Gyámság alá helyezhetik Görögországot

2012. január 28. 18:09

A német kormány azt szeretné, ha Görögország a következő, 130 milliárd eurós segélycsomag fejében átadná az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntések feletti szuverenitását egy euróövezeti költségvetési biztosnak – írta a szombati Financial Times az általa megszerzett javaslattervezetre hivatkozva.

A tervezet alapján az új valutauniós biztosnak vétójoga lenne a görög kormány költségvetési döntéseivel szemben, ha azok nem állnának összhangban a nemzetközi hitelező szervezetek által kijelölt célokkal. A többi euróövezeti tagállam pénzügyminiszterei által kinevezendő gondnok felelősségi körébe tartozna a görög kormány „összes nagyobb kiadási tételének” felülvizsgálata. A tervezet szerint a görög államháztartási konszolidációt „szigorú irányítási és ellenőrzési rendszernek kell alávetni”. A görög kormánynak törvényben kellene rögzítenie azt is, hogy az állami bevételeket „mindenekelőtt az adósságszolgálatra fordítja”.

A lapnak egy vezető görög pénzügyminisztériumi illetékes azt mondta, hogy nincs tudomása a javaslatról, így nem tud megjegyzést fűzni hozzá, a német pénzügyminisztériumban pedig nem kommentálták az értesülést.

Az FT szerint az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) külön tízoldalas listát adott át Athénnak azokról az előzetes lépésekről, amelyeket a görög kormánynak a következő segélycsomag jóváhagyása előtt meg kell tennie. Eszerint Görögországnak három éven belül további 150 ezer munkahelyet kell megszüntetnie az állami szektorban, emellett jelentősen vissza kell fognia a védelmi és az egészségügyi kiadásokat is az idei államháztartási deficit csökkentése végett.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/32205
Rajcsányi Gellért
2012. január 28. 18:19
Ha igazak az FT értesülései, és tényleg ez lesz a menetrend Görögországgal kapcsolatban, akkor bármifajta túlzás nélkül kimondhatjuk majd: Görögország lesz az EU első gyarmata. A költségvetésbe való beleszólás és vétó lehetősége egy ország szuverenitásának brutális megsértését jelenti, az EU és az IMF ráadásul rögtön a védelmi és az egészségügyi kiadások megkurtítását követeli. Görögország nagyrészt önmagának köszönheti, hogy jó harminc évvel a Közösséghez való csatlakozása után ide jutott, de az eddig példátlan uniós fellépés láttán mindenkinek el kell gondolkodnia azon, pontosan mi is az EU 2012-ben, és nekünk mi lehet a szerepünk és helyünk ebben a konstellációban. A történelem épp a szemünk előtt zajlik.