Nem maradt válaszok nélkül Matolcsy György: reagált Nagy Márton

2024. február 29. 18:03

A nemzetgazdasági miniszter nem ment el szó nélkül a jegybankelnök mai kritikája mellett.

2024. február 29. 18:03
NAGY Márton; WINDISCH László; MATOLCSY György

Február 29-én, csütörtökön tartották a BÉT Legek díjátadót, ahol többek között Matolcsy György jegybankelnök is megszólalt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) első embere nem kertelt, komoly kritikákkal illette a kabinetet és a nemzetgazdasági tárcavezetőt, egykori kollégáját, Nagy Mártont.

Matolcsy György visszatérne a 2010-es irányhoz

Matolcsy értékelése szerint a kormány 2021 közepétől hibásan, jelentős gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, szakított az 2010-es évek gazdaságpolitikájával. Ez gond, vetette fel. Merthogy

a fogyasztásorientált gazdaságpolitika kudarcra van ítélve,

vissza kell térni a beruházásorientált gazdaságpolitikához.

„Az infláció megeszi a növekedést, az inflációt gerjeszti és fűti a költségvetési deficit, az államadósságot fűti a gazdaságpolitika és a költségvetési deficit. Nem szakadhat el jelentősen egy ország makrogazdasági helyzete a termelékenységi szintjétől és a versenyképességi szintjétől”tette hozzá a jegybankelnök a Portfolió tudósítása szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

Matolcsy megemlítette: a kormány folyamatosan támadja az általa vezetett intézmény függetlenségét, mivel terítéken van a jegybanki törvény módosítása. „Mind tudjuk, hogy minden ilyen lépés, interjú, vitairatnak álcázott támadás mögött személyek állnak, be kell vallanom, hogy nekem, nekünk rosszul esik, hogy egy volt kollégánk irányítja ezeket a támadásokat – utalt Nagy Mártonra. – Megértjük, annyiban, hogy 2021 közepén ki kellett tennünk a jegybankból, ki kellett ebrudalnunk, ahogy azt a miniszteruraknak akkor elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, ami a jegybank érdekeivel ellentétes viselkedést is mutat. Igen, megértjük az érzelmeket, de helytelen az MNB ellen most már 30 hónapja indított támadássorozat.”

Most megszólalt Nagy Márton tárcavezető is

2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!”

reagált Nagy Márton.

Az ATV megkeresésére a tárcavezető kiemelte: „2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve”. A jegybankelnöknek címezve pedig azt is közölte: „a megjelent bírálatokban a ciklikus, rövidtávú elemeket összekeverik a hosszútávú, fundamentális elemekkel”.

Nyitókép forrása: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:14
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­ö­g­ö­­­s­­ ­l­á­­n­y­­o­k­ ­­­v­­­á­­r­­­n­a­­k­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Akitlosz
2024. március 01. 15:24
Mivel az inflációt nem az alacsony kamatok okozzák, ezért a magas kamatok sem szüntetik meg azt, csak próbálják a szőnyeg alá seperni, hogy kevésbé látszódjon.
ehun
2024. március 01. 10:00
Matolcsinak börtönben a helye
konfucius
2024. február 29. 19:48
Felhívom Nagy Márton, Matolcsy György, és a kormány és jegybank minden érintett tagjának figyelmét, hogy kibaszott gyorsan állapodjanak meg egy követendő irányban, és utána annak megvalósításáért dolgozzon mindenki a saját helyén. A kis faszom tele van már a vitatkozással, ennyire kurvára jól megy nekünk, hogy még ez is belefér??!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!