Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. február 27. 15:29

A francia külügyminiszter szerint már hétfőn egyetértésre jutottak az ügyben, a hivatalos döntésre kedden kerül sor.

Az Európai Unió bele fog egyezni, hogy Szerbia megkaphassa az EU-tagjelölti státust – közölte hétfőn Brüsszelben a francia külügyminiszter. Bár a döntést hivatalosan csak kedden hozzák meg az általános ügyek tanácsában ülésező miniszterek, Alain Juppé szerint már most, hétfőn egyetértésre jutottak ebben az ügyben. „Ez bátorítás lesz Belgrád számára, hogy folytassa közeledését az Európai Unióhoz” – mondta Juppé. Ugyanakkor hozzátette: a szerbeknek még vannak teendőik, mielőtt csatlakozhatnak az EU-hoz. Múlt pénteken Szerbia és Koszovó között megállapodás jött létre a regionális és nemzetközi tanácskozásokon való koszovói részvétel mikéntjéről, valamint a szerb-koszovói „elválasztó vonal” integrált ellenőrzéséről. E megállapodás annyira derűlátó visszhangokat váltott ki a szerb tagjelölti státus esélyeit illetően, hogy Boris Tadic szerb elnök máris úgy döntött: ezen a hétfőn és kedden látogatást tesz Brüsszelben, ahol megbeszélést folytat Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével.

A tagjelölti jogállás megadása főleg elvi-politikai szempontból fontos. Gyakorlati jelentősége inkább csak abban ragadható meg, hogy ez is egy lépcsőfok, amelyre fel kell lépni. Egyelőre ugyanis nincs szó arról, mikor kezdheti meg Szerbia ténylegesen az EU-csatlakozási tárgyalásokat. E tárgyalások során 35 témafejezetben kell majd teljes egyetértésre jutnia a csatlakozni kívánó államnak az unióval arról, hogy miként, milyen ütemezésben veszi át az EU-vívmányokat, a közös jogrendszert. Az ilyen tárgyalások évekig húzódnak – Horvátország például 2005-ben kezdte, és csak tavaly júniusban, a magyar EU-elnökség alatt tudta eredményesen lezárni. A Nyugat-Balkánra összpontosító EU-bővítés folyamatában Montenegró valamelyest megelőzte Szerbiát, hiszen már korábban megkapta a tagjelölti státust – a csatlakozási tárgyalásokat azonban mindmáig nem kezdhette meg. Macedónia, amely immár 2005 óta tagjelölt, az ország elnevezése körüli, Görögországgal fennálló vitája miatt nem jutott még el a tárgyalások megkezdéséhez.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/33552


Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nem vennek fel uj tagokat aZ EUba, ameddig sajat maga nem kepes rendezni a gondjait. Most raadasul egy nacionalista meg a magyaroknal is hulyebb es butabb nemzet fog csatlakozni, tele gondokkal, feszultseggel, problemakkal. Nem ertem miert eroltetik ezt, mar Romaiat es Bulgariat sem kellett volna felvenni, ameddig nem tettek rendbe a magyar-lengyel-cseh,szlovak-baltikum regiot.


Nekem nincs partom. Ez az en velemenyem. Bar igazsag szerint Mo-t sem szabadott volna mar felvenni, Szlovenia es a Csehek voltak egyedul azon a szinten mind gazdasagilag mind kulturalisan akik szernitem realisan csatlakozhattak volna, es oket rovid ido alatt fel lehetett volna zarkoztatni. Mo-gal csak a baj van azota is, es ezek a bajok csak noni fognak, es az orszag nagyon messze van meg Europatol gondolkodasmodban es ertekrendben is.


Romania, Bulgaria, Horvarorszag, SZerbia nem csak nacionalsita gocpontok, de ezzel az EU ujabb tobb tizmillio koldussal gyarapodott, ennek a vilagon semmi ertelme.


Kell a piac, bármi áron...Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó