Taxitörvény készül

2011. szeptember 12. 10:58

Több mint húsz éves jogszabályt válthat az a 2013-tól érvényes taxisokra vonatkozó szabálycsomag, amely a személyszállítási törvényhez kapcsolódó kormányrendeletben jelenne meg. Nemcsak a járművek méreteit, de azok korát és károsanyag-kibocsátását is szabályozni szeretnék.

Új szabályozás válthatja a taxisokra jelenleg érvényes 1989-es minisztertanácsi rendeletet - tudta meg a hvg.hu. A portál szerint a több mint két évtizedes rendelet olyan műszaki paramétereket szab meg, miszerint 2-3 ajtós autókkal nem lehet taxizni, illetve a taxikon két külső visszapillantó tükörnek kell lennie. A taxis munkát vállaló személyek vonatkozásában a szabályozás eddig a kötelező tanfolyamokat, és a vállalkozó vagy vállalkozás pénzügyi teljesítőképességét írta elő.

A taxiként alkalmazható gépjárművek paramétereit a személyszállítási törvényhez kapcsolódó kormányrendelet rögzíti majd, és ezt egészíti ki a tervek szerint a főváros területén egy önkormányzati rendelet. Ennek értelmében 2015-től csak olyan autót lehet taxiként használni, amelynek a tengelytávja legalább 2510 milliméter, csomagtartója pedig minimum 460 literes.

A kocsik korára, valamint károsanyag-kibocsátására vonatkozóan is korlátozások várhatók: a tervek szerint 2013-tól kizárólag 10 évnél fiatalabb, és legalább Euro III-as motorral működő autókkal lehet majd taxizni. 2015-től az Euro IV-es, 2020-tól az Euro V-ös motor lesz az előírás. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara taxi szekciójának vezetője, Dudás Zoltán szerint ez a taxik egy részének – legalább 20 százalékának – kihullását okozhatja.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/25996