Országszerte tüntetnek a szakszervezetek

2011. június 16. 10:36

Budapesten és 18 városban tartanak szakszervezeti tüntetéseket csütörtökön. A demonstrálók a munkát, a nyugdíjakat és az oktatást érintő kérdésekben követelnek egyeztetéseket a kormánytól.

Szakszervezeti tüntetéseket tartanak csütörtökön a fővárosban, illetve az ország 18 városában. Az érdekképviseleti csoportok egyeztetéseket követelnek a kormánytól a munka világát, az oktatást és a nyugdíjakat érintő kérdésekben.

„Bohócforradalom” névvel, magánszemélyként szervezett budapesti demonstrációt Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, valamint, Árok Kornél a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Szerintük a kormány nincs felhatalmazva arra, hogy visszamenőleges hatályú törvényeket alkossanak és szerzett jogokat vegyenek el a munkavállalóktól. A tüntetés során ezért „bizalomvesztés miatt, visszamenőleges hatállyal” visszavonnák Fideszre leadott szavazatukat.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés autós felvonulásokat tart csütörtökön minden megyeszékhelyen és Budapesten is. A Dudálj velünk! elnevezésű célja, hogy a kormány tárgyalásokat kezdjen a munka törvénykönyvének megváltoztatása, a szociális kiadások leépítése, az OÉT megszüntetése és a korkedvezményes nyugdíj kapcsán. 

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája közölte: a „közös szakszervezeti célok elérése érdekében” támogatja a csütörtöki megmozdulásokat, és tagjainak a tüntetéseken való részvételt ajánlja.

Az LMP is támogatja a szakszervezetek tüntetéseit, és felszólítja a kormányt, hogy „szüntesse be a munkavállalók elleni hadjáratot”.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/22613