Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2011. október 21. 11:55

A baszk szeparatista terrorszervezet soha többé nem folyamodik erőszakhoz, és tárgyalásokra törekszik a spanyol, illetve a francia kormánnyal - írja a Népszabadság. Az évtizedeken átívelő véres harcban 830 ember vesztette életét, de az ETA mára végzetesen meggyengült.

Csütörtökön az ETA (Euskadi Ta Askatasuna, Baszk Haza és Szabadság) szeparatista terrorszervezet bejelentette, hogy beszüntet mindenféle fegyveres tevékenységet, és párbeszédet akar kezdeni a spanyol és a francia kormánnyal is. A három, fehér arclepelbe és fekete ruhába bújt vezető videóban vetett véget a terrorszervezet évtizedeken átívelő véres harcnak, amelyben 830 ember vesztette életét: „Az ETA befejezi a fegyveres tevékenységet” hangzik el a felvételen.

Az ETA egyelőre nem nyilatkozott, mit szeretne elérni: a kitűzött célok között szerepelhet mintegy 600, börtönben lévő tagjának elengedése és a betiltott Batasuna pártnak a legalizálása is.

Az eredetileg a Franco-diktatúra ellen és a függetlenségéért fellépő ETA 1968-ban ejtette első áldozatát, amikor egyik tagja lelőtt egy polgárőrt San Sebastianban. Tevékenységük fénykora a hetvenes és a nyolcvanas évekre esik. Mára viszont a tekintélyes vezetők letartóztatásával és a rendőrségi razziák megszaporodásával az ETA egyszerűen vereséget szenvedett - olvasható a NOL-on.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/27721


Rajcsányi Gellért
2011. október 21. 12:14
Jó hír ez, nem csak a világbéke híveinek, hanem a normális, békében élő Európa támogatóinak is. Az ETA - csakúgy mint más, elnyomott nemzetiségekért küzdő akciócsoportok - sokszor jogos sérelmekre adott erőszakos, a békés többség számára elfogadhatatlan válaszokat. Az egykor marxista, nemzeti és szocialista ideológiát valló ETA mára túlélte önmagát, hiszen tovatűnt már a francói Spanyolország is. Mi távol vagyunk a spanyol-baszk belpolitikától: némely magyarok nyilván az egységes, legkatolikusabb spanyol királyság pártját fogják; másoknak kárpát-medencei áthallások miatt esetleg imponálhatott az ETA elnyomott baszk kisebbségért folytatott fegyveres küzdelme. Most viszont 2011-et írunk, és immár a legradikálisabb baszkok is tárgyalóasztalok mellett küzdenek tovább jogaikért - ahogy egy-egy kósza akciótól eltekintve béke honol Észak-Írországban is. Jobb ez így mindenkinek, a számos egyéb permanens válságtól sújtott Európában.

53 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Attol hogy nacionalistak meg nem haverok.. Rossz a gondolatmenet. Sot! Altalaban ket orszag nacionalistai nem igazan kedvelik egymast(plane mondjuk egy magyar es egy roman nacionalista). Amugy meg mi bajod a nacionalistakkal?


Innen látszik, hogy ezek elsősorban nem terroristák, hanem hazafiak, a szó igazi értelmében.
Az utóbbi évek talán legszimpatikusabb politikai döntése, sokan példát vehetnének róluk!


És egyben marxisták is. Na akkor most már komcsik is vagyunk, ha némi szimpátiát érzünk irántuk?


Ha nem tudnád, az ETA a fasiszta Francoval szemben határozta meg magát, és épp ezért választották a kommunizmust saját ideológiának (tudod, bináris oppozíció). Ha olyan okos lennél, mint amilyennek képzeled magad, lenéznéd a mostani önmagad.


Én csodálom a baszkokat. Fennmaradtak az indoeurópai tengerben évezredeken át.
Ehhez már agyon kellett verniük Rolandot is, be kellett állniuk konkvisztádornak, le kellett paktálniuk a komcsikkal.
De megmaradtak,és megmaradnak.


Eta letette a fegyvert.

De mit fog tenni Géza?

Ő meg felveszi?
:-)))

Ez egy pillanatfelvétel.
Addig is érvényes.


Véleményem szerint azért döntöttek így, mert számtalan alkalommal lefejezték már a szervezetet a spanyol, és egyéb hatóságok. Vezetőik, tagjaik többsége börtönben, a fegyverraktáraikat felszámolták nagyrészt, anyagi forrásaik elapadtak stb. Azonban nem tudom milyen eszközeik, módszereik maradtak a baszk hazafiaknak, az önálló állam létrehozása céljából folyó harcban. Nem hiszem, hogy a spanyol, vagy a francia állam majd a tárgyalóasztalnál jóváhagyja, hogy a területéből kiszakadva létrejöjjön egy új ország. Lehet, hogy ez csak taktikai lépés, hogy erőt gyűjtsenek. Nem beszélve azokról a szakadár csoportokról, akik ellenzik a békefolyamatot, és az ETA-ból kiválva folytatni fogják a fegyveres harcot. Mint Észak-Írországban. Ott is bejelentette az IRA, hogy végleg leteszi a fegyvert, de a szervezetből kivált "Valódi IRA" és "Folytonos IRA" folytatja a fegyveres ellenállást.
Meglátjuk mi lesz....


hárman maradtak? :D


"... ott a palesztinok mellé áll, akkor azt hinnénk nálunk meg a cigányok mellé.."
Ez jól mutatja a dolog cinikus, szemforgató mivoltát.
A palesztinok csak azért érdekesek, hogy lehessen egy jót zsidózni.


"Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség (BF – KISZ)"

létezik ilyen? LOL :D


megdöbbenésemnek adtam hangot, nem kételkedésemnek. fele annyira vagyok komcsi,mint te


Engem nem zavart az ETA, én a katalán szeparatistákat nem bírom.


Többet árt, hogy a baszkok miatt Spanyolország az EU-ban diplomáciailag automatikusan Szlovákia, Románia mellett áll, minden kisebbségek jogait illető kérdésben.
Most jön majd Székelyföld regionális szétszedése, nézd majd meg, kiben találnak szövetségest a románok.


Korábban egyértelműen leszögeztem, hogy csodálom a baszkokat, Ibarruri, Che Guevara ellenére is.


te hülye vagy b+, börtön helyett pszichiátriára kellett volna menned .


Amilyen sötét vagy el is hiszem, hogy a cigányok neked palesztinok.
Jöttek a csúnya, gonosz magyarok és véget vetettek Bohemiának a cigányok országának.....Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó