Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. február 15. 19:11

Több mint ezer diák vonult az ELTE Lágymányosi kampuszától a Corvinus Egyetemig a Hallgatói Hálózat demonstrációján. A tüntetés hivatalos vége után mintegy ötszázan az ELTE jogi kara felé vették az irányt. Az épületben spontán hallgatói fórumba kezdtek, melyen megjelent Király Miklós dékán, aki arra kérte a részt vevőket, hogy távozzanak, de a hallgatók egyelőre maradtak.

Fél négykor indult az ELTE TTK Lágymányosi kampusza elől a Hallgatói Hálózat „Vissza a jövőnket!” elnevezésű demonstrációja. A kezdeti néhány száz fős tömeg folyamatosan nőtt, a felvonulás céljához, Corvinus Egyetem elé, a Fővám térre már több mint ezren érkeztek meg az Index szerint. A tüntető diákok sípolva, dobolva vonultak. A Fővám téren többen is felszólaltak, a Hallgatói Hálózat nevében Csurgó Dénes mondta el követeléseiket: azt szeretnék, ha visszavonnák a felsőoktatási törvényt és létrehoznának egy társadalmi fórumot szakmai szervezetekkel és diákokkal, ahol megvitathatnák a témát.

A beszédek után a hivatalos tüntetés véget ért, ám mintegy 500 demonstráló az ELTE jogi karának épülete felé indult, ahol spontán hallgatói fórumot tartottak az egyik előadóban. Az Index úgy tudja, hogy eredetileg a Corvinus Egyetem C épületébe akartak behatolni, de a környéken lévő rendőrök miatt inkább az ELTE jogi karának épületét „foglalták el”. Az épület kapuját egyébként elég hamar bezárták, így újabb tüntetők már nem csatlakozhattak társaikhoz.

A spontán hallgatói fórumon főként a Hallgatói Hálózat követeléseit ismételték meg. Később megjelent Király Miklós dékán, aki ugyan elismerte, hogy a felsőoktatás fontos kérdés, amiről kell vitatkozni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a fórumot be kellett volna jelenteni. Arra kérte a résztvevőket, hogy fél 7-ig hagyják el az épületet. Néhányan távoztak a dékán szavaira, a többség azonban maradt. Egy küldöttség pedig elindult Király Miklóshoz, hogy megkérjék, hadd maradjanak még egy ideig.

Frissítés

 

Az ELTE EHÖK az alábbi közleményt adta ki az „egyetemfoglalás” kapcsán: „A mai napon Egyetemünk több, mint 375 éve alapvető tevékenységeit, az oktatást és a tudomány művelését zavarták meg illetéktelenek. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata elítéli, ha bármilyen csoportosulás a véleményét oly módon szándékozik kifejezni, amellyel társadalmi normákat sért. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata továbbra is demokratikus eszközökkel kíván a magyar felsőoktatás alakításában részt venni.” A kommünikét felolvasták a tüntetőknek is.

Frissítés

A dékán a küldöttség kérésére engedélyezte, hogy a tüntetők este nyolcig az épületben maradhassanak. Közben több rendőrfurgon is érkezett az Egyetem térre, nagy a készültség az Index tudósítója szerint. A Milla pedig máris szimpátiatüntetést szervezett a Facebookon az ELTE jogi karának épülete elé.

Frissítés

 

A tüntetők a spontán hallgatói fórumon felszólították a kormányt, hogy keddigig vonja vissza a keretszámokról szóló döntést. Ellenkező esetben a Hallgatói Hálózat intézményenként vagy közösen újabb akciókat tart az egyetemeken. Döntöttek arról is, hogy mindenki a saját egyetemén alapítson Hallgatói Hálózat-csoportot.

Frissítés

A demonstrálók a megállapodásnak megfelelően nyolc órakor elhagyták az ELTE jogi karának épületét, mely előtt a Milla tart szolidaritási tüntetést. 

Frissítés

Az ELTE épülete előtti megmozdulás fél kilenckor véget ért.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/33082


Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


szép nem vagy, hülye ne légy


www.youtube.com/watch?v=T-Yhi8SEWjU

ő is igy gondolja


nem, nem...ez nem tandíj ez oktatási hozzájárulás...sebaj osztrákiában lehet menni ingyen tanulni...hátha a fiatalokat is elvesztjük mán


A Millás henger már beindult.
"...Siessetek az Egyetem térre, hogy szolidaritásotok kifejezésével megnehezítsétek a köztévé mai Retusálásért Beosztott Szerkesztőjének feladatát!"


Ugyan már:D
Ez a tüntetés maga a spontaneitás, a hirtelen feltörő düh, elégedetlenség, nem volt itt előre leszervezve semmi:P


ha nincs normális feltétel, hogy maradj...akkor minek is..mikor kétdiplomával 3 nyelvvel nem kellesz senkinek...még jó hoyg elmennek...


a legnagyobb baj, nincs alternativa kidolgozva, nincs kidolgozva a normális ösztöndíj rendszer...

nesze fogd meg..majd lesz valahogy....


ha nincs normális feltétel, hogy maradj...akkor minek is..mikor kétdiplomával 3 nyelvvel nem kellesz senkinek...még jó hoyg elmennek...


a legnagyobb baj, nincs alternativa kidolgozva, nincs kidolgozva a normális ösztöndíj rendszer...

nesze fogd meg..majd lesz valahogy....


mert az összes fiatal amelyik tünte az kommunista meg maszopos...ennyire nem lehettek beszűkültek...

amúgy meg nem mindegy...csak baloldlai pártunk van :D szóval egységben az erő :D


amiben a fidesz jobboldali :D


A nyolcvanas években hasonló körülmények között alakult a Fidesz. Azóta jól belenőttek az MSZMP KB szerepébe...


leszarom a maszopot, nincs elzavarták...

ennyi....

de fidesz sem jobboldali párt...vagyis maga se tudja...államosít de most fizetőssé teszi a főiskolákat..olyan egyet balra egyet jobbra táncol, ahoyg Pozsgay elvtárs elvárja


te lenni következő fidesz szóvivő...az nem lehet mert ez jó válasz volt, és nem volt benne kettős beszéd...


Baloldali kötödésü hallgatói szervezet. A tüntetésen megjelentek gimnazisták is valamint az mszp szóvivője vezetőségi tagja Kunhalmi Ágnes, valamint lmp-sek is.

Erről ennyit. A HÖOK tiltakozik.

Válaszok:
Felebarát | 2012. február 15. 21:14

te támogatod akkor eme átalakítást és a fizetőssé tételét?...mert az nem jött le kommentedből...

Válaszok:
bini | 2012. február 15. 21:35

most komolyan mindenki gyűlölködik..ha mással nem tud, akkor felmenővel...

balról jobbról...miért jó Pokorni felmenőivel gyűlölködni, vagy az éppen most tüntető bmelyik diák felmenőjét elővenni?.-..beidegződés?...

enélkül nem megy...nem lehetne saját véleményt mondani...hoyg szerintem jó lesz , de..szerintem egy nagy faszság...

tanuljatok már meg érvelni személyeskedés nélkül...


Támogatom, mivel ami az elmúlt ídőszakban a közép és felsőoktatásban történt az egy horror és nem csak a diákoknak, de a szülöknek és a társadalomnak is.

A diplomák értéke devalválodott, ami meg használható és társadalmilag hasznos lenne azok a fiatalok külföldön keresik a boldogulást és nem szakmai, hanem anyagi okokból.

Akik maradtak meg frusztráltak mert ha még jobb fízető állást kapnak is képtelenek megfelelni a követelményeknek és pályaelhagyok lesznek, vagy olyan feladatot biznak rá, amit egy jólképzett középfokú végzettségü is el tud látni.

Sokan akik felfogták, hogy mi is történt velük azon kivül, hogy egy jópár év feleslegesen ment el életükből egy jó értékes szakmát tanulnak és a piacon a magánszektorban el tudják tartani magukat és családjukat is.

Nagy részük kalandként elmennek külföldre rabszolgamunkát égezni a diplomájukkal, s visszajőve kezdenek valami értelmes szakmát tanulni, mivel tapasztalták, hogy olyan munkát végeznek, amit itthon lenéztek és rangon alulinak tartották.

Ezért nagyon helyes, hogy a mostani törvény egyszer meghúz egy teljesítmény minimumszintet és egy korlátot a társadalom szempontjából. Ide a legjobbak kerülhetnek be, de nincs elzárva a többiek elől sem az esély, amit az állam igen méltányos feltételek mellett biztosít.

Megjegyzem, hogy ma is ismeretes az, ha valakit pl nem az állam, hanem költségtéritéses képzésnél egy cég, vagy vállalat biztosít, akkor szerződésben rögziti, hogy meddig köteles a cégnél dolgozni. Nem hallottam, hogy ez ellen lett volna tiltakozás, hogy helyhez kötik az illetöt. Így az állam aki a közpénzén tanitatt valakit és lehetőséget biztosít annak kötelezettsége is van a társadalommal szemben.

Az, hogy a büffé és ruhátarszakokat az állam nem támogatja, meg azokat akik a piacion keresett szakokat választanak teljesen normális és az unioban normális gyakorlat.

Válaszok:
Felebarát | 2012. február 15. 21:40

"A következő négy év nyertesei a fiatalok lehetnek.... Nyolc év után ismét olyan kormánya van Magyarországnak, amely segíteni akar a fiataloknak"

muhahaha


megy ez köszi :D

de ehelyett miért kell gyűlölködni...

persze már a takaritónéninek is diploma kell...higéniaimenedzser :D

de...miért nem lehet rendesen kidolgozni, miért nem lehet eltolni a következő őszre...és évközben bejelenteni...kipróbálni belőle dolgokat és utána behozni..mert az se járja...hoyg máról holnapra teremts elő ennyi pénzt...de persze tudjuk 47 ezerből meg lehet élni...csak akkor nem tanulsz tovább....

kapkodottnak érzem...


pont ide jöttek, ne már...lehet én is az vagyok...vagy judeomensevik...mert akkor olyanok is vannak..és akkor most a bolsevikok vannak többségben..,?

szeméylesen is ismered őket...és a kommunizmust is ők hozták létre...mert az nekik jó volt...

most komolyan...?


és ez miből derül ki?...vagy miből derül ki egy magamfajta judeomenseviknek, hoyg ő az..és te nem lehetsz az?


nem...nem bomlasztó tényezőről van szó, hanem ahogy máshol is irják..ostoba kormányzati kommunikációról, és kapkodásról...nem átvezetésről..hanem ez van...nincs idő rákészülni...a diákok meg állnak, mert nem tudták, hoyg akkor most lesz vagy nem lesz felsőoktatási hely, vagy mihez kezdjenek...ez elég volt ehhez a tüntetéshez és morgolódáshoz,,,,


esküszöm mentálisan lett megmérgezve ez az ország...az elmúlt 20 évben...

ilyen nincs...hoyg fröcsögnek itt is a fórumon, az utcán és mindenhol...nincs összefogás, nem is lét érdek, pont ezért...csak a te k---a anyád...meg bolssi meg jobbsi...meg az Isten tudja még mi...

minek...enélkül már nem tudtok létezni?...


nekem most hirtelen Viktor ugrott be, meg Gyurcsány...

de te is gyűlölködsz..akkor benned is vannak ilyen irányú gének...


te egybites ::D nem tudom miről beszélsz...miért skatulyázol...semmi közöm a mszp-hez az lmphez a jobbikhoz és a fideszhez sem..na akkor miről csipogsz...

muszáj ezt...jah értem nyertetek, mindenki fulladjon meg, mert tietek a hatalom, tietek a történelem..mi van? térde az imf elé...


Egy olasz tudos satellit felvetelek alapjan megallapitotta, hogy a Gulf Aramlasban szakadas jott letre es az Europat melegito resz nem erkezik megfeloen. JEGYKORSZAK VAN. Youtube kereso: "EUROPE FREEZE-Has Gulf Stream Stopped?" Nem cikk tessek megnezni a videot!!!!

Válaszok:
bookmark | 2012. február 15. 22:48

kik basztak el és mit?...kiver keversz te engem őssze?...kik azok a mink?


Annak az otnek uzenem, aki dislike-olta eddig az uzenetemet, hogy ha befagy a seggetek teljesen erdektelen lesz, hogy hova nem fognak jarni tanulni a fagyott kojkok.


az nem a többi már inkább...


küld a teki katonákat..mondjam a címet :D


nyitni kell nekik ajtót?...mik ezek fehérgallérosok??


teremtsd elő a feltételt, hoyg ne menjen el..ne rabláncot tegyél rá...halljon éhen itthon..huá..akkor majd 18 évesen mennek el, és kinn fog lediplomázni...sokkal jobb lesz

Válaszok:
Felebarát | 2012. február 16. 00:30

szánalmas forradalomcsinálás ez csak az indexes vezérlőteremből legyártva

remélem a tisztelt polgártársaknak lesz annyi akarata, hogy ha egyszer esetleg komolyra fordul a dolog akkor felkeresik a szerkesztőséget és egy kis ízelítőt adnak "egyetemfoglalásból"


ezek azt hiszik külföldön olyan könnyű...

nyilván ezért ment haza pl. angliából a lengyelek fele már eddig is


Divat lett a forradalom, nem ők kezdték.


akkor most errol mindenki tehet kiveve a fyevi birot...szuper


akkor el fog menni...ennyi ...azt lehet futni az euban anpenzertHozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó