Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2011. február 19. 08:52

Határozottan tiltakozott a pénteki kormányülésen Orbán Viktor a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása ellen, így ez biztosan nem szerepel majd a megszorításokban. Már hétfőn a parlament elé kerülhet Matolcsy György javaslata, amellyel létrehoznák a 250 milliárd forintos stabilitási alapot, a reformcsomagról pedig szerdán dönthet a kormány.

Nagy Anna kormányszóvivő péntek este közölte, a kormány pénteki ülésén leginkább a reformprogramokról tárgyalt első olvasatban, döntés azonban még nem született. Így a reformokkal kapcsolatban részleteket egyelőre nem ismertetett. Ugyanakkor már hétfőn a parlament elé kerülhet a költségvetési és az államháztartási törvény módosítása a 250 milliárd forintos stabilitási alappal összefüggésben - az erről szóló előterjesztést pénteki ülésén tárgyalta a kormány.

Továbbra sem tudni tehát, hogy mikből áll majd a csomag. Az egyetlen biztos elem az úgynevezett hamburgeradó, amit az egészségtelen élelmiszerek előállítása után kell majd fizetni. Nem lesz ugyanakkor benne a megszorításokba a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása - közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter elismerte, hogy ez is egy lehetséges forgatókönyv volt, ám Orbán Viktor határozott tiltakozása miatt ez a felvetés végleg kikerült a javaslatból.

A szóvivő elmondta, második olvasatban valószínűleg szerdán tárgyal a kormány, és ha addigra az előkészítő munkák, valamint az egyeztetések úgy haladnak, akkor aznap akár véglegesen dönthetnek róla.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/18540


Összesen 175 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mondja ezek után valaki, hogy nincsenek az országban "szent tehenek".


A mai fiataloknak - ha így "fejlődik" tovább a világ - már nem sok problémájuk lesz a nyugdíjas léttel.
A várható (átlagos) életkor már a nyugdíjba lépés életkora alatt lesz. (Mindenekelőtt a férfiaknál!)
Ne legyen igazam!


Itt bukott meg a kormány.

El lehet persze még menni 2014-ig, de innentől már csak seggvakarásra telik.

Ha ezt a szent tehenet nem bírják a kétharmaddal letörni akkor mi a lótúró értelme van?????

Ez pofáncsapása azoknak a fiataloknak, illetve középkorúaknak, az adófizetők zömének, akik eltartják ezt az országot, és a Fideszbe helyezték a bizalmukat, mert elegük volt abból, hogy az MSZ(M)P-SZDSZ kormányok az inaktívakra építették politikájukat, mellyel ráadásul a csődhelyzetet is előidézték.


Gratulálok, csak így tovább. Nem lesz itt semmi korszakalkotó dolog, hanem csak marad ugyanaz, ami eddig. Szép fokozatos lecsúszás.

Válaszok:
marko11 | 2011. február 19. 11:29
marko11 | 2011. február 19. 11:29

Amúgy én nagy ellenzője vagyok a plusz szavazójog megadásának, de ez a dolog mélyütésként ért, és most már elgondolkoztam rajta, hogy ha ez az értelme, hogy olyanokat a fiatalok nem szavaznak be, akik a nyugdíjasoknak gazsulálnak!

Amúgy meg most tesz alá a stabil bázisának a kormánypárt.


A nyugdíjasok a munkában töltött évtizedük, a saját befizetéseik/levonásaik után kapják a nyugdíjat. Ez az ő megtakarított pénzük. Nem tarja el őket senki! Jár nekik! (És NEM Biszkuékra gondolok!)
Nem a nyugdíjasok (pedagógusok stb.) kedvezményeit kellene elvenni, hanem a havi 8 milliós fizetéseket, ill. a milliós/milliárdos adócsalókat elkapni!


A nyugdíjasok a munkában töltött évtizedük, a saját befizetéseik/levonásaik után kapják a nyugdíjat. Ez az ő megtakarított pénzük. Nem tarja el őket senki! Jár nekik! (És NEM Biszkuékra gondolok!)
Nem a nyugdíjasok (pedagógusok stb.) kedvezményeit kellene elvenni, hanem a havi 8 milliós fizetéseket, ill. a milliós/milliárdos adócsalókat elkapni!


Igen, de én ezt egyszerűen nem értem. Nem tudom fölfogni, hogy bír ennyire taktikailag gondolkozni, ahelyett, hogy stratégiai módon tudná.

Megvallom őszintén, én drukkoltam a kétharmadnak. Sejtettem, hogy lesz hatalomkoncentráció, de más szempontot fontosabbnak tartottam. Abban bíztam, hogy a teljhatalom birtokában az ellenzék, illetve különböző csoportok háttérbe szorításával mer vastagon vágni fontos kérdésekben.
Például, hogy a nyugdíjasok helyett az aktívak, a fiatalok kerüljenek a középpontba. Mondjuk visszatérni az 1998-2002 közötti időszakhoz. Voltak biztató lépések, pl. adórendszer, de azóta azt látom, hogy beszart a kormány attól, hogy bizony jelentősen olvadhat a bázis.

De könyörgöm, így meg a fiatalok meg az aktívak fognak pillanatokon belül leválni. (Érdemes végignézni pl. az itteni hozzászólásokat)

Tavaly OV még azt mondta, hogy szövetséget kötött a középosztály (értsd fidi alapbázis) a szegényebbekkel (akik hozzá csatlakoztak a maszopos katasztrófakormányzás miatt), és bizony itt majd prioritások lesznek.
De én inkább azt vártam volna el, hogy értessék meg az inaktívakkal, hogy nem lehet annyit, és úgy és ingyen. Ehelyett nem. Nem merik. Ennyire ne féljenek már a magát szétverő maszoptól!!!
A másik két ellenzéki pártban meg inkább bízniuk kellene ilyen ügyekben.


Szóval így ennek semmi értelme. Ehhez nem kellett volna a kétharmad. Ez nem forradalom, ez agónia.


(francba, az előző válaszom eltűnt az éterben)

Teljesen egyetértek. Mire lenne jó a kétharmad, ha nem erre?

Én megmondom őszintén, drukkoltam a kétharmadnak. Úgy, hogy sejtettem, lesznek antidemokratikus lépések, lesz hatalomkoncentráció. De talán pont ezek miatt gondoltam azt, hogy társadalmi kérdésekben bátrabb lesz a Fidesz. És mondjuk visszatér az 1998-2002 közötti politikájához. Értsd fiatalok, vállalkozók, középosztály támogatása. Az inaktívak (előző rezsim kedvezményezettjei) kárára.

Ehelyett nem mer stratégiai lépést tenni, hanem taktikázik. Rövid távon nem veszti el a nyugdíjasokat, meg a többi inaktívat.

Ennyire ne legyen már beszarva a maszoptól!
Amúgy meg lenne három éve a következő választásig. Addigra pont megszokták volna, hogy valamennyit (akár csak az áfát) meg kell fizetni.


Olyan meg nincs, hogy a bázis nem apad a kormányzás közben.
Ígyis fog apadni, csak épp az a bázis, ami eddig a fidesz derekát adta. A fiatalok, vállalkozók, a középosztály.
Most már csak arra lennék kíváncsi, akkor melyik politikai erőben lehetne nekik (nekünk) bízni!

Válaszok:
Tóth H. | 2011. február 19. 11:40

(ezek szerin mégis elment, bocs a dupláért)


Ez a saját befizetés visszakapása egy ámítás.
Ez a MANYUP-rendszerben lett volna így (nem védeni akarom őket, meg nem is mondom, hogy jól működtek, de az elv az ez), vagy a sokat fikázott (köszi MSZ(M)P!) svéd modellben. Ott látszik, hogy ki mennyit meddig mikor és hogy fizetett be, és ez alapján mire jogosult.

A mostani rendszer egy kvázi-adórendszer. (ezt Matolcsy is elismeri, amikor nyugdíjadóvá kereszteli a munkaadói járulékot) Mostani dolgozók befizetnek, mostani nyugdíjasok kapnak. Politikai döntés alapján. Ezért gazsulálnak a pártok a nyugdíjasoknak, akik aztán szépen eldöntik a választást.

2002-ben is ezen múlott, többek között. És ekkor indult el egy lefelé menő spirál az ígéretekben, jellemzően az aktívak, a középosztály kárára. Csak azóta kinyírta magát a maszop, úgyhogy már nem az a helyzet. Most lehetne végre az aktívaknak kedvezni.


Ez oké. De a Fidesz megnyerte simán a választást. Főleg, mert nem volt ellenfele. Még a gagyi semmitmondó kampány is megbocsátható volt, feltételezve, hogy mernek olyan lépéseket tenni, amely ezt a folyamatot megfordítja.


Ez így van, a Heti Válasz írt róla egy cikket a héten.

Amúgy meg, ha én buszon utazom, (BKV) igen ritka az olyan menet, amikor ne a nyugdíjasok lennének az utasok között többségben. Szóval itt nem csak üres buszokról, vonatokról van szó.


Egyik kutya, másik eb.

Poszkomcsi hazaáruló mind a kettő!

Bukni fogsz Viktor! A különbség, hogy a tömeget nálad már semmi nem tartja majd vissza, mint Ferinél!


Praktikusan igen, de akkor sem "eltartott".

Egyébként a mandiner fotó, a jókedvűen zakatoló (szoci) nyugdíjasokkal, sem túl idős párti.
Pedig anyja, apja mindenkinek van!

De az amerikai kultúrából hozzánk mindig a legalja jut el a leggyorsabban. Pl. nem kell tisztelni az időseket!


Az én véleményem erről: Először is, emeljük meg az ingyenesség korhatárát 70-75 éves korig. Ekkor is az áfát a jegy után megfizettetném. Fönti kedvezmény pedig nem lenne érvényes a csúcsidőszakra.

Az alatt, aki nyugdíjas, kapna 50% kedvezményt.
Az én nagyszüleim, amikor még sokat mozogtak, akkor úgy nézett ki, hogy volt egy ilyen kis füzetkéjük 2 db. 90%-os rubrikával, illetve több 50-es. Két ötvenes lepecsételésével szintén 90%-on lehetett utazni.

Ez a kilencvenes évek közepén volt így, szerintem egy ilyen akkor is méltányos lenne és működőképes.


"a nyugdíjasokat, akik ismétlem felépítették ezt az országot a romokból a háború után!"

Számolj egy kicsit, ma már nem sok él azok közül akik újjáépítették az országot.


Nextnek igaza van.
Nehogy mar a nyugdijas tehessen arrol, hogy az o befizeteseit anno eltapsoltak!!
Az utazasi kedvezmeny felvet komoly dolgokat, igy a videki nagymama el tud menni vigyazni az unokara, nem az aktiv szulonek kell otthonmaradni ha valami gond van.
Nem emiatt all itt az orszag. Nagyon komoly ervagast szenvedtek mar a nyugdijasok mikor a 13. havi nyugdijat elvettek, ez epp eleg aldozat volt toluk.
Akik azon sirankoznak hogy mennyi a nyugdijhoz kepest a fizetes azoknak felhivnam a figyelmet arra, hogy nem a nyugdij magas, hanem a fizetes alacsony.
Az inaktivak aranya valoban nagy. Az allami vizfejet kell csokkenteni, illetve az indokolatlanul korkedvezmennyel visszaelve nyugdijba vonultakat megrostalni.
De nem azokat kell bantani akik a haboru romjai kozul a tiz kormukkel kapartak ki ezt az orszagot.

Szerintem az oktatashoz kellene hozzanyulni legeloszor. Az nem eletszukseglet, nem is annyira husbavago.
Mi lenne peldaul, ha a legjobb 10% kapna osztondijat, utana kb 20 tandijmentesseget, a maradek meg kifizetne amit kap? Persze lehetne finomitani: diakhitel modjara az allam megelolegezne, es kesobb lehetne torleszteni VAGY az adobol leirni. Hogy ez miert volna jo? Mert aki hasznos diplomat csinalt, amivel el is tud helyezkedni OTTHON, annak igy az allam allta az oktatasat. Aki kimegy kulfoldre kamatoztatni amit szerzett, az fizesse ki szepen amibe a magyar tarsadalomnak a kikepzese kerult, es aki kamu szakot vegzett hogy ot evig meg ne kelljen dolgozni, az ugyszinten. Valahol erre lehetne elindulni szerintem.

Válaszok:
TaTa86 | 2011. február 19. 14:12

Én Orbánt hazaárulóztam le, nem a nyuggereket.

Nyilván nem a 70 akciónyugger lobbizza ki magának, hogy a Szeretett Vezér beáldozza érte az országot, hanem a Szeretett Vezér saját kútfőből határozza el, hogy a 2014es választás többet ér, mint a nemzet.

"Nem emiatt all itt az orszag. Nagyon komoly ervagast szenvedtek mar a nyugdijasok mikor a 13. havi nyugdijat elvettek, ez epp eleg aldozat volt toluk."
Ezt nem mondod komolyan. Én pl képzeld még sosem kaptam 32.napi bért, 13.havi ösztöndíjtat semmit. Akkor én mennyi dobtam a közösbe?
És de, ezért áll itt az ország. Meg lehet nézni mekkorák a nyugdíjak, milyen kedvezmények vannak, hány roki van pl Felvidéken!

"Szerintem az oktatashoz kellene hozzanyulni legeloszor. Az nem eletszukseglet, nem is annyira husbavago."
Te megőrültél? (Azt vágod, hogy a teljes oktatás kb tizedannyiba fáj mint a nyugdíj?) A jövőt beáldozni, a múltért?

Egyébként igen, az oktatásra is ráfér a reform, ezt Popcorni vétózza meg...

Válaszok:
Csigorin | 2011. február 19. 14:48

Vagy egyszerűen adunk egy 50-67%os kedvezményt, és vagy a nagyi gazdálkodja ki, vagy a szülők pótolják ki. 20 km-be nem fog egyik sem belerokkanni. A gyerek úgy is többet eszik meg naponta.

És így nem kell az állami bürökrácián átmennie a pénznek, nem veszik le belőle a politikusi 10edet, és biztos, hogy igazságosan használják fel a pénzt, nem kerül illetéktelen kezekbe.

De ez túúúúúl egyszerű, különben is, az ingyen utazás az JÁR!
Csak tudnám, hogy a dualizmusban és a Horthy-érában hogy nem pusztult ki a magyar!


Nem, tévedés. Nem a pénzbehajtásra kívánok fókuszálni. Hanem az elvre. Támogassuk őket, ne kelljen teljes árat kifizetni, de valamilyen szinten bennük is tudatosuljon a költsége a dolognak.
Ami az én alapvető véleményem a dologról, hogy a mentalitásnak kellene változni. Nem szabad, hogy a nyugdíjasok úgy gondolják, vagy mások úgy gondolják róluk, hogy ők valamiféle kivételezett helyzetet élveznek a társadalomban, és ők az ELSŐ számú célcsoportja a kormányoknak. Ezen egyedül az újraválasztási babérokra világosan nem törekvő Bajnai volt képes változtatni.

A csúcsidőre vonatkozó korlátozást amúgy rengeteg fejlett országban alkalmazzák. Nem olyan a járműpark, nem lehet annyira sűríteni, hogy ezt a rendszer elviselje. A csúcsidőben pedig jellemzően az aktív emberek céljához (iskola, munkahely) lehetőleg minél kulturáltabban eljutni.

Válaszok:
Tóth H. | 2011. február 19. 14:23

Amúgy meg hozzá tenném, hogy a fent általam említett viszonyok a kilencvenes években, a legnehezebb gazdasági viszonyok között voltak. Az említett nagyszüleim pedig pontosan abba a generációba tartoznak, akik már a vh után ténylegesen részt vettek a háború utáni újjáépítésben, összességében az egyik legnehezebb sorsú generációba tartoznak.

Mégsem volt anno kérdés, ha beteg voltam, Veszprém megye másik feléből azonnal jöttek vigyázni rám.

Sajnos a dolog a Horn-kormány demagógiájával fordult rosszra. Akkor jött rá a politika, hogy a könnyű út irányába (osztogatás) a legkönnyebb menni a hosszabb távú tervezés helyett.


Eltartani azt kell, akinek nincs semmije.
Nem azt, aki végig dolgozta az életét. És nem élte föl a teljes jövedelmét. Hanem kölcsönbe adta az államnak.

De nem sokáig lesz már nyugdíjas "probléma".
A nyugdíj-korhatár nő, a várható élettartam meg csökken!


Igen, az urban legend úgy szól, hogy a terv a Mahart járatain való ingyenes utazás lett volna, csak a Miniszterelnök Úr, khm, alkoholos befolyásoltság alatt keverte ezt össze a Malévvel.


Ha nincs oktatas nincs jovo.
Ez igaz.
Azonban: azt tamogassa a magyar allam, amit esszeru! Azok a mernokok, orvosok, stb akik talalnak is a diplomajukkal munkat, es tamogatjak a gazdasagot, azoknak legyen allami penzbol!
Azok akik irnak egy esszet arrol hogy befolyasolja az almamolyszaporulat Abesszinia japan kisebbsegenek nepessegfogyasat, meg ne huzzanak ki az allam zsebebol penzeket, es sirjanak utana hogy nem tudnak elhelyezkedni pedig ok DIPLOMASOK...

Ok, ertem, technikailag eltartottak a nyugdijasok... ez egy eltartasi szerzodes az allammal: ma en tartom el a mostani nyugdijasokat, cserebe engem is eltartanak ha arra kerul sor.
Ok az o reszuket betartottak. Ami megilleti oket azt szinten kapjak meg.
Nyilvan nem jo a rendszer ahogy most van. De erre nem az a megoldas hogy ehendoglesztunk a 3bol ketmillio nyuggert aztan majd megoldodik a gond.

Egy radikalis minimalberemelesre lenne szukseg az egesz regioban. Az arak mar utolertek a nyugati szintet, epp ideje lenne a bereket is utanukigazitani. Hogy jopar ceg menne ki? Meglehet... de valahogy nyugaton is lenyelik ezt a bekat, csak nalunk nem merik meglepni.


De igen komolyan mondom! Szerencsetlenek szerinted mire koltottek a 13.havit? Igen, abbol lett az unokanak ajandek karacsonyra. Nem a luxus eletvitelukre ment el. Most meg eheznek es faznak hogy az unokanak legyen kisauto, a csaladnak meg dio a bejglibe.

Amugy meg: ne 13. havit adjanak, hanem 12 honapnyi tisztessegeset. Nyugdijat illetve bert.

Válaszok:
TaTa86 | 2011. február 19. 15:19

Könyörgöm, nehogy már ez egy valóságos forgatókönyv legyen.

Sehol sincsenek, épkézláb válaszokat (ld. Mesterházy) nem tudnak megfogalmazni. Az egyetlen karizmatikus szereplőjük szerintem szociopata, és jelen pillanatban is nagy erőkkel tör a párt szétverésére.

A másik meg: Ennyire nem bízol az elszámoltatásban???


Igen, de eredetileg a Mahart lett volna a terv. Csak a kormányfő, mivel kissé "indiszponált" volt, ezért elvétette, ezért mondta végül a Malévet.

A diákokról meg annyit, hogy én is tudnék mesélni, hozzáállás, tehetség, ilyen-olyan szempontból. Azt elismerem mindenképp, hogy nagyon sokat fölvesznek érdemtelenül. A minőségi szelekció csak nagyon korlátozottan működik.
De attól még ne vegyük őket egy kalap alá!
Van aki link, van aki nem.

És nem mindegyik ugyanoda szavaz, maradjunk annyiban.


A velünk egy szinten lévő "Szlovákiában" fele ekkorák a nyugdíjak.
Szerinted miért?

Elárulom: mert ennyire telik.

Magyarország legsúlyosabb problémája az elöregedés. Akiket minden eszközzel támogatni kéne azok a friss házasok, fiatal szülők.
De ehelyett mi van? Egy átlagnyugdíjasnak több pénze van, mint egy átlagmelósnak!

(Átlagbér: 130körül, átlagnyugdíj: 80 körül. 2 gyerekkel azt jelenti: 75ezer jut fejenként egy átlag aktív családra. 3 gyereknél még rosszabb. És akkor még nem beszéltem arról, hogy a nyuggernek van lakása, a fiatal pár meg jó eséllyel törleszti a lakáskölcsönt, horribile dictu svájci frank alapút, vagy az albérletet.)

És erre jön rá az ingyen utazás.

NINCS RÁ PÉNZ!

Orbán most választott, továbbra sem a gyermekvállalókat, a jövőt támogatja, hanem a nyugdíjasokat.

Válaszok:
TaTa86 | 2011. február 19. 15:34

Pont olyan vagy mit Rákosi, csak ellenkező előjellel.

Egyrészt: ha bolsik pont ugyanezt csinálják, akkor kérdezem én mi a különbség?
Sőt, nemzeti szempontból még jobb is az mszp-kormány, mert az ellenzéki eszmék mindig menőbbek. Ha Orbán így kormányozik, akkor a nemzeti jelző lesz olyan, mint ma a "liberális" 8 év múlva.

Másrészt: Nem jönnek vissza. A Fidesz, és Orbán persze nagyon szeretné, mert a bolsikhoz képest ők még mindig szimpibbek, de nem jönnek vissza.


Tudom, tipikus eszközük, már kiismerhető.

Szerintem, attól hogy az elmúlt húsz évben így alakultak a dolgok, az még nem jelenti azt, hogy a magyar választók többsége beszavazná a folyamatosan megújuló régi elvtársakat, vagy egy őrjöngő szociopatát emeljen újra hatalomba - úgy, hogy megszabadulni is csak igen nehezen sikerült tőle.


Mintha az előbb az irigységgel, meg a különböző társadalmi rétegek szembeállításával érveltél volna.

Erre most elkezdesz diákozni...

Egyébként a diákok most sem rosszabbak, mint akármikor. Ellenben az oktatási rendszer az.


"Átlagbér: 130körül, átlagnyugdíj: 80 körül. 2 gyerekkel azt jelenti: 75ezer jut fejenként egy átlag aktív családra."

Lol. Számolni meg nem tudok. :)
Szóval 65ezer.


Az a baj, hogy a saját szempontjaid mentén általánosítasz.

Egyrészt, az egyetemista fajtából a "legalját" emeled ki. Azt a típust, amelyik tényleg bicskanyitogató.

Emellett a nyugdíjas csoportból a legszerencsétlenebbet említed.

Mindegyik csoportot differenciáltan kellene nézni.

Én elvekről beszéltem, és egyébként több alkalommal is kifejtettem a nézeteimet pl. az egyetemisták finanszírozásáról, a követelményekről. Kaptam is sok diszlájkot.

Fentebb pedig kiemeltem saját nagyszüleim példáját, akik egyáltalán nem a jelentős nyugdíjjal rendelkezők közé tartoznak, sőt.


Horn, Medgyessy, Gyurcsány országlását ismerem. De könyörgöm, nem véletlen lett MÁS kormány megválasztva.


"semmilyen összefüggés nincs" a most befizetett penz es az ez alapjan kesobb kapott juttatas kozt? hmm

akkor tudodmit? honap elejen a fizetesem a bankszamlara megy. Mikor pl honap kozepen ki akarok venni belole egy kisebb osszeget, akkor engem azok "tartanak el" akik pont aznap jarultak a bank szine ele befizetest eszkozolni?
Mert az elobbi logika szerint igen... es nem erdekel hogy pl aznap mikor az en fizetesem megjott a bank epp hitelt folyositott egy vallalkozasnak, vagy epp masok kifizeteseit fizette belole. Attol meg azt a penzt azert fizettem be, mert a kesobbiekben szeretnem viszontlatni.


A "legaljának" nevezett csoportot arra értettem, akik számolatlanul buliznak egyre-másra, szülői kontóra. Azt gondoltam, Te is.

A másik dologban pedig honphibu már "lelőtte", amit akartam mondani.
És félreértés ne essék. Én nem a nyugdíjasoknak akarok nekimenni. A kormány se tegye ezt. Viszont, amikor para van, akkor elvárható, hogy mérlegeljen, kitől hogy von el, kit véd meg.

És mindemellett ezeknek a dolgoknak megvan a szimbolikus vetülete is. Ami többet ér, mint a beszedett pénzösszeg. Mert ezzel üzeni meg a választópolgárok felé egyrészt a helyzetet, másrészt pedig a stratégiát, amit követni kíván.

Nekem meg ezzel van bajom. Nem történik paradigma-váltás az MSZP-SZDSZ korszakhoz képest.


te nem birod felfogni, hogy hiaba GYAKORLATILAG az a penz feloszto-kirovo rendszer reven elmegy az adott nyugdijakra, attol meg igenis VAN koze a nyugdijamhoz annak amit befizetek, mivel az alapjan kerul kiszamitasra, hello!
Ugyan miert az alapjan szamoljak ha nincs hozza koze??

Nincs egyeni szamla... aztan ki mo

Válaszok:
Csigorin | 2011. február 19. 17:26

hulye blogmotor... na folytatas: szoval ki mondta hogy van? erdekel is engem hogyan tartjak nyilvan...

Vagy-vagy. Ha fizetnem kell jarulekot, akkor a nyugdij JAR. nem konyoradomany, nem alamizsna, hanem jogos juss.

az utazasi kedvezmeny mas teszta, az ezenfeluli plusz, szavazatvasarlo juttatasokrol lehet vitatkozni. De a nyugdijrol NEM. Sirnak-rinak hogy most tobb a kifiztendo mint a befizetendo... De amikor az a sok ember aki most kapja a nyugdijat az mind befele fizette a jarulekot akkor bezzeg senki se nyafogott hogy tobb jon be mint ki kellene?!


1. Erdekes lenne definialni mit ertesz azon hogy a "te" penzed.
A bank talan a te penzedbol fizeti ki amit papiron neked nyilvantart csa kmert egy szam melle oda van irva a neved? Nem. Az adott pillanatban meglevo befizetesekbol fizeti ki. Vagy van szerinted olyan bank aki kibirna ha mindenki EGYSZERRE ki akarna venni a penzet? Olyankor szoktak betetet befagyasztani meg allamcsodot jelenteni...
Az allami nyugdijrendszerben is csak annyi van, hogy perkalod szepen a jarulekokat egyreszt, es fizetik ki a nyugdijakat masreszt. Van a neved mellett majd egy szam hogy mennyi nyugdijra vagy jogosult (illetve akkor szamoljak ki mikor nyugdijba mesz, de ez lenyegtelen), ez az amit ugymond jogosan kovetelsz.
hogy az egyik evtized a masik meg egy honap az a lenyegen nem valtoztat, mar regota nem a SAJAT penzet kapja vissza az ember, igy mukodik a gazdasag.

2. A mostani nyugdijasok nyugdijanak ertekenek aztan az egvilagon semmi koze a NERhez meg a manyupokhoz, ok meg egy az egyben allamiba fizettek, szoval nem ertem ez hogy jon ide.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó