Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. március 3. 15:01

Ma már nehéz ráismerni az 1978-as eredetire, mert azóta több mint 1600 ponton változtatták meg a Btk-t – mondta a fidesz.hu-nak Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár.

Répássy Róbert szerint az elmúlt 34 évben történt változtatások mára megbontották a törvénykönyv belső összhangját, az egyes bűncselekmények büntetéseinek arányossága felborult, ezért a további módosítások helyett egy új Btk.-t kell alkotni. 2000 óta folyamatosan napirenden van az új Btk. megalkotása, a szocialista kormányok alatt még miniszteri biztos is felügyelte a munkát – emlékeztetett Répássy.

A Btk. tervezete azt javasolja, hogy a törvény határozzon meg olyan helyzeteket, amikor a védekezőnek nem kell mérlegelnie azt, hogy valóban az életére törtek-e. Így ha éjjel, fegyveresen vagy csoportosan történik a támadás, mindig úgy kell tekinteni, mintha a támadó szándéka az élet kioltására is irányult volna. Ha valakit ilyen módon megtámadnak, a jövőben minden eszközzel, mindenféle kockázat nélkül elháríthatja a támadást.

A középmértékes büntetés bevezetését az államtitkár azzal indokolta, hogy a bírók mindig inkább az alsó értékből indulnak ki. „Nem könnyű középen tartani a Btk.-t, mert baloldalról az enyhítés irányába, szélsőjobbról pedig a szigorítás irányába változtatnák” – mondta Répássy, aki szerint nem szabad végletekbe esni. Fontos, hogy az új törvény a társadalom igazságérzetével találkozzon, de humánus, méltányos is legyen. A parlamenti vita legkorábban áprilisban kezdődhet, és az Országgyűlés még a tavaszi ülésszak alatt el is fogadhatja az új jogszabályt, amely 2013. július 1-jén lépne hatályba.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/33772


32 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ideje volt!

Nehogy már elnézést kelljen kérni, ha az ember megvédi önmagát!

Még nem halálos, de sanyarú emlékeket keltő fegyvereket is jó lenne kedvezményesen venni, és otthon szabadon tartani: ha valamelyik anyaszomorító betéved, az ne jusson ki épp bőrrel vissza az utcára!

Válaszok:
Ricochet | 2012. március 3. 16:46

Már holnap is késő,hogy hatályba lépjen!


Remélem, ez nem csak az éjjeli, és nem csak a csoportosan elkövetett támadások elleni védekezésre lesz érvényes.

Amúgy nem tudom, mi vár ránk, de a múltkor azzal foglalkozott a rádió, hogy felkészítse a hallgatókat hogy egy bolti rablás esetén hogy kell reagálni egy vásárlónak, hogy az eladónak, ma meg azt hallom, hogy a Szabolcs Volán kisfilmeket fog vetíteni a buszjáratokon, ami a zsebtolvajok elleni védekezésre hívja fel a figyelmet.


Az nem árt,ha a büntetést nem az áldozat kapja.
Mégha ez a kis-magyar-abszurdban gyakran elő is fordul...


Nem tudom, ezen mi nem tetszett valakinek, de ettől még a tények tények maradnak...

Válaszok:
Ricochet | 2012. március 3. 17:04

Amúgy meg, épp ésszel ki a tököm védi a tettest?!

Hagy tegyem már fel ezt a költői kérdést...


A Btk. tervezete azt javasolja, hogy a törvény határozzon meg olyan helyzeteket, amikor a védekezőnek nem kell mérlegelnie azt, hogy valóban az életére törtek-e. Így ha éjjel, fegyveresen vagy csoportosan történik a támadás, mindig úgy kell tekinteni, mintha a támadó szándéka az élet kioltására is irányult volna. Ha valakit ilyen módon megtámadnak, a jövőben minden eszközzel, mindenféle kockázat nélkül elháríthatja a támadást.

Teljes mértékben egyetértek, és támogatom a javaslatot. A magántulajdon védelmét is prioritásnak tartom. Soha többé ártatlanul meghurcolt Barna bácsikat! Na az volt a szégyen, és annak a megcáfolhatatlan jele, hogy változásra érettek az elavult, a való élet problémáinak megoldására immár képtelenné vált törvények.

Válaszok:
butapesti | 2012. március 3. 22:15

Ejrópa segiccs!
Hallom már előre -a vörösfasisztáink nyivákolását.
Persze csak azért- mernek majd nyivákolni, mert a Rózsadombon nem nagy a cigánysűrűség.
Ha rájuk köszönne, Jónapot szomszéd- már nem lennének ennyire liberálisak.:-)


Példának okáért ott van a garázdaság, mint jellemzően "komoly" bűncselekmény.

Teszem azt sétál a madár hazafelé, egy kicsit spiccesen, majd két még spiccesebb madár valami oknál fogva beleköt.

Egyedül lévő madarunk nem akarja magát teljesen összeveretni, ezért visszaüt.

Jelenlegi minősítése, ha jól tudom csoportos garázdaság, pedig az egyik csak igyekezett védekezni, mégis mehet a bíróság elé, mint vádlott.

Na, az ilyen gumijogszabályokat kellene már megváltoztatni.


Mai hír:
kerekes székes 13 éves kislányt,
az édesanyját
és a nagymamáját
gázolta el egy részeg autós.
Először a 23 éves utas vállalta magára a "balhét",
de kiderült, hogy ő meg kábítószer hatása alatt állt.
A sofőr 7 évet kapott.

Három ember halála ennyit ér a bíróság előtt.


Amennyiben gyerek az elkövető, ugyanazt a büntetést kell rá kiróni, mint a felnőttre és a szülőt kell ezzel büntetni, miért nem vigyázott a kölyökre!


Én olyan BTK-t és bírósági magatartást szeretnék, amikor a törvény szellemében és betűje szerint hozott ítéletek találkozzanak a társadalom igazságérzésével. Ne legyen esélye az ügyvédi praktikáknak az ítélet igazságosságtól való eltérítésére. Persze azt is megnézném, hogy kik azok a bírók, akik a közfelháborodást kiváltó ítéleteket hozzák.


"határozzon meg olyan helyzeteket, amikor a védekezőnek nem kell mérlegelnie azt, hogy valóban az életére törtek-e."

Magyarán: főszabály szerint mérlegelnie kell, és speciális helyzetek esetén nem. Szerintem inkább fordítva kéne, főszabály szerint ne kelljen mérlegelni, csak a egyes tv által meghatározott esetekben.

És szerintem itt van még egy gond a Btk-val. A Btk szerint én addig védhetem magamat amíg támadás alatt vagyok, vagyis: valaki rám lő aztán hirtelen megfordul, és elrohan az ellenkező irányba. Ilyenkor én nem támadhatom jogszerűen, mivel már befejezte a támadást. Na ez az abszurd.

Válaszok:
butapesti | 2012. március 3. 22:19

Normális esetben valóban az a helyzet, hogy a birtokot akár fegyverrel is meg lehessen védeni. De nem célszerű dolog ez Amerikában sem. Ott is figyelmeztetik az embereket, hogy fontolják meg a tett következményeit és inkább adják át önként az értékeiket.


A védekezésnek is vannak határai. Ha valakit megtámad egy késes cigánybanda akkor annak nincsen sok esélye akkor sem, ha pisztolyt hord.


"ahol fegyver van, az erősen hajlamos működni is, az pedig senkinek nem jó."
Hatalmas visszatartó ereje lenne,ha lehetne tartani fegyvert otthon!Ez nem azt jelenti,hogy tartani is kell,de ha a lehetősége meg van,jobban meggondolnák a bűnözők az elkövetést.Ha abba bele is lehet halni,mindjárt csökkenne a bűncselekmények száma!


Nem dum-dum lövedékre gondoltam, vagy gyengített urán lövedékre.

A Keserő Művek gyárt 18 mm-es gumilövedékes muskétákat.
Vannak fent videók a YouTube-on: Omerta, Onesta, ilyesmiket kell beírni, ha érdekel.
A hűtőajtót, OSB-t úgy lövi át, mintha ott sem lenne!

Egyik-másik úgy fest, mint egy gránátvető.

Azok megteszik, de kissé borsos az áruk.

Részletekben történő vásárlás esetén biztos nagyobb lenne az eladásuk is.

Ha az ember egy ilyennek nyit rá a rosszfiú(k)ra, rögtön kedvezőbb a képlet...


Ez OK,de akkor leverhetem,mint jég a határt?Vagy csak annyit mondhatok:máskor ilyet ne csinálj kis gügyüte?


Még néhány valami.Remélem úgy fog szerepelni a törvényben,hogy ha a nyomozásnál egyértelmű a védelem jogossága,nem kell bíróságosdit játszani,mert azt nagyon szeretnek Magyarországon.Miért is kell ezzel várni 2013.jul.-ig,mi tart olyan sokáig?Az több mint egy év!


Micsoda blabla!
"Fontos, hogy az új törvény a társadalom igazságérzetével találkozzon, de humánus, méltányos is legyen."
Érdemes elolvasni az új Btk. tervezetét!
A lopás szabálysértési értékhatárát felemeli 50 ezerre, a már eddig is magas 20 ezerről.
Nem hiszem, hogy ez találkozik a társ. igazságérzetével, vagy hogy méltányos lenne.
Azt üzenik a koncepció készítői, hogy ha ellopod egy közmunkás egész havi bérét, akkor az csak egy kis piti szabálysértés és megúszod egy enjnyebejnyével. Gratulálok az uraknak ott a minisztériumban.


Kicsit nagyobbat ütsz a kezére és akkor gipszelésre kell vinni,a tanár is jogosult az önvédelemre ezután.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó