MVM

Origo: Kocsis nem kenheti a kormányra

2011. szeptember 12. 11:50

Kocsis István védekező nyilatkozatával ellentétben az Origo úgy tudja, a Magyar Villamos Művek ex-vezérigazgatója maga adott túl a nemzetközi terjeszkedést támogató portfólió egyik legjelentősebb elemén, és nem a Gyurcsány-kormány állta útját a projektnek.

Nem fedi a valóságot Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) korábbi vezérigazgatójának védekezése, akit az MVM néhány, vezetése idején kötött szerződése miatt gyanúsítottak meg - derül ki az Origo birtokába jutott dokumentumokból. Az MVM 2006 és 2008 között kötött gyanús offshore-ügyletei miatt meggyanúsított egykori vezető rendőrségi kihallgatása után azzal védekezett, hogy az őt 2008 márciusában menesztő Gyurcsány-kormány és az MVM új vezetése felelős a nemzetközi terjeszkedés sikertelenségéért. Mint közleményében írta, „nem keletkezett volna vagyoni hátrány az MVM-nél”, ha az általa irányított vezetés a helyén marad, és a regionális terjeszkedést célzó stratégiai beruházásait nem állítják le menesztése után.

Az Origo birtokába került dokumentumokból ezzel ellentétben az derül ki, hogy az MVM már Kocsis István vezérigazgatósága alatt túladott a nemzetközi terjeszkedést támogató portfóliójának egyik legjelentősebb elemén. Egy 2007-es szerződés alapján egy ciprusi offshore cég, az Aquifex Limited az MVM befektetési portfóliójának összeállítására kapott megbízást. Utóbbi kapcsán az MVM 6,35 millió eurót helyezett el az osztrák Meinl Banknál az Aquifex Limited számára, alig egy évvel később azonban az MVM-nek már nem volt szüksége a portfólióra.

Az Origo értesülései szerint az Aquifex később a New Millennium Investment Servicesnek értékesítette a portfóliót, méghozzá úgy, hogy a New Millennium „9,5 millió euró értékű, AAA minősítésű Lehman Brothers HLDG kötvényt adott az eladónak”. Az Aquifex képviselője szerint a Lehman Brothers csődje miatt nem tudták kifizetni az MVM-nek a portfólióért fizetett vételárat, az azonban nem derül ki a levélből, hogy az eredeti fizetési határidőt miért módosították egy évvel későbbre.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/26001