Az áldozatokat védi az új büntető törvénykönyv

2012. március 3. 15:01

Ma már nehéz ráismerni az 1978-as eredetire, mert azóta több mint 1600 ponton változtatták meg a Btk-t – mondta a fidesz.hu-nak Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár.

Répássy Róbert szerint az elmúlt 34 évben történt változtatások mára megbontották a törvénykönyv belső összhangját, az egyes bűncselekmények büntetéseinek arányossága felborult, ezért a további módosítások helyett egy új Btk.-t kell alkotni. 2000 óta folyamatosan napirenden van az új Btk. megalkotása, a szocialista kormányok alatt még miniszteri biztos is felügyelte a munkát – emlékeztetett Répássy.

A Btk. tervezete azt javasolja, hogy a törvény határozzon meg olyan helyzeteket, amikor a védekezőnek nem kell mérlegelnie azt, hogy valóban az életére törtek-e. Így ha éjjel, fegyveresen vagy csoportosan történik a támadás, mindig úgy kell tekinteni, mintha a támadó szándéka az élet kioltására is irányult volna. Ha valakit ilyen módon megtámadnak, a jövőben minden eszközzel, mindenféle kockázat nélkül elháríthatja a támadást.

A középmértékes büntetés bevezetését az államtitkár azzal indokolta, hogy a bírók mindig inkább az alsó értékből indulnak ki. „Nem könnyű középen tartani a Btk.-t, mert baloldalról az enyhítés irányába, szélsőjobbról pedig a szigorítás irányába változtatnák” – mondta Répássy, aki szerint nem szabad végletekbe esni. Fontos, hogy az új törvény a társadalom igazságérzetével találkozzon, de humánus, méltányos is legyen. A parlamenti vita legkorábban áprilisban kezdődhet, és az Országgyűlés még a tavaszi ülésszak alatt el is fogadhatja az új jogszabályt, amely 2013. július 1-jén lépne hatályba.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/33772