami a köztársasági elnök feladata, Áder Jánost pedig olyan hatalomtechnikusként, szürke eminenciásként jellemezte, aki ugyancsak alkalmatlan a tisztségre.

Dúró Dóra a Jobbik részéről közölte: kizárt, hogy legyen közös ellenzéki államfőjelölt, nem támogatják az MSZP által javasolt Sólyom László jelölését sem. Hangsúlyozta, hogy a Jobbik továbbra is kitart a közvetlen államfőválasztás mellett. Emlékeztetett: Orbán Viktor 2005-ben szimpátiaszavazást hirdetett az akkori államfőjelölt személyéről. Dúró szerint a Fidesznek most is támogatnia kellene, hogy az emberek véleményét is megkérdezzék, nem szabadna megfutamodniuk kormányon az emberek véleményétől. Megerősítette azt is, hogy a Jobbik konkrét személyekről és esetleges saját jelöltjéről a szerdai elnökségi és frakcióülésén tárgyal.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35046