Eva, a drága, marad

2011. november 15. 08:52

Torkos Matild
MNO

A magas kulcs miatt mostantól pont azoknak a kisvállalkozóknak nem valószínű, hogy megéri megmaradni evakörben, akiknek az érdekében létrehozták.

„Orbán és Matolcsy két legyet ütött egy csapásra a tegnapi frakcióülésen. Az eva marad, az eltörlését ellenző kormánypárti honatyák pedig elmondhatják választókörzetükben, hogy szívós érdekérvényesítő munkával sikerült meggyőzniük Orbán Viktort az eva megtartásáról. Eközben a tervezett pluszbevétel is befolyik az evázók köréből; elégedetten dőlhet hátra bársonyfotelében a pénzügyekért is felelős miniszter, Matolcsy György.

Csakhogy a magas kulcs miatt mostantól pont azoknak a kisvállalkozóknak nem valószínű, hogy megéri megmaradni evakörben, akiknek az érdekében létrehozták. Hiszen akik olyan alacsony árbevételű tevékenységet folytatnak, amely például alapanyag-, illetve energiaköltséggel is jár, azoknak lehet, hogy 40 százalékos adókulcsnál már érdemes gyűjtögetni a számlákat. Sőt, bármilyen hihetetlennek tűnik is, az alkotó szellemi tevékenységet folytatóknak is vannak a munkájukkal összefüggő kiadásaik. Kérdés, hogy az adóhivatal rendelkezik-e akkora szabad kapacitással, amekkorára szükség lesz a kreatív könyvelők alapos ellenőrzésére.

Az eva ügyében is kiderült, mint ahogy a visszaható hatállyal korábban megalkotott 98 százalékos különadónál is, hogy a törvényhozó csak generális szabályokkal képes megregulázni a kiskapukat kihasználó trükközőket. Az evázást adócsalásra felhasználó vállalkozók fülön csípése helyett most is az egyszerűbb megoldást választja a kormány: a kisvállalkozóknak nyújtott kedvezményes adókulcsot akarja megemelni olyan mértékben, hogy már ne érje meg ezt választani. Az evázás megszüntetése mellett a gazdasági minisztérium a hírek szerint azt az érvet hozta fel, hogy nagyrészt tehetős, jól menő vállalkozók használják ki az ilyen cégekben rejlő kedvező adózási lehetőséget oly módon, hogy a »rendesen« adózó cégük mellett kapcsolt vállalkozásként működtetnek egy evázót is. Ha ez így van, akkor el kell ismerni, jogos lépés a szigorítás.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/28745