Giró-Szász: Eva nélkül egyszerűbb

2011. november 8. 21:47

A kormányszóvivő szerint az eva kivezetése egyszerűsíti az adórendszert és növeli a költségvetés bevételeit.

Giró-Szász András kormányszóvivő az InfoRádiónak adott keddi interjújában elmondta: nagy kérdés, hogy megvalósítható-e a 2012-re tervezett 1,5 százalékos hiánycél. A politikus szerint az eva kivezetésére is a makrogazdaság legfontosabb mutatóinak tartása és az adórendszer egyszerűsítése érdekében van szükség.

A vállalkozások esetében az eva kivezetésével csak egyféle adózási séma működik majd, tehát egyszerűsödik az adórendszer - állítja Giró-Szász András kormányszóvivő. A politikus szerint az eva létrejötte óta egyszerűsödött és csökkent az adóteher ,így indokolt annak kivezetése. A kormányszóvivő úgy véli, hogy az intézkedés „járulékos eredménye az lesz, hogy az államháztartás számára többletforrásként jelentkező bevételek hozzájárulnak a költségvetés sarokszámainak megtartásához”.

Az adóbevételek csökkenését vizionáló elemzések a politikus szerint nem veszik figyelembe, hogy a vállalkozások nyereségadót és osztalékadót is fizetnek, csak az áfa és az iparűzési adó bevételeit vizsgálják. A kormány szerint ezért az eva megszűnésével is legalább 50 milliárd forintos költségvetési bevételre lehet számítani.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/28466