Az utazók megértését kéri a demonstráló Liga

2011. október 28. 09:53

A munka törvénykönyvének szerdán parlament elé terjesztett tervezete ellen tiltakozik országos félpályás útlezárásokkal a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok november 4-én.

A november 4-i országos félpályás útlezárásokkal a munka törvénykönyvének szerdán parlament elé terjesztett tervezete ellen tiltakozik a Liga Szakszervezetek - közölte az érdekszövetség elnöke, Gaskó István a Népszabadsággal. A tervezett demonstrációhoz a Munkástanácsok már csatlakozott, de Gaskó István elmondta, más konföderációkra is számítanak.

A korábbi egyeztetések során az eredeti javaslat számos ponton változott, de a legutolsó változatból is hiányoznak olyan garanciális elemek, amelyek miatt a Liga szükségesnek tartja, hogy az utcán is tiltakozzék. A szakszervezeti konföderáció egyik legfontosabb követelése, hogy maga a törvény szavatolja: a jogszabály hatálybalépése után senkinek nem csökkenhet a jövedelme - írja a NOL. Gaskó leszögezte, kevés, ha a kormány ígéretet tesz a kompenzációra, törvényi garanciát várnak. A Liga kifogásolja továbbá, hogy a többségi állami tulajdonú cégek dolgozóira más szabályok vonatkozhatnának, illetve hogy a munkáltató dönthetne a túlóra kifizetéséről vagy szabadidővel történő megváltásáról.

November 4-én reggel hattól este hatig számos főúton – például több autópálya budapesti bevezető szakaszán, a Dózsa György úton, a Kerepesi úton, a Róbert Károly körúton – akadályozzák majd a forgalmat a tiltakozók. Állítják, ha ez sem vezet eredményre, november végén többnapos, a gazdaság működését is súlyosan érintő akciót szerveznek. Az elnök hozzátette: számítanak az emberek türelmére és megértésére.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/28025