Ki valójában Elie Wiesel?

2012. január 24. 16:32

A Fővárosi Törvényszéken kedden megkezdődött az a személyiségi jogi per, amelyet a Svédországban élő Grüner Miklós indított Köves Slomó rabbi ellen, aki egy cikkében történelemhamisítónak titulálta a holokauszt-túlélő férfit.

2012. január 24. 16:32

Grüner Miklós felperes azért perelte be Köves Slomót, mert a rabbi 2009-ben, Elie Wiesel magyarországi látogatásakor egy cikkében történelemhamisítónak nevezte Grünert. A most 83 éves Grüner azt szeretné bizonyítani, hogy Köves Slomó „jogsértően és megalapozatlanul tüntette fel őt történelmi és valós tényeket célirányosan csúsztatva, a valóságtól elrugaszkodva hivatkozó személyként”. 

A felperes a NOL szerint valójában azt szeretné bizonyítani, hogy Elie Wiesel hamis személyazonossággal él. Wiesel a hivatalos életrajza szerint 1928-ban született Máramarosszigeten, 1944-ben a családjával együtt deportálták. Túlélte az auschwitzi haláltábort, ahonnan előbb Franciaországba került, később az Egyesült Államokban telepedett le. Holokausztról szóló irodalmi és politikai munkásságát 1986-ban Nobel-Békedíjjal ismerték el.

Grüner Miklós ugyanakkor azt állítja, hogy a valódi Lázár Wieselnek az ötvenes évek közepén eltűnt, a jiddis nyelven Argentínában kiadott önéletrajzi mű még bizonyosan az ő alkotása volt, ám „Az éjszaka” már egy másik személy munkája, aki előbb szépirodalmi stílusban átdolgozta Lázár Wiesel önéletrajzát, majd Elie Wiesel néven felvette a személyazonosságát is. Grüner a nyolcvanas években találkozott Wiesellel, ám Grüner megdöbbenésére nem ismerték meg egymást. A felperes bizonyítékokkal igyekszik meggyőzni a bíróságot. Grüner ügyvéde szerint Wiesel személyazonosságának minden kétséget kizáró bizonyításával éppen a holokauszt-tagadók érveit gyengíthetnék. Grüner úgy fogalmazott: egykori rabtársa emlékének tartozik azzal, hogy az általa átélt szenvedésekből ne élhessen meg egy másik személy, ne használhassa fel jogtalanul a valódi Lázár Wiesel személyazonosságát. A Fővárosi Törvényszék február 6-án hirdet ítéletet az ügyben – írja a NOL. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biomechanoid
2012. január 24. 22:04
Azért ez érdekes sztori. Leon Urisért kiált.
johnnyrotten
2012. január 24. 18:54
Ez a Vizelő Elie az egyik legvisszataszítóbb holokauszt-iparos, aki tényleg haknira használja a népe szenvedését. És a magyargyűlölők között is ott van a 10-es toplistán. Kíváncsian várom, mi lesz a per végkimenetele.
ciseaux
2012. január 24. 18:39
Szegény Grüner úr. Tényleg azt hiszi, még a igaza is van, hogy a Wieselt letaszíthatja a remekül fölépített nemzetközi pedeszttáljáról? Tényleg ilyen naív? Minden estere csodálom a bátorságát, jó egészséget kívánok neki, szüksége lesz rá.
arlequin
2012. január 24. 18:18
"Köves Slomó ügyvédje, Nyizsnyovszki Alexandr" nekem ez tetszett legjobban :-))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik