Blogzódás a hatalom akolmelegéből

2011. november 21. 08:31

Fleck Gábor
coMMMunity

Kár érte! Lehetett volna a mérsékelt jobboldal, a megfontolt konzervatívok menedéke – ennek azonban annyi. Innen nincs visszaút. Szaros nadrággal nincs belépő semmilyen szalonba.

„Nehéz számonkérni bármit is azon, aki nem maga szabja meg tetteit, aki csak szót fogad, követ, végrehajt. Aki lekötelezett, függő helyzetben van, eltartják. Felnőtt emberek azonban mégiscsak maguk felelnek tetteikért. Nincs mentség az elvtelen megfelelni vágyásból elkövetett aljasság alól sem – attól az még éppúgy aljasság, éppolyan következményekkel, mintha meggyőződésből, szabad akaratból tenné bárki. Megalázni másokat, földbe taposni, megfosztani emberi mivoltától, bűnbakká tenni parancsra is bűn – nem lehet elmenni hát mellette csak úgy,  mintha meg se történt volna.

Lehet azt gondolni, hogy bizonyos szint alá ereszkedni nem érdemes, hogy vannak azok, akikkel jobb nem vitatkozni, jobb nem is tudomást venni róluk. De attól még léteznek, attól még hatást gyakorolnak másokra, attól még terjesztik az aljas, orduló eszméket.

A Mandiner online blogozda – (ál)neves blogolok mögé bújva – szócsöveként a súlyosan műveltség-deficites hatalomnak több ízben leverte már azt a lécet, melyet magának állított indulásakor, de most sikerült olyan mélységekig eljutnia, melyre az elmúlt időkben csak Bayer Zsolt és követői voltak képesek. Eddig mindig beállt a megfelelő szólamokat erősíteni: ha kellett, Kertész Imrét cikizte, vagy Heller Ágnest alázta, mikor az volt műsoron, Kertész Ákost taposta laposra, vagy a Millás tüntetés szervezőit buzizta. De ha kellett, védelmezni is tudott: Dörner György kinevezése melletti kiállása mutatja, hogy destruktivizmusa nem céltalan. Építő jelleggel igyekezett szarrá alázni a nyilasodó főváros ellen tiltakozókat, megvédve Tarlós főpolgi kultmissziójának eddigi csúcspontját. Tüntetés a hajléktalan József Attila ellen című cikkével azonban szépen belehuppant a csúszda alatti, kutyaszaros homokba. Kár érte! Lehetett volna a mérsékelt jobboldal, a megfontolt konzervatívok menedéke – ennek azonban annyi. Innen nincs visszaút. Szaros nadrággal nincs belépő semmilyen szalonba. (...)

Illetve még valami: egy nagy francot vagyunk mi a Mandiner régi riválisa. Mi egy civil kezdeményezésből magát kinövő független lap vagyunk, egy elvi alapon szerveződő virtuális közösség. Sajnos ezen szavak egyike sem mondható el a Mandinerről.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/29013