Orbán politikai hatalmát a korlátlan költségvetésű propaganda működteti

2024. február 29. 11:47

Szerintem az ellenzék sarokba szorításának legfontosabb eszköze a korlátlan erőforrású propagandakampány, vagy hadjárat. Interjú.

2024. február 29. 11:47
null
Horn Gábor
Horn Gábor
Hírklikk

„Orbán 2006-ban mondta a Parlamentben, hogy: »az ellenzéket folyamatosan támadni kell, ellenségképet kell felépíteni, veszélyt kell megfogalmazni, patás ördögöt kell a horizontra rajzolni és utána ezt az ellenséget, ezt az ellenségképet meg kell vádolni a legképtelenebb vádakkal.« Mennyire vált be ez a módszer a Fidesznek? 

Szerintem az ellenzék sarokba szorításának legfontosabb eszköze a korlátlan erőforrású propagandakampány, vagy hadjárat. A magyar kormány az elmúlt nyolc évben 1300 milliárd forintot herdált el propagandára, ami elképesztő összeg, döbbenetes szám. Orbán a 2006-os harmadik bukása után arra jött rá, hogy a propaganda az eszköz, a kommunikációt kell uralni, és akkor ő lesz helyzetben. Tulajdonképpen eszközként használja az ellenzéki politikai szereplőket is. A legtöbbet Gyurcsányra költ, súlyos, százmilliárdos költségvetése lehet annak, amit a Fidesz belefektetett, hogy ördögi figurává varázsolja. Hozzáteszem, ez Gyurcsány számára is hasznos, mert ettől válik a DK a legerősebb ellenzéki párttá, hiszen »az ellenségem ellensége a barátom«. Az Orbán-gyűlölőknek az Orbán által megépített ördög pedig nyilván a megoldás.

A kormánynak 2010 óta folyamatosan kétharmados parlamenti többsége van. Most már nem elég a kétharmad, bírói ítéletekkel és más módon le is kell szalámizni az ellenzéket?

Ezeknek jelképes elemei vannak, de azt gondolom, valójában ennek nincs jelentősége. Ha én ellenzék lennék, akkor sokkal többször elmondanám, hogy hány köztörvényes politikai bűnöző ült, vagy ül a Fidesz padsoraiban, hány, olyan volt parlamenti képviselő, helyi polgármester, államtitkár, vagy épp miniszter van, bűnvádi eljárás alatt, vagy éppen már börtönbe zárták. Az elmúlt 14 évből legalább egy tucatot tudnánk mondani, ami döbbenetes. Varjú László DK-s politikus 900 ezer forintos, teljesen megalapozatlan pénzbüntetése, vagy Fekete-Győr András volt Momentum elnök füstgyertya-dobása ahhoz képest semmi, ahogy Orbán elcsalja a választásokat, vagy a határ mentén megvásárolja a határon túli szavazatokat különböző eszközökkel. Szerintem ezt a választók értik. Nem gondolom, hogy akár Varjú, akár Fekete-Győr azon kívül, hogy el lehet mondani, milyen csúnyák vagytok, jelentősebb szerepet töltene be. Nem ezen múlik, hanem azon, hogy a 2,3-2,5 milliós Fidesz-hívő tagozat megkapja a »napi betevő falatot«, amit megkap a saját kiépített rendszerein keresztül. A pénz nem számít, és ez az, ami működőképes. Fontos része ennek, hogy miközben Varjú Lászlón térdel négy nagydarab biztonsági őr, Varjú Lászlót ítélik el garázdaságért. Szerintem azonban a tényleges politika alakításában ennek nincs jelentős szerepe. Azért az is látszik, hogy a magyar bírói testület még nagyjából és egészében állja a sarat. Hiszen látjuk, hogy nem lett teljesen bedarálva, nem hagyja magát. Nagyon fontosnak tartottam, hogy felszólaltak a bírák, miután a bírói testület elnöke bezárta azt a lapot, amely felszínre hozta a kegyelmi botrányt. Azért ezek fontos jelzések.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:14
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­ö­­g­­­ö­­s­ ­l­á­n­­y­­­o­­k­ ­­­v­­­á­­­r­­­n­­a­k­­­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Palatin
2024. március 03. 18:43
»O1G« hm... van benne igazság.., attól függ honnan nézzük... Ha a politikai leleményességét nézzük, akkor: ORBÁN 1 GÉNIUSZ Ha mint nemzetegyesítöt tekintjük, akkor: ORBÁN 1 GARIBALDI Ha a népszerüségét,karizmáját nézzük, akkor: ORBÁN 1 GURU Ha a szívós munkabírását tekintjük akkor: ORBÁN 1 GIGÁSZ
Palatin
2024. március 03. 18:40
https://www.youtube.com/watch?v=FOFeTd8MaOg Az ellenzék erkölcsi összeomlása azért lehetetlen, mert ami nincs, az nem tud összeomlani. Horn beszél a morálról.... bruhahahaa..... Horn egy pöffeszkedö, meglehetösen ravasz, demagóg fráter, a budapesti lumpen-elit tipikus figurája, egy megélhetési hazudozó. Rafináltan fogalmaz, de teljesen fals minden megállapítása, hülyeségeket beszél. Messziröl látszik rajta, hogy mindenfajta munkát utál, és csak pofázni hajlandó. Az ilyen lumpen-elit-példányoknak nem szabadna fórumot adni. Teljesen mindegy, hogy mit mondanak ezek, még ha véletlenül igazat mondanának, azt sem lehet komolyan venni, mert egy más szituációban megint mást mondanak. Ezek annyira hülyének nézik a másikat, hogy azt hiszik mindent elhisznek nekik. A Horn-féle elvtelen megélhetési hazudozóknak az ég világon semmit nem szabad elhinni. Elvtelen, tartás nélküli emberek, akik még semmi hasznosat életükben nem csináltak, akármilyen beosztásban is voltak.
Kamcsatka5
2024. március 03. 18:12
Szarházi szőrös belga!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!