Elhunyt Csurka István

2012. február 04. 11:02

Életének 78. évében elhunyt Csurka István író, a Magyar Igazság és Élet Pártjának elnöke.

2012. február 04. 11:02

Életének 78. évében meghalt Csurka István író, politikus. A drámaíró haláláról Papolczy Gizella számolt be az MTI-nek. Csurka életének utolsó közéleti megnyilvánulása február 2-án történt - ekkor Dörner György, az Új Színház igazgatója olvasta fel a politikus-író társulathoz intézett levelét. A levélben Csurka István arra biztatta a színészeit, hogy politikai hovatartozástól függetlenül szeretben dolgozzanak együtt az Új Színházban.

Csurka István 1934. március 27-én született Budapesten. 1957-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturgia szakán szerzett diplomát. 1956-ban a főiskolai nemzetőrség vezetője volt, emiatt fél évre Kistarcsára internálták. Tanulmányai befejeztével szabadfoglalkozású íróként dolgozott. Igen fiatalon, 1954-ben debütált, s regényeket, filmforgatókönyveket (Hét tonna dollár, Amerikai cigaretta), rádióhangjátékokat, elbeszéléseket, színműveket (Ki lesz a bálanya?, Deficit, Döglött aknák, Házmestersirató) írt.

Irodalmi munkásságáért 1969-ben és 1980-ban József Attila-díjat kapott, 1980-ban elnyerte a színikritikusok díját. 2011-ben, több évtizedes kihagyás után új drámával jelentkezett, melynek címe A hatodik koporsó. Újságíróként 1973-86 között a Magyar Nemzet szerződéses munkatársa, tárcaírója volt. 1988-89-ben a Hitel című folyóirat szerkesztőbizottságának tagjaként, 1989-90-ben az általa alapított Magyar Fórum című hetilap főszerkesztője, a lap 1991 januári újraindulásától a szerkesztőbizottság elnöke, a Magyar Fórum Kft. ügyvezető igazgatója.

Politikai megnyilvánulásai miatt többször került szembe a hatalommal: 1972-ben szilenciumra ítélték rendszerellenesnek és antiszemitának minősített kijelentései miatt, 1986-ban pedig azért, mert a kisebbségek érdekében való összefogásról szóló, Elfogadhatatlan realitás című esszéje megjelent a New York-i Püski Kiadónál. 1985-ben egyik szervezője volt az ellenzék monori találkozójának, 1986-ban részt vett az Európai Kulturális Fórummal egy időben zajló ellenfórumon, s 1987 szeptemberében, a lakiteleki találkozón, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja volt.

Ezután részt vett az MDF ideiglenes elnökségének munkájában, majd az MDF Országos Elnökségének tagjaként tevékenykedett, közben két évig az ügyvezető elnökségnek is tagja. 1991 decemberétől egy évig a párt alelnöki teendőit látta el. 1990-94, és 1998-2002 között országgyűlési képviselőként dolgozott. 1993-ban kizárták az MDF-ből. Már 1992-ben életre hívta a Magyar Út Alapítványt, majd elindította a Magyar Út Körök Mozgalmat, amelynek 1993 júliusában elnöke lett. Ugyanebben az évben megalakította a Magyar Igazság és Élet Pártját, amelynek kezdetben elnökségi tagja volt, majd 1993 novemberétől társelnöke, 1994 októberétől elnöke.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 563 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2012. február 05. 15:16
Talán még annyit Csurkához, hogy egy ismerőse szerint " néha lement a Piroskába, és az asztalához ültette, az akkor már kicsit zavart, és magán kívül lévő Antal Imrét. Megetette, beszélgetett vele..." Csurkáról azt állítják fasiszta volt, Antal tudvalévően homoszexuális és zsidó. Könnyű az embereket skatulyába helyezni, és ha kész a skatulya, azon már nem képesek változtatni. Az emberek sokkal színesebbek, érdekesebbek, különösen az olyan emberek, akik megfelelő intellektussal rendelkeznek. Csurka sem az egyes embereket, hanem szervezetet, egy rendszert minősített és így is élt. Drámáinak fő témája az egyén erkölcsi felelőssége, az ebből adódó feszültségek ábrázolása, a társadalmi problémák felfedése. Ott is, az életben is alaposan felderítve, és kíméletlenül kimondva az igazságot, ha az tabunak minősül, vagy egyeseknek nem tetszik, akkor is. Nagyszerű író volt. Utolsó üzenete a megbékélésről, a színészek összetartásáról, együtt munkálkodásáról szólt, politikai hovatartozástól függetlenül. Nagyszerű ember is volt!
magnamater
2012. február 05. 12:37
Egy ronda vakondok volt olyan undok kedves halottunkra gúnyverset mondott. Vakondok halálod mint ideálod' épp olyan lészen: béle kiomlott nyelve kinyúlott mint Júdás a kötélen!
zolka50
2012. február 04. 23:14
"Az elmúlt húsz évben többször arra akartak kényszeríteni, hogy határolódjak el tőled, mondjak fölötted ítéletet. Ezt mindig megtagadtam, mert ott égett a lelkemben az első találkozásunk első tekintetváltása. És ez ott marad mindvégig, kedves Pista.” Duray Miklós
zolka50
2012. február 04. 22:24
Személyesen ismertem, és tudom, hogy már több mint húsz éve szórják rá a rágalmakat a libsibolsik. Ő higgadtan tűrte, mint általában az igazán erős emberek. (Sportoló is volt!) Sok mindenben nem értettem vele egyet, de ő egy talpig becsületes, igaz magyar ember volt. Nyugodjon békében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik