Letette a fegyvert az ETA

2011. október 21. 11:55

A baszk szeparatista terrorszervezet soha többé nem folyamodik erőszakhoz, és tárgyalásokra törekszik a spanyol, illetve a francia kormánnyal - írja a Népszabadság. Az évtizedeken átívelő véres harcban 830 ember vesztette életét, de az ETA mára végzetesen meggyengült.

Csütörtökön az ETA (Euskadi Ta Askatasuna, Baszk Haza és Szabadság) szeparatista terrorszervezet bejelentette, hogy beszüntet mindenféle fegyveres tevékenységet, és párbeszédet akar kezdeni a spanyol és a francia kormánnyal is. A három, fehér arclepelbe és fekete ruhába bújt vezető videóban vetett véget a terrorszervezet évtizedeken átívelő véres harcnak, amelyben 830 ember vesztette életét: „Az ETA befejezi a fegyveres tevékenységet” hangzik el a felvételen.

Az ETA egyelőre nem nyilatkozott, mit szeretne elérni: a kitűzött célok között szerepelhet mintegy 600, börtönben lévő tagjának elengedése és a betiltott Batasuna pártnak a legalizálása is.

Az eredetileg a Franco-diktatúra ellen és a függetlenségéért fellépő ETA 1968-ban ejtette első áldozatát, amikor egyik tagja lelőtt egy polgárőrt San Sebastianban. Tevékenységük fénykora a hetvenes és a nyolcvanas évekre esik. Mára viszont a tekintélyes vezetők letartóztatásával és a rendőrségi razziák megszaporodásával az ETA egyszerűen vereséget szenvedett - olvasható a NOL-on.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/27721
Rajcsányi Gellért
2011. október 21. 12:14
Jó hír ez, nem csak a világbéke híveinek, hanem a normális, békében élő Európa támogatóinak is. Az ETA - csakúgy mint más, elnyomott nemzetiségekért küzdő akciócsoportok - sokszor jogos sérelmekre adott erőszakos, a békés többség számára elfogadhatatlan válaszokat. Az egykor marxista, nemzeti és szocialista ideológiát valló ETA mára túlélte önmagát, hiszen tovatűnt már a francói Spanyolország is. Mi távol vagyunk a spanyol-baszk belpolitikától: némely magyarok nyilván az egységes, legkatolikusabb spanyol királyság pártját fogják; másoknak kárpát-medencei áthallások miatt esetleg imponálhatott az ETA elnyomott baszk kisebbségért folytatott fegyveres küzdelme. Most viszont 2011-et írunk, és immár a legradikálisabb baszkok is tárgyalóasztalok mellett küzdenek tovább jogaikért - ahogy egy-egy kósza akciótól eltekintve béke honol Észak-Írországban is. Jobb ez így mindenkinek, a számos egyéb permanens válságtól sújtott Európában.