Májusban Újra Kezdhetjük

2010. április 30. 15:12

Bátran vállalni kell az ellenállás történelmi hagyományát Spartacustól a parasztháborúkon, a francia forradalmárokon és Marxon át egészen Che Guevaráig.

2010. április 30. 15:12

A baloldaliság végső soron ethoszt, erkölcsi alapállást jelent. A saját munkájukból élő emberek közösségét, a spontán szerveződést, a nyársat nyelt formákkal és mindenféle hierarchiával szembeni ösztönös tiltakozást.

Ma sok szó esik egyes MSZP-s politikusok korruptságáról, de a baloldali ethosz szempontjából majdnem olyan lesújtó, ha egy szocialista képviselő például lovagi címért pedálozik, lovagrendi tagsággal gőgösködik. 1992-ben – még vendégként – részt vettem a Magyar Szocialista Párt szegedi kongresszusán, ahova a küldöttek saját, sokéves, lestrapált kocsijukkal érkeztek, s gúnyos szóbeszéd tárgya volt a parkolóban várakozó egyetlen luxuskocsi, Szűrös Mátyás, akkori parlamenti alelnök hivatali kocsija. A lovagi cím és a méregdrága autópark persze csak jelkép, de jelképként pontosan kifejezi, miért ábrándultak ki a szocialistákból az alul levő milliók. (...)

Három olyan értékrendet látok, amely köré újrateremthető az a baloldali szellemi tábor, amely értelmi és érzelmi azonosulást kínálhat a magyar társadalom jelentős részének. Az egyik mindenképp a plebejus indulat és a társadalmi felszabadítás öröksége. Bátran vállalni kell a tekintélyelvű és hierarchikus rendszerekkel szembeni ellenállás történelmi hagyományát Spartacustól a parasztháborúkon, a francia forradalmárokon és Marxon át egészen Che Guevaráig. Természetesen nem kell azonosulni minden tettükkel. A britek sem rémületes írországi vérengzései miatt állították a parlamentjük elé Cromwell szobrát, hanem azért, mert mai demokráciájuk a polgári forradalom eredményeire épül. Hasonlóképp a szociáldemokrácia jóléti reformjaira is azért kerülhetett sor, mert az uralkodó osztályok tanulni tudtak a véres proletárforradalmakból. A szocialista szellemi kultúra újrateremtése nélkül esélye sincs egy erős baloldali mozgalomnak Magyarországon. Az államháztartás egyensúlya fontos dolog, de az emberek hitek, álmok, szívbéli meggyőződések alapján válnak baloldalivá vagy jobboldalivá.

A magyar baloldal másik szellemi háttere a nyugat-európai progresszió értékeinek következetes képviselete lehet. Persze a nyugati társadalmaknak is vannak hibái, de a magyar nemzet történelmi célja ezer esztendeje mégis a nyugati integráció. Annyi véres háború és diktatúra tapasztalataiból tanulva az Európai Unió tagállamai a határok feloldását és az együttműködést, a társadalmon belül pedigmindenféle diszkrimináció leküzdését választották. A hazai nacionalista kalandok biztos bukáshoz vezetnek, mert a közép-európai status quo megbontását egyetlen komolyabb nemzetközi hatalom sem tűrné el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kündü
2010. május 01. 12:40
Hegyi nem "szocdem" vagy szocialista: egy teljesen egyértelmű LENINISTA BOLSEVIK, a cikke bűncselekmény, s ha így folytatja, kifoghat egy-két erőszakos büntetjogászt, akik gondoskodnak az újságírói "foglalkozástól" eltiltásáról! Jogállam-ellenes, bűzlő XIX. századi, vérszagú kommunista barom Hegyi.
marós
2010. május 01. 07:30
Ha ez a korrupt, hazug, csaló társaság kezdi az mszp újra építését, akkor vége a baloldal megújulásának.
lastres
2010. április 30. 23:59
Hajrá Gyula! Mutasd meg nekik! :) Vicces ez a gáttalan gőg és győzelmi mámor, amit itt megy. Szanyi + Szili + Hegyi mindig is az MSZP belső ellenzéke volt, az MSZP most kezdődő bomlásakor egy Die Linke szerű Zöld Baloldal megalakításán gondolkoznak. Ami nem most, de 4 év múlva akár tényező is lehet, és sok, a szociális demagógiával a fidesz mellé állított embert visszacsábíthat; de még a jobbiktól is visszavehet elvándorolt "plebejusokat".
Preskin
2010. április 30. 23:27
Ó, ó ! Ez a tangón vett érettségi felbaszta itt az agyakat /-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik