Ujjgyak

2011. június 18. 11:57

Esterházy Péter
ÉS

Szegény mamámat is lezsidózzák, de ha valakiknek jó papírjaik vannak ez ügyben, már bocsánat, az az én családom. Lehet, hogy csak a XIV. századig, de addig rendben.

„Néhány nappal előbb (Eger) város önkormányzati ülésén a Jobbik képviselője kifogásolta, hogy mért engem hívtak, aki »élen jár a nemzetgyalázásban«. De mintha a fideszes polgármester ezt elglettelte volna, és egyébként a Jobbik is azt közölte később, hogy ők nem terveznek semmit az utcára, mivel azonban valamelyik kurucos portálon ez az egész futott tovább, maradt a feszültség.

Én ebből sokat nem érzékeltem, bár látni azért láttam, látni véltem meghívóim udvariasan rejtegetett kicsi riadtságát (»mit kell ilyenkor csinálni? könyvtár szakon erről felelőtlenül kevés szó esett«), de azonnal külvárosi futballista-üzemmódba kapcsoltam, kihasználva természetes tahóságom, úthengeres érzéketlenségem; prózaíró vagyok. Mindazonáltal eszembe jutott néhány rebbenékenyebb kollégám, végül is mi ebből dolgozunk, az érzékenységből, és örültem, hogy nem ők vannak ebben a helyzetben; tulajdonképpen erre a célra én vagyok az ideális magyar író. (Ezt nem biztatásul mondom, fűzfa.)

A következő felvonás az maga a megnyitó, rögtön a tér szélén állt egy csoport, talán nyolcan lehettek, nem láttam rögtön, hogy ők »azok«, egyikőjük azonnal odaszólt - és ez volt az egész nap egyetlen beszólása -, hogy huzat. Ez nem esett le, ezért a rám jellemző, kicsit idegesítő, mosolygós udvariassággal kérdezgettem, hogy mi, hogy mit mond, és mondta, hogy el lehet innét ám húzni az országból. Rengeteg eszemmel megéreztem, hogy, ahogy a költő mondja, nincs benne szeretet. Meg úgy is nézett. Nem mondanám, hogy a szeme se állt jól, jól állt, csak olyan nehézkesen volt értelmezhető ennek az elhúzásnak a logikája - állva az Eszterházy Károly téren. (Rendes republikánus, aki szeretnék lenni, nem hivatkozna ilyenre, de hát mindegyre ott akarnak belém kötni, ahol... hát, fű nem terem, madár se jár. Például szegény mamámat is újra meg újra lezsidózzák, nyilván ez valahogy megnyugtató volna, magyarázat és bizonyíték, de hát... szóval ha valakiknek jó papírjaik vannak ez ügyben, már bocsánat, az az én családom. Lehet, hogy csak a XIV. századig, de addig rendben, és jobb papírok meg nincsenek az országban. Legföljebb a Czilleieknek, de ők meg, nyuszó-muszó, kihaltak.)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/22711

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"de hát... szóval ha valakiknek jó papírjaik vannak ez ügyben, már bocsánat, az az én családom."

Nem is a családoddal van baj, hanem veled. Mégcsak nem is a könyveiddel. A nézeteiddel. És ez nem származás függvénye.

Válaszok:

Drága jó Író úr, a haza volt reménysége. Akkor maga szégyellné azt, ha zsidó volna?
Mert igazából ez nagyon nem érdekel, csak néhány embert, engem nem, de láthatóan magát igen.
De ami sokakat érdekel: éppen néztem a Duna Tv-ben, hogy a hovédelmi miniszter (A MI HONVÉDELMI MINISZTERÜNK) a Boldogasszony anyánk kezdetű, régi magyar himnuszt énekeli Gyimesben. (Tudja, most Románia.)
A MAGUK HONVÉDELMI MINISZTERE pedig az Internacionálét szokta énekelni a pártházban.
Jó zsidósan mondva: micsoda különbség!
Nahát, ezért a kötődésért utálják magát, függetlenül attól, hogy mit ír, milyen származású, sőt attól is függetlenül, hogy mennyire tehetséges író.
Sokat gondolkoztam azon, hogy nem zsarolták-e meg valamivel magát, amikor az őszödi beszédet próbálta tisztára mosni.

Miért Te már a szemednek sem hiszel? Muszály neked a teljes családfa?

Nem elég jól írni, jót is kell írni!
EP az elmúlt 21 évből, a szép új világból mintha semmit sem értene. (Böszme melletti kiállása csak hab a tortán!)
Egyébként a kortárs magyar írókat nem túlzottan érintette meg a magyar valóság, a tömeges elszegényedés vagy pl. a munkanélküliek világa.
Tisztelet a kivételnek. Nincsenek sokan: Csurka, Csoóri, Háy János, Spiró, Tóth Erzsébet.

Bob, a végében teljesen igazad van. Gyalázatos az elit teljesítménye. Kell 20 év, hogy eltünjön valamennyire a network. Szerinted lehet jobb helyette?
A zsarolást azért gondolom, mert ilyen hüjje nem lehet valaki, hogy az őszödi beszédet mossa önkéntes alapon.

Mi az, hogy öreg? Négy nappal fiatalabb nálam. Amúgy egyetértek.

Azt irtam, hogy a nézeteivel van baj.

Meg a módszereivel:

"Szegény mamámat is lezsidózzák, de ha valakiknek jó papírjaik vannak ez ügyben, már bocsánat, az az én családom. Lehet, hogy csak a XIV. századig, de addig rendben. "

Mert a mamája (akit lezsidóznak) az zsidó, a családfa amire büszke(?) az az apai ág. Szóval bármit is akar sugallani (mert azért azt expressis verbis nem mondja ki, hogy ő nem zsidó) félig mégiscsak zsidó. Na így kell csúsztatni. És eldönteni végre, hogy büszke vagyok a zsidóságomra, mint minden más nemzet tagjai a saját származásukra, vagy csúsztatok de közben antiszemitázok.

Esterházy Péter apja - bár elmehetett volna a kismartoni hercegi birtokra, akár 45-ben, akár 47-ben, akár 56-ban -, itthon maradt és felnevelt négy magyar gyermeket. Esterházy anyja, ha zsidó származású, elmehetett volna akár 45-ben, akár 47-ben Palesztinába, vagy 56-ban Izraelbe, de itthon maradt, szült és felnevelt négy magyar fiút. Mi a bajod, de karatna? Hogy nincs három magyar testvéred, öreg?

Ez az esterházy egy szaros zsidó. Helyesebben: piszkos, mocskos zsidó.

Az apja meg besúgó.

az anyja vérzsidó, ő tehát fajzsidó

2) nem a hercegi ágból származik, hanem csak a grófiból.

a művészete meg minősíthetetlenül szar, úgy ahogy van, természetesen beleértve azt is, hogy ami értékes van az írásaiban, azt másoktól LOPTA, liberálisék úgy nevezik ezt, hogy "rugalmas forráskezelés", imre kertész is követett el hasonlókat.

Ez egy mocskos szardarab zsidó.

ennyi.

Hát ha ez neked a finom irónai.
Nekem ez a műfaj valahol Rejtő Jenőnél kezdődik.

irónai = irónia

Egyszerűen gúnyol(ni próbál).

Ami pedig engem illet: nem erre a szarra reagáltam, amit ideköpött, hanem világossá tettem, hogy ez egy plagizáló - tolvaj - koszos zsidó.

Ennyi. Persze verheted rá a farkad, hogy hú de "behúzták az ostoba nácit a csőbe". Ha ez neked örömet okoz...

Ne kertelj, gyűlölöd Esterházyt, a zsidókat, a buzikat, és még ki tudja kit és mit. Ezt az érzést pedig világnézetnek éled meg, és felszínes tudással ékesíted. Orvoshoz fordultál már? Vagy ügyvédhez? Ajánlom advocaat urat, innen, a hasábok közül.

Pedig nem. Csurkának sem volt az, amikor a 80-as évek végén, az Írószövetségben megvédte Spirót Nádasék támadásától. Akik a híres/hírhedt vers-ciklusának egyik darabjáért, az Ady persziflázsa miatt állították Spirót pellengérre.
Egyébként Spiró "Prah" c. új drámája azon nagyon kevesek egyike, melyben a rendszerváltás tömeges veszteseinek életét mutatja be.

Válaszok:

Egyébként Spiró "Prah" c. új drámája azon nagyon kevesek egyike, melyben a rendszerváltás tömeges veszteseinek életét mutatja be - egy kortárs magyar író.

az előbb lemaradt a vége!

Ugyan szóba került, de nem lényegtelen Eszterházi Péter karrierjében apja hosszú besúgó múltja, amit a Harmonia Caelestis-ben igyekezett
tisztára mosni. megfeledkezve azon semmiségről, hogy mindez mit jelenthetett az ő tüneményes Karrierjében, vagy X-lábú testvére foci-karrierjében. Tehetségük kb. azonos minőségű. Az apai besúgó-lét hozadéka hasonlóképp. A filoszemita megnyilvánulások sokkal kevésbé köszönhetők zsidó származásának, mint a besúgó-életpályamodell következményének.
Az egész történetben az a legszebb, hogy Pétörben fel sem merült, hogy írói pályája, karrierje alakulásában bárminek része lehet hatalmas tehetségén kívül. Ez az igazi emberi tragédiája E(?)P-nek.

Egyrészt elnézését kérem, hogy előző hozzászólásomban orvoshoz küldtem - elragadott a hév. Másrészt nagyon szeretem Esterházy Péter műveit (ugyanakkor - sok hozzászólóval együtt - úgy látom, hogy az író, mint közéleti ember, valóban siralmas.) Ennyiben akár egyet is érthetnénk. Azt azonban, ami az Ön megszólalásait megüli - a rögeszmés antiszemitizmus és a rögeszmés homofóbia - egyszerűen nem fogadom el. Nem vagyok vak, se hülye, tehát tudom, hogy ha zsidó felebarátommal politizálok (igyekszem nem tenni), 80%-os valószínűséggel hülyeségeket fogok hallani Magyarország legújabb kori történelméről. Hogy cigánnyal kössek megállapodást, ahhoz a fickó kiemelt szintű referenciákkal kell rendelkezzék. De ettől még napi, baráti viszonyban dolgozom zsidókkal, és alkalmazok cigány fuvarost, sőt, húsz éve egy roma építőmester építette a házamat - ragyogóan. Ösztönösen taszít a melegek attitűdje, pontosabban a férfi melegeké. De elviselem, és együttélek vele. De karatna: együttélek ezekkel a dolgokkal. Nem szidom, hanem opponálom azt, ami nem tetszik. Például a melegfelvonulást, amelyről két évvel ezelőtt, a Heti Válasz olvasóinak 70%-a azt írta (mondta?) hogy kifejezetten rontja a melegek megítélését.

Lenne egy kérésem. Tudna talán komoly ismeretei alapján mindenkiröl akit lezsidóznak errefele, autentikus források alapján, biztosat mondani, mert ez bizony túl káotikus igy.
Hol a nagy orr (mintha nem lenne mód piszévé varázsolni), hol a kommunista múlt (csak zsidók voltak kommunisták?), hol a kapitalizmus, hol a liberalizmus, hol a kereskedö szellem, hol pedig az intellektuális vonzalom, jelemzö rájuk. Ebben nem könnyü eligazodni...
Meglátásom szerint a zsidók gyakran nem olyan kellemesek mint amennyire érdekesek, de nélkülük sokkal unalmasabb lenne a világ.
Ezt a Magyarokról is elmondanám pedig azokat is sokan utálják sajnos.

Eddig nem olvastam az "Így gondozd a magyarodat" c. írást, de most megkerestem. Nagyon szerencsétlen, ostobán, sértően túlzó nonszensz - de nem magyargyűlölő, hanem érzéketlen bizonyos fontos alapszabályokra. Megkockáztatom: kedvenc íróm itt súlyosan, védhetetlenül bunkó. Egyszerűen leblokkolt az ítélőképessége, az, amelynek milliméteres érzékenységű rezdüléseit festi, írja, meséli egész életében...

Ez az írás, pontosabban ennek néhány kitétele valami olyan típusú, ocsmány tévedés Esterházy részéről, amilyen tévedés György Péter (a haverja...) részéről az apjáról írt, megbocsáthatatlan két mondat (ld. Alföld, 2010. október): „Vasárnapi festő, hétvégi utópista volt az apám, aki amúgy ideológia nélkül, mint egy közeli barátja mondta, sem baszni, sem szarni nem tudott.”

Nem egészen jól tájékozódott. Olvassa el a könyvet: György Péter: Apám regénye.

Kedves balbakó, elolvastam, úgy olvastam, ahogy javasolja, valamint hátulról előre is elolvastam. A pasi (EP) ott vét nagyot, hogy olyasmin tréfálkozik, amin az ő helyzetében nem volna szabad. Valszeg Örkény egypercesei ihlették meg, azok közül is az, amelyik a "magyarni" ige jövő századi, általa remélt jelentését taglalja... kérem, olvassa el, nagyon jó :-))). Esterházy balgán azt hitte, hogy ő akkora darab értelmiségi, hogy írhat hasonlót, ráadásul negatív jelentéssel is. Nahát, vaskosan tévedett. De ettől Esterházy Péter nem hazaáruló, nem veti meg a népét, hanem "pusztán" nagyot hibázott, mint író. És az őt körüldongó, millió balfasz közül egy sem akadt, aki meghuzgálta volna az író akkor még aranyló tincseit, és a fülébe súgta volna: zúzd be, Péterkém. Nelki pedig mint tipikus európainak, később sem jutott eszébe elnézést kérni, á, dehogy. Hallgat, mint sz.r a fűben.


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés