Most akkor egészséges vagy sem a drasztikus böjt? Szakértő válaszol!

2024. március 21. 10:03

A Semmelweis Egyetem adjunktusa fontos részletekre mutatott rá.

2024. március 21. 10:03
étel, zöldség, biohulladék, élelmiszer-hulladék,

Nyitókép: Krizsán Csaba, MTI

A húsvét előtti időszakban felkapott téma a böjtölés, de az élettani hatások vitatottak – írja a vg. A portál a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika adjunktusával, dr. Leiszter Katalinnal járta körbe a témát.

A gasztroenterológus kiemelte, a böjtölés élettani hátterére az utóbbi évtizedek kutatásai mutattak rá még inkább. A legtöbbet kutatott böjtformák azok, amelyek egy napon belül bizonyos idősávra korlátozzák a táplálkozást. Legelterjedtebb a 16/8-asnak hívott böjt, amelynek során 8 órás a táplálkozási időablak, például délelőtt 10-től este 18 óráig.

„Amit eddig ezekről a böjttípusokról tudunk, hogy hozzájárulhatnak a fogyáshoz, csökkenthetik bizonyos vérzsírok szintjét és gyulladásos faktorok termelését, vagy túlsúlyos páciensek esetében javíthatják az inzulinérzékenységet” – mondta a lapnak a dr. Leiszter Katalin.

 A sanghaji Csiao Tung Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy ezek az időszakos böjtök hatékonyabbak-e, mint a hosszabb ideig tartó, csökkentett kalóriabevitellel járó tartós diéták. A kutatók arra jutottak, hogy rövid távon javulás mutatkozhat a vérnyomás, a vércukor-, valamint koleszterinszint kapcsán, azonban a hosszú távú hatások vitathatók, sőt, inkább negatívak.

A kutatócsoport 20 ezer felnőtt által kitöltött kérdőívekből dolgozott. A résztvevőknek 2003 és 2018 között évente kellett beszolgáltatniuk adatokat az étkezési szokásaikról – a kutatók ezeket vetették most össze az amerikai járványügyi központ 2003 és 2019 közötti halálozási adataival, írja a vg.

Az eredmény szerint

akik a 8 órás napi időablakba szorították a táplálkozásukat, nem éltek tovább, mint mások, sőt, 91 százalékkal nagyobb arányban haltak meg szívproblémák következtében.

Jo Ann Carson, az Amerikai Szívszövetség korábbi táplálkozástudományi vezetője egy fontos részletre hívta fel a figyelmet, miszerint arról nincs információ, hogy a vizsgálati alanyok milyen minőségű élelmiszereket fogyasztottak. Márpedig ennek jelentős hatása lehetett az eredményekre és így a levont következtetésekre is. Carson azt tanácsolja, hogy mindenki igyekezzen szívbarát étrendet folytatni, függetlenül attól, hogy a nap mely szakában táplálkozik, ha pedig időszakos böjtölésre adná a fejét, előtte egyeztessen az orvosával.

A Semmelweis Egyetem adjunktusa szerint

a böjt nem való mindenkinek, például nem javasolt várandós és szoptató édesanyáknak, gyerekeknek.

Továbbá hatványozottan ajánlott egyeztetni a kezelőorvossal a böjt megkezdése előtt számos alapbetegség: szív- és érrendszeri, anyagcsere-, daganatos és nőgyógyászati betegségek, meddőség, alultápláltság, étkezési zavarok esetén.

Arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy a böjti időszak alatt a fokozódó éhségérzet következtében az érintettek feszültebbek lehetnek, és átmenetileg csökkenhet a fizikai vagy szellemi teljesítőképesség, emiatt érdemes a böjti napokat a kevésbé aktív napokra, például hétvégére időzíteni – ovlasható a vg-n.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2024. március 21. 11:40
"akik a 8 órás napi időablakba szorították a táplálkozásukat, nem éltek tovább, mint mások, sőt, 91 százalékkal nagyobb arányban haltak meg szívproblémák következtében." -írja a szerkesztő. Ez azt jelenti, hogy aki így táplálkozik az biztosan szívbeteg lesz. Semmi rák vagy fertőzés, de még egy baleset sem, csak a tuti szívbetegség. Csak kérdem. Mostmár csak azt kéne tudni, hogy hány éves korban áll be ez a tuti szívproblémák okozta halál. Mert ha mondjuk 90-100 éves kor körül, akkor nosza, így kell élni, mert hiszen ez véd a rák meg még a közúti balesetek ellen is. Ez már majdnem örökélet. Vagy tévednék?
you-brought-2-too-many
2024. március 21. 11:39
Hosszú ideje böjtölök, az a nő, aki a végén kommentálta a mellékhatasokat látszik h még sosem. Fura h az USA-ban az időszakos böjtből ( intermittent fasting) divatot tudtak teremteni a fiatalok s középkorúak között mi nálunk meg megy a maszatolás h a böjt vajon egészséges-e. Egyszerű a válasz : igen. Pont.
Kybon
2024. március 21. 11:19
Attól függ hogyan nézzük, de kb. a '60-as években volt egy "zöld forradalom". Attól kezdve 3x annyi dolog termett, ami lehetőséget adott a 10000000000 emberre. Egyrészt mindenki tudja, mi lesz ennek a vége. Másrészt azért is lesz csúnya vége, mert pl. a foszfor nagyonis véges (ami nélkül nincs mezőgazdaság). A böjt szempontjából az a lényeges, hogy a 3x-os termelés a vegyszerezéssel megöli a földet, és kiszipolyozza teljesen. Az emberek csak hiányokkal vannak tele, és a böjt közben a szervezetben nincs tartalék, ami fedezné az életbenmaradást. Az orvosok sem értik a hiányokat semennyire, sőt, a legtöbb gyógyszerrel általában súlyosbítják. De ez csak az egyik problémája az emberiségnek (bár az egyéni sz@pásfaktorban az első...).
Typhoon
2024. március 21. 10:51
Mindenki túl sokat eszik, rosszkor, nem megfelelő ételeket. Az ember biológiailag nem úgy lett teremtve, hogy folyamatosan zabáljon. Túl sok húst eszünk, túl sok cukrot és feldolgozott műkaját fogyasztunk, és nem mozgunk eleget. Azok, akik böjtölnek, nem tudják rendesen csinálni. Sok ismerősöm 16/8-as módszert alkalmaz, és az 8 órás ablakban mindenféle szart eszik. Ez főleg a lustaságból ered, a műkaja gyorsan kész van, és nem kell vele szarakodni. Csak tele van sóval, cukorral, és több tucat kémiai anyaggal, amiről nem sokat tudunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!