Ne válasszunk magunknak elnököt!

2024. február 13. 14:34

Göncz Árpád volt az egyetlen elnök, akinek megválasztásával a legfőbb kormánypárt és a legfőbb ellenzéki párt egyetértett. És abból is mi lett?

2024. február 13. 14:34
Révész Sándor
Révész Sándor
HVG

„Az ellenzéki pártok közvetlen elnökválasztást akarnak. Egységesen. Ha már valamit egységesen akarnak, akarhatnának valami értelmesebbet is. Mire jó egyáltalán egy elnök? Dísznek biztos jó, ha valaki szereti díszeket, de ahhoz nem kell választás. Dísznek legjobb egy alkotmányos monarchia, aki nem választáson nyeri a koronáját, hanem az öröklési rend szerint kapja.

Remekül elvannak díszelnökként működő díszkirállyal érett demokratikus országok szerte Európában. Nekünk is lehetne ilyen, de mi elvesztettük hozzá a történelmi kontinuitást. Díszelnököt viszont nem lehet választani, mert minden választásnak politikai tartalma van, s a választással együtt a díszelnöknek is lenne politikai tartalma, és akkor már nem lenne dísz.

A díszelnöknek van egyedül esélye rá, hogy kifejezze az állam egységét, mivel nem hordoz semmilyen politikai tartalmat.

Politikai tartalomban nincs egység. Semmilyen nemzetben, semmilyen állampolgári közösségben. Azt csak hazudni lehet a pluralizmus, a demokrácia tagadása végett. Az Alaptörvényben kevés dolog maradt meg a Magyar Köztársaság demokratikus alkotmányából, de az igen, hogy a köztársasági elnök »kifejezi a nemzet egységét«. Némelyek most is úgy követelték az államfő lemondását, hogy aki pedofil bűncselekmények részeseit kegyelemben részesíti, az nem fejezheti ki a nemzet egységét. Miért, a kegyelmi döntés előtt kifejezte? Volt valaha olyan államfő, akire ezt rá lehetett fogni? Arról most ne beszéljünk, hogy a nemzet nem egy országban él, az országban nem egy nemzet él, tehát nincs is elnök, aki a nemzet egészének elnöke lehetne. Göncz Árpád volt az egyetlen elnök, akinek megválasztásával a legfőbb kormánypárt és a legfőbb ellenzéki párt egyetértett. 

És abból is mi lett? Szinte alkotmányos válság!

Lehet elnöki rendszert bevezetni, amelyben az elnök kormányozza az országot. Ilyen elnököt természetesen közvetlenül kell választani, de ebben az esetben ugyanúgy a politikai erőviszonyok döntik el, hogy merre kormányozzák az országot, mint a mostani rendszerben. Elnöki rendszert egyébként sem akar senki az ellenzékben, ezzel tehát nem kell foglalkoznunk.”

Nyitókép: MTI/Sándor-palota

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2024. február 14. 19:45
Antall József legnagyobb bűne volt , hogy ránkszabadította Gönczöt .
Fegyenc8
2024. február 14. 13:47
A Patkány semmilyen formában nem volt jó választás az országnak. Ügyesen megvezették a polgárokat a 95%-os média túlsúlynak köszönhetően.
Daemon6666
2024. február 14. 09:51
Azért érdekes, hogy a moSSlék csak erre a műfordító, nagyon kétes emberkére tud hivatkozni. Mivel az aktákat nagyon ügyesen manipulálták, ezért néhány érdekes tény a megítéléséhez: 1) az 56-os foglyokat a börtönökben ütötték-verték, újságot, híreket nem kaphattak, látogatók nem nagyon mehettek hozzájuk 2) még átlag ember, tehát nem elítélt, sem tanulhatott egykönnyen angolul 3) és mégis, ezt a műfordítót nem bántották a börtönben, hanem papírt, írógépet, angol szótárat kapott, és nagy nyugalomban lefordította a Gyűrűk Ura trilógiát. Milyen mocskosul érdekes ez, nemde bár? Aztán akinek több esze van mint egy marék kavicsnak, az levonja belőle a következtetéseket.
Gordon.
2024. február 14. 08:36
Most már csak azt kell eldönteni, hogy az államelnöki intézménnyel van-e alapvető probléma, vagy azzal a meghatározással/funkcióval, ami ennek szerepéről az alaptörvényben áll. A "kifejezi a nemzet egységét" féle szerepmeghatározás ugyanis nonszensz, miután ilyen egység nincs! (Esetleg lehet egyes kérdésekben, pl. védekezés, ha megtámadnák az országot) Terhát: miután nincs "egység", amit ki lehet fejezni, az államelnöknek sincs valós funkciója, legalábbis az alaptörvény szerint. Ilyen értelemben ez a funkció felesleges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!