Schmitt: Nem áll meg a plágiumvád

2012. január 18. 08:37

Huszonegy különböző forrásból dolgozott, az akkori szabályozás pedig nem írta elő, hogy oldalanként jelölni kellene a forrásokat, elég volt azt a doktori disszertáció végén egyszer megtenni – ezt mondta Schmitt Pál köztársasági elnök azzal kapcsolatban, hogy a hvg.hu egy hete plagizálással gyanúsította meg.

21 különböző forrásból dolgozott, az akkori szabályozás pedig nem írta elő, hogy oldalanként jelölni kell a forrásokat, elég volt azt a doktori disszertáció végén egyszer megtenni – ezt mondta Schmitt Pál azzal kapcsolatban, hogy a hvg.hu egy hete plagizálással gyanúsította meg. A köztársasági elnök az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is hozzátette: így nem áll meg a vád, a forrásmegjelölés megtörtént, de „meg kell nézni a magyar értelmező kézi szótárt”. Megjegyezte: a plágium szót nem szívesen használja.

Schmitt Pál szerdán arról is beszélt, hogy a dolgozatot elbíráló opponenst és konzulenst a Testnevelési Főiskola akkori tanácsa nevezte ki mellé, és formailag mindketten rábólintottak a kisdoktorira. Nikolaj Georgiev néhai bolgár sportkutatóról – kinek munkáját Schmitt kiemelten használta fel dolgozata elkészítésekor – a köztársasági elnök azt mondta: jeleztem neki, hogy a könyvét szeretném egy kisdoktorihoz felhasználni, de a megírásban nem segített.

„Gondolta volna, hogy kétszer kell megvédenie doktoriját?” – a riporter kérdésére Schmitt azt felelte: „örültem, hogy egyszer meg tudtam védeni”. Mint mondta, a doktori cím megszerezésében az motiválta, hogy körülötte akkoriban minden az ötkarikáról és az olimpiai eszméről szólt.

„Remélem, hogy tisztázni tudom a vád alól, ami mögött semmi mást nem tudok feltételezni, mint rosszindulatot” – mondta az elnök arra reagálva, hogy hétfőn a SOTE bejelentette, tényfeltáró bizottságot hoz létre a disszertáció létrejöttének kivizsgálására.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/31640