Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Átlátszó.hu
2011. július 6. 10:51 | Írta: Bukovics Martin

A közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő oknyomozó portált indított Átlátszó.hu néven Bodoky Tamás néhány társával a napokban. Közérdekű adatkérésekkel bombáznák a hatóságokat és cégeket – miközben ők maguk is a lehető legátláthatóbban működnek. Kik ők, és mit akarnak?

Ne csak beszéljünk róla, csináljuk is - valószínűleg ez a mondat lehetett az egyik mozgatórugója az átlátszó.hu létrejöttének. Gyakran esik ugyanis szó a magyar sajtóban arról, hogy milyen fontos az oknyomozó újságírás, csak hát alig csinálja valaki, mert nincs rá vagy pénz, vagy idő, vagy éppen tehetség. Természetesen vannak olyan szerzők, akik eddig is kiválóan űzték a műfajt, elég csak a Gőbölyös Soma-díjjal kitüntetett és a díjra pályázó újságírók munkáit megnézni. Olyan hely azonban, ahol az olvasó csak már messziről is ordító disznóságokról olvashat, a Kistermelők Lapján kívül még nem volt.

Korlátozott sajtószabadság, milliárdos lenyúlások

Arról, hogy miért éppen most volt szükség az átlátszó.hu létrehozására, az alapítók ezt írják: „Ma Magyarországon politikai és gazdasági érdekcsoportok játékszerévé vált a fősodratú sajtó: gyakran nem az újságírók, hanem pártkatonák, médiatulajdonosok és gazdasági vagy politikai szövetségeseik döntik el, mi jelenhet meg, válhat témává vagy üggyé egy-egy sajtóorgánumban. A mindenkori kormány propagandaeszközként tekint a médiára, lojális káderekkel tölti fel a közszolgálati médiát, legújabban pedig szinte korlátlan jogosítványokkal ruházta fel a kézivezérelt médiahatóságot a renitens csatornák megregulázására.”

Bodokyék úgy vélik, mindennek valamiféle korlátozott sajtószabadság az eredménye: sok a tabu, a tiltott téma, és miközben a politikai szereplők csekélyebb értékű korrupciós ügyeket dobnak fel a baráti sajtónak, az igazán nagy, milliárdos lenyúlásokban érintett játékosok pártállásra való tekintet nélkül együttműködnek, és közös erővel némítják el az esetleg mégis szimatot kapó újságírókat. Most azonban minden másképp lesz. A tényfeltáró újságírást a civil aktivizmus eszköztárával kívánják vegyíteni Bodokyék: közérdekű bejelentéseket fogadnak, közérdekű adatokat igényelnek, majd publikálják őket. Oknyomozó riportokat készítenek, és bírósághoz is fordulnak, ha úgy alakul a történet.

Fontos történetek maradnak elmondatlanul, korrupciós ügyek zárulnak feltáratlanul  akkor is, ha lenne, aki beszélne róluk, vagy lennének bizonyítékok is. Bodokyék megkönnyítik azok dolgát, akiknek olyan dokumentum van a birtokában, amivel le lehet leplezni a finoman szólva is kétes körülmények közt született ügyleteket: az oldal e-mail címére ugyanis könnyedén lehet titkosított információkat eljuttatni. Az átlátszó.hu elindítását nem titkoltan a Wikileaks sikere és eredményei inspirálták, és az oldal maga is a magyar Wikileaks szeretne lenni. A honlap szerkesztői eltitkolt vagy éppen cenzúrázott dokumentumokat várnak, amelyek politikai, gazdasági, vagy történelmi jelentőséggel bírnak - azt azonban fontos tudni, hogy pletykákat, véleményeket, vagy máshol már publikált információkat nem közölnek, így ugyanis oda lenne a hitelesség és az exkluzivitás.

Az utolsó töltényig

Az átlátszó.hu első cikke Bodoky egyik kedvenc témájával, a Magyar Villamos Művek Zrt. a jelenleg a BKV-t irányító Kocsis István vezetése alatti időszakának offshore ügyeivel foglalkozik. A cikkből megtudhatjuk, hogy az MVM jelenlegi vezetése az utolsó töltényig védelmezi Kocsisék titkait - ráadásul, mint azt Bodoky írja, az alperes a keresetet teljes egészében elutasító álláspontja a kormányváltást és az MVM teljes menedzsmentjének cseréjét követően sem változott. Annak ellenére, hogy a Fidesz ellenzékben még elszámoltatást ígért ebben a rendkívül korrupciógyanús ügyben, teszi hozzá a cikk szerzője. (Offshore-fronton kétségtelenül jó hír, hogy az LMP fellépésének köszönhetően a Fidesz fű alatt bár, de visszavonja az offshore cégekben található jövedelem adómentességét célzó jogszabályt, amelyet Rogán Antal indítványaként fogadott el az országgyűlés.)

Persze Bodoky nem magányos harcos: a főszerkesztőt Horn Gabriella, a Független Médiaközpont munkatársa, a főként a Narancsban megjelent közel-keleti riportjairól és irodalmi munkásságáról ismert Jászberényi Sándor, valamint a pátyi ingatlanbotrányról a Hírszerzőn sokat cikkező szabadúszó újságíró, Tálos Lőrinc segítik az oldal szerkesztésében. A szakértői gárdában az adatnyilvánossági ügyekben gyakran megszólaló Hanzély Ákos fővárosi LMP-s képviselőt, Maróy Ákos informatikust, a médiatörvény körüli vitában sokszor megnyilvánuló Polyák Gábor médiajogászt, és a hazai oknyomozó újságírás egyik legismertebb alakját, Vajda Évát találhatjuk. 

A csapat tehát van annyira sokszínű, 

hogy ne lehessen besorolni őket pártok és azok háttérintézményei mögé: erre egyébként kínosan ügyelnek ők is. Az oldalon világosan megmondják, hogy nem fogadnak el semmilyen adományt kormányzati vagy önkormányzati szervezettől, közalapítványtól, köztulajdonban álló gazdasági társaságtól, párttól, párt által alapított alapítványtól, párt részesedésével működő gazdasági társaságtól, valamint olyan jogi személytől, amelynek tulajdonosi vagy döntéshozói háttere nem átlátható. Saját átláthatóságukkal is példát mutatnak: PDF-ben elérhető a honlapról az oldalt kiadó nonprofit cég társasági szerződése, melyből megtudhatjuk, hogy Bodoky Tamás 370 ezer forinttal, Maróy Ákos pedig 130 ezerrel szállt be a félmilliós törzstőkébe.

Bodokyék oknyomozó portálja még csak most indult. Bármi lehet még belőle, ha van elég türelmük, kitartásuk és energiájuk. A keresőoptimalizálásra azonban nem ártana már most ráfeküdni: az ’átlátszó’ keresőszóra a Google a cikk írása közben Anna Kurnyikova átlátszó bikinijét hozta ki első találatnak. Amivel persze az égadta világon semmi baj nincs.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/23371


50 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Szuper. Nagyon kell. Hajrá.

Nem lepődnék meg, ha Bodokyt gyorsan kriminalizálná valami homályos gyanúsítgatással a fidesz-lakájmédia. Vagy bevetnék a felfegyverzett médiahatóságot. Majd kiderül...


a k-monitort nem tudja közvetlen politikai célokra felhasználni a lmp, ezért szükségük van egy másik portálra amit kézivezérelhetnek a pillanatnyi érdekeiknek megfelelően

Richard Field igaz történetét mikor akarja megírni Bodoky?
vagy a kenyéradó gazda kezébe azért ő sem harap bele? :D

Válaszok:
Carlos> | 2011. július 6. 11:48

nektek pártsajtó kell. Ami nem az, azt meg gyorsan megpróbáljátok lehúzni a saját szintetekre. Zsigeri reakció a szellemi alsó harmadban.


És mi a f@szt csináltak ezek a jóemberek abban a 8 évben, amikor naponta frissíthették volna oldalukat?!

Kicsit későn ébrednek a libsi elvtársak!

Válaszok:
Carlos> | 2011. július 6. 12:46
shighhopes | 2011. július 6. 13:14

Bodoky Tamás:

Index - főmunkatárs
Magyar narancs - szerkesztő
Élet és Irodalom - újságíró

Nekem pl. ennyi elég... pfuúúúúúúúúúúúújjjjjjjjjjjjjjj!londonner25 2011. július 6. 12:13 - veled pedig egyetértek!


Index, Narancs, Hírszerző + egy kis LMP.
Nekem valahogy ezekről nem éppen a független újságírás jut az eszembe. Persze ettől még lehet majd hiteles az oldal.


Index-könyvek sorozatból való könyv.
Nem érdekel!


Sokat olvasok, még nem ártott meg. :)

Egyébként a megadott linkhez kapcsolódó nyálas kritikát is elolvastam, sőt egy másikat is ami jobban tetszett.

"Bodoky liberális, és profi agymosó. Annak, hogy ő könyvet ír a témában, egy oka lehet: a szokásos módszereivel (relativizálással, egyes dolgok fenagyításával, mások elhallgatásával) a valóságostól eltérő színben tüntesse fel az érintetteket."

Ebben a témában inkább - Pesty László: Megsebzett Ünnep


"Persze Bodoky nem magányos harcos: a főszerkesztőt Horn Gabriella, a Független Médiaközpont munkatársa, a főként a Narancsban megjelent közel-keleti riportjairól és irodalmi munkásságáról ismert Jászberényi Sándor, valamint a pátyi ingatlanbotrányról a Hírszerzőn sokat cikkező szabadúszó újságíró, Tálos Lőrinc segítik az oldal szerkesztésében. A szakértői gárdában az adatnyilvánossági ügyekben gyakran megszólaló Hanzély Ákos fővárosi LMP-s képviselőt, Maróy Ákos informatikust, a médiatörvény körüli vitában sokszor megnyilvánuló Polyák Gábor médiajogászt, és a hazai oknyomozó újságírás egyik legismertebb alakját, Vajda Évát találhatjuk. "

Hát ez aztán kurvára független. Köszönjük Emese. El Topot miért nem vettétek be? Odaillő lenne.


Ember, Bodoky tucatjával írt tényfeltáró cikkeket 2006 őszéről, könyvet is kiadott róla. A kevés aktív oknyomozó újságíró egyike évek óta, csakhogy meg van az a rossz szokása, hogy az igazán nagy játékosokba szálljon bele, mint pl. Kocsis.

Válaszok:
Nick Holgerzson | 2011. július 6. 13:17

Annyira nem ütős a szöveg, hogy percenként bemásold! :))


Nick Holgerzson 2011. július 6. 13:06

Válaszok:
Carlos> | 2011. július 6. 13:19
shighhopes | 2011. július 6. 13:27

mi az idézet forrása? kuruc?

Válaszok:
Nick Holgerzson | 2011. július 6. 13:42

Mivel semmi konkrétummal nem illusztrálja mondanibvalóját az ileltő ezért nem értem ez mire, mennyiben számít érvnek a saját buta, egybites elfogultságodon kívül.

Válaszok:
Nick Holgerzson | 2011. július 6. 13:47

"mi az idézet forrása? kuruc?"


Csalódni fogsz! :)))))))))))))))))
http://indexkonyv.blog.hu/2010..

Válaszok:
Carlos> | 2011. július 6. 15:55

1.Írj helyesen
2.Ne személyeskedj rutinszerűen
3.Közölj tényszerű információkat is
4.Kapd be...

Válaszok:
shighhopes | 2011. július 6. 13:56

1. Az elgépelésekért bocs.
2. Sajnálom van egy olyan szintje az egybitességnek amit nem bírok szó nélkül hagyni.
3. Tényszerű információ: Bodoky igen aktívan tényfeltárt 2006 ősze, Sukoró, Páty, MVM, stb. ügyekben. Ezzel kapcsolatban semmi érdemi hozzászólás nem született azon kívül, hogy Bodoky mocskosindexesmancsoselempésliberális.
4. :DDD

Válaszok:
Nick Holgerzson | 2011. július 6. 13:59

Harmadszor írod nekem, hogy egybites te egybites!

Jobbulást! ::)))


Köszönöm az ajánlást, ebben a témában maradok elsősorban ennél:
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Bodoky nem tetszik!


Nekem is csak az időzítéssel van bajom, de azzal nagyon.

Miért most? 8 éve lopnak az elvtársak rendületlenül, Bodokyt emiatt még az indexről is kibaszták, mint a taknyot, de neki 2011 közepén, egy évvel a szocialista kormány bukása után jut eszébe tényfeltáró portált indítani?

Most már BÁRMILYEN új korrupciós ügy kerül elő, hiába származik a szocik idejéből, az már a fideszre fog visszahullni, hiszen az, hogy eddig nem fedezték fel az NYILVÁN azért van, mert ők is benne vannak nyakig, különben észre kellett volna venniük.

Méghogy pártfüggelten? Nem, nem pártfüggetlen, legfeljebb éppannyira irányul a szocik ellen is, amennyire a fidesz ellen irányul. Mert az LMP-nek ez az összemosás az érdeke.

De az LMP seggéből irogatni nem pártfüggetlenség.


...miért csalódnék? Egy Húsleves nicknevű húgyagyú kommenter beírásából közölsz idézetet. Ez kb. ugyanaz, mintha a kurucról idéztél volna.


Azért - hogy Deutsch Tamás halhatatlan fordulatával éljek - irtózatos g.cik is megfordulnak itt... Elég speciális szemléletmód (vagy súlyos csőlátás) kell ahhoz, hogy Bodoky (oldalfüggetlen) tényfeltáró múltját letagadja az, aki kicsit is előfordult a neten az elmúlt években. Népművelési céllal:
http://bodoky.index.hu/
http://bodoky.blog.hu/


Új, teljes tájékozatlanságra utaló faszhülye beszólást kérnénk, ezt már elsütötte más is.

Bezzeg akkor jól jött Bodoky, amikor a Kruchina fivérek ügyét felgöngyölítette vagy a cikkei alapján kiderültek a sukorói ügyeskedések.
Azt sem értem, miért fáj itt egyes kommentelőknek, hogy Kocsis - tudjátok, a szoci kormányok alatt - volt MVM és volt BKV vezér ügyeit feszegetik, pl. hogy az MVM miért vett bérbe 30 évre egy horvát szállodát és fizetett ki érte egy összegben egy milliárdot. Ez aztán tényleg qurvára magyarellenes. Vagy féltek - esetleg tudjátok -, hogy Kocsison keresztül Simicskáékhoz is lazán el lehet jutni?


Bodoky korrekt és hiteles. A többiek egyelőre nem sokat mondanak nekem.
Drukkolok nekik.


Aki ide beír, vegyen egy stoppert és mérje, hogy a küldés és a nagy autó megérkezése között mennyi idő telik el!!!!

PROVOKÁCIÓÓ!!!


Szóval majd most jön a Bodoky, és egyszeriben minden másképp lesz!
De érdekes, hogy most ébredezik mindenkiben az igazságérzet;
most csodálkozik rá erre a csúnya világra , most követel több éve elmaradt béreket....

De ez egész biztosan csak a véletlen műve lehet!


Szomorú látni, hogy a fideszes kollégák ugyan olyan szemellenzővel rendelkeznek, mint a szocik. A lopás és a korrupció bűn! Tök mindegy a politikus milyen színűnek hazudja magát. Egy magát "kereszténynek" valló párt semmilyen szinten nem tehet ilyet. Nyerges, Simicska, Fellegi klán uralja a fideszt. Ők döntenek mindenről. A többieknek kuss van. Mindenkinek, még Orbánnak is.


Ne essünk már hanyatt minden messziről jött embertől! Betegesen narcisztikus, mint Barter Tamás. A név kötelez, úgy látszik. Az első jelentősebb cuccát, az MVM-dossziét készen kapta egy másik újságírótól, de ezt sohasem említi. Szakmai alázatból elégtelen. Van még pár ilyen revolver-zsurnaliszta, de gyöngébb a sajtójuk.


Mi legalább onnan bújtunk ki, nem a másik lukból - egyéb távozó anyagokkal együtt...Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó