Kauffmann: Jövőre 3,7 százalék lehet a deficit

2011. november 24. 18:26

2013–ban akár 3,7 százalék is lehet az államháztartási deficit a GDP–hez mérten – jelentette ki Barbara Kauffmann, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának főosztályvezetője. A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány az eva miatt várható bevételkiesésére hívta fel a figyelmet.

Magyarországon 2013–ban akár 3,7 százalék is lehet az államháztartási deficit a GDP–hez mérten – jelentette ki Barbara Kauffmann, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának főosztályvezetője csütörtökön. Hozzátette, csak a válságadóknak köszönhető, hogy idén nem érte el ezt a szintet a hiány. Kauffmann úgy véli, a kormány feladata mielőbb érvényesíteni az államháztartásra vonatkozó, jövő évtől hatályos alkotmányos szabályokat, illetve megerősíteni a Költségvetési Tanács szerepét.

Tardos Gergely, az OTP Budapesti Kutatási Központjának osztályvezetője csütörtökön arról beszélt, a magyar kormányok felelőtlen politikát folytattak, így kedvező gazdasági klímában a politikai gondolkodásmód határozta meg a gazdaságpolitikát, és nem volt középtávú tervezés. Tardos Gergely, bár üdvözölte a kormány reformjavaslatait, elmondta: nagyobb gazdaságpolitikai kiszámíthatóságra lenne szükség, továbbá bátrabban tanulhatna az ország a környező államok tapasztalataiból.

A Bajnai Gordon által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szintén aggodalmának adott hangot. Az alapítvány szerint a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványok közül több az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) származó bevétel növekedésével számol, és elköltené az így keletkező többletet. A Haza és Haladás hangsúlyozta: a többlet mértéke – ha egyáltalán keletkezik többlet – nem ismert.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/29230