Plutóniumveszély fenyeget, ha felrobban a reaktor

2011. március 13. 10:13

A legpusztítóbb hatású régióban több mint tízezer áldozata lehet a 9-es erősségű japán földrengésnek. Fennáll a veszélye egy újabb robbanásnak a fukusimai erőműben, a japán miniszterelnök szerint ez az ország legsúlyosabb krízise a második világháború óta.

2011. március 13. 10:13

A japán kormány arra figyelmeztet, fennáll a veszélye egy újabb robbanásnak a Fukusima erőműben, ezúttal a 3-as számú reaktornál, írja az AFP nyomán az Index. Edano Jukio kormányszóvivő szerint a robbanásveszély azért áll fenn, mert robbanékony hidrogén gyülemlett fel a fukusimai atomerőmű hármas reaktorában. Jelenleg több mint 215 ezren vannak menekülttáborokban, a katasztrófa által legjobban sújtott Miyagi prefektúrában több mint tízezren halhattak meg, a megerősített halálesetek száma elérte a 800-at. Milliók vannak áram, internet, telefoncsatlakozás és víz nélkül.

Az Index úgy tudja, 160 embert érhetett eddig radioaktív sugárzás, egy japán hírügynökség 19 konkrét esetet említ. Az MTI azt írja, hogy a robbanás következtében megemelkedne ugyan a környéken a sugárzás szintje, de ez nem jelenthet veszélyt az ottani települések lakóira nézve. A Spiegel eközben arról számolt be, hogy az Onagawa atomerőmű közelében, ahol a földrengés következtében tűz ütött ki, a radiokatív sugárzás normális értékének négyszázszorosát mérték.

„Ha bekövetkezik a teljes zónaolvadás, a Fukusima Dai Icsi biztosan használhatatlanná válik, és a védőépületek sérülései miatt a környék is erősen szennyeződhet. Csernobili típusú katasztrófa azonban nem lesz, nem terítheti be radioaktív felhő a Csendes-óceán térségét. A közeli környék ettől még lakhatatlanná válhat” - írta még szombat délután az Index hazai nukleárisenergia-szakértőkre hivatkozva. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a Japánban történt földrengés káros következményei a nagy távolság miatt Magyarországra nem juthatnak el, ezért kormányzati intézkedés nem szükséges az ügyben, tájékoztatta a távirati irodát Dobson Tibor hivatalvezető.

Frissítés, 14.10: Naoto Kan japán miniszterelnök nemzeti egységre szólította fel népét, és elmondta, ez a legsúlyosabb katasztrófa Hirosima és Nagaszaki bombázása óta.

Frissítés, 15.45: A Spiegel arról ír, egyre inkább fokozódik a helyzet a Fukusima erőműben, a hármas reaktorban található nyomás ugyanis emelkedik. A kockázatokat csak tovább növeli, hogy itt az urán mellett pár hónapja plutóniumot is használnak. Ráadásul már nemcsak a Fukushima, hanem az Onagawa erőműnél is nukleáris vészhelyzetet rendeltek el, annak legalacsonyabb fokozatán.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ricochet
2011. március 14. 11:32
Hogy egy klasszikust idézzek: "Lesz majd itt Heresima, meg Nabasszaki!!!"
drieno
2011. március 14. 09:08
"A legpusztítóbb hatású régióban" talán inkább a cunami által leginkább sújtott területen vagy a cunami által elpusztított területen
drieno
2011. március 14. 09:01
remek a plutónium elképesztően veszélyes, kis adagban is, kutyáknál 0,32mg/testkilogramm adag halálos 40 nanogramm belélegzése egy teljes évi megengedett sugárdózist jelent- ha 1 mikrogramm körül kerül be a szervezetbe, már bizonyosan rákot okoz ha valami szuperveszélyes, akkor ez aztán az!
Hőhe
2011. március 13. 21:11
nextsön ! Őn vadász ? Azért jár ide ? A Vadászat alapelvei A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik