Népszerűek a katonai, a nyelvi és a kalandtáborok, de idén még borsosabb lett az áruk

2024. április 21. 20:09

Annyi táborból választhatnak a szülők, mint csillag az égen, de a tavalyi évhez jelentősen nőtt az áruk, mutatjuk, miért.

2024. április 21. 20:09
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A nyitóképen táborozó gyerekek királypitont (Python regius) simogatnak a Nyíregyházi Állatpark nyári táborában, a Zoosuliban. Fotó: MTI/Balázs Attila

Ha nyár, akkor nyári tábor. Ki merem jelenteni, hogy többségünkben még felnőtt fejjel is maradandó élményként vannak számon tartva a fiatalkori nyári táborok élményei, kinek ezért, kinek azért. Szerencsére a mai tinédzsereknek már sokkal jobb és több, szerteágazóbb lehetőségei vannak, mint korábban az én korosztályomnak, pláne a nálam idősebbeknek. Egy gyors keresés elég ahhoz, hogy az ember annyi félét találjon, mint csillag az égen.

A gyermeket lehet nyárra küldeni:

  • állatkerti táborba,
  • kétnyelvű amerikai focis táborba,
  • csillagászati táborba,
  • főzőtáborba,
  • gokart táborba,
  • programozó táborba, 
  • de még szörftáborba is.

Egyre jobban terjednek az extrém táborok

Tóth Béla, a Táborfigyelő tulajdonosa a Mandinernek elmondta, az eddigi foglalások alapján idén a sporttáborok, az angol nyelvi táborok és a kalandtáborok viszik a prímet, mögöttük lemaradva legnépszerűbbek a katonai táborok.

Ilyen kategóriájú programokra is nagyon sokan jelentkeznek kicsik és nagyok, lányok és fiúk vegyesen”

– fogalmazott a szakember, aki szerint ami érdekes, hogy a klasszikus kézműves, lovas, zenei vagy művészeti táborok mellett egyre több extrém, különleges vagy meglepő témájú tábort rendeznek: nyaralhatnak a gyerekek idén gyermek-kutya kommunikációs tanfolyamon, de építhetnek űrrakétát egy bajai csillagászati és űrrakéta-építő táborban, de brókernek és tőzsdecápának is tanulhatnak Kecskeméten.

A labdarúgás szerelmeseinek sem kell csalódniuk, ugyanis a klasszikus focitáborok mellett már Tóth szerint a spanyol Barcelona és az olasz Juventus labdarúgó csapatok magyarországi táborai is megtalálhatóan a kínálatukban. 

A kínálat rendkívül széles tematikát tekintve és mennyiségileg is, több mint 700 táborturnus közül választhatnak a szülők már most”

– tette hozzá.

Meg is kérik az árukat

Arra a kérdésünkre, mennyire nő meg a nyári táborok végösszege idén, Tóth Béla kijelentette, a táborok költségei, úgy mint a bérleti díjak, a múzeumi, strand és állatkerti belépők költségei, de legfőbb tételként a gyermekétkeztetés ára nagy mértékben növekedett, 

így a táborok árai is nőnek nagyságrendeileg 10-15 százalékos mértékben. 

A szakember szerint az emelkedés nem fedi le a költségek növekedését, a táborszervezők igyekeznek egy olyan arany középutat megtalálni a táborárak tekintetében, ami a családok számára még kigazdálkodható, de számukra sem veszteséges működést vetít előre.

Jó, de mennyi az annyi?

A Táborfigyelő vezetője szerint az idei évben egy napközis tábor átlagosan 50 ezer forintba kerül, míg az ottalvós társaik már 75-80 ezer forintba kerülnek. Tóth Béla elmondta, rendkívül tág spektrumban mozognak a táborárak, kínálatukban például van olyan ottalvós angoltábor Egerben, mely mindössze 42 ezer forintba kerül, míg van Piliscsabán szuperintenzív amerikaiak által tartott nyelvi tábor, amely 345 ezer forintba kerül. 

A két szélsőség között folyamatosan vannak ár szerint táborok, azaz mindenki megtalálja a pénztárcájához leginkább passzoló programot”

– tette hozzá a Táborfigyelő vezetője, aki azt javasolja a szülőknek, hogy ha tehetik, akkor ne csak ár alapján, hanem ár-érték alapján válasszanak tábort. Mint mondta, attól lesz értékes egy vakációs lehetőség, ha rengeteg program, élmény, impulzus éri a gyerekeket, ettől fogják igazán jól érezni magukat, és 

ez tud érdemi alternatívát mutatni számukra a mobilokkal szemben”.

Jók a kilátások

Tóth Béla a Mandinernek úgy fogalmazott, a tavalyi rekordév volt, ugyanis több mint 230 ezer gyermek táborozott legalább egy hetet a vakáció folyamán. Mint mondta, a jó hír, hogy a február végén elindult elfoglalási szezon megkezdése óta a Táborfigyelő által regisztrált jelentkezések dinamikája megegyezik a tavalyi év azonos időszakával,

így van esély, hogy ezt a rekordszámot elérhetjük idén is”. 

Az adatok szerint a táborszervezők száma nem változott érdemben a tavalyi évhez képest, azonban a nyári szünet a korábbi évekhez képest egy héttel rövidebb lesz, ami a táborjelentkezések leadását halogató családok esetében nehézségeket okozhat május-június hónapokban, ugyanis a jó ár-érték arányú táborok turnusai betelhetnek. Tóth Béla azt javasolja, hogy érdemes minél előbb lefoglalni a gyermekek nyári programját.

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:16
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­á­­n­­­y­­o­k­­­ ­­­v­á­r­­­n­a­­­k­­­ ­­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
satrafa-2
2024. április 21. 21:46
Ideje lenne gatyába rázni a következő nemzedéket és sporttáborba, meg katonai táborba küldeni őket nyáron.
Novicsok-5
2024. április 21. 21:07
Rakás értelmetlen szar.
antal-2
2024. április 21. 21:04
A gyermekteleneknek 3 év kötelező sorkatonai szolgálat. Gyermekenként egy évet el kell engedni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!