Jön a 25. évértékelő – ezek voltak a legfontosabb üzenetek Orbán Viktor beszédeiben

2024. február 15. 10:35

Az első helyzetértékelő beszéd 1999-ben hangzott el. Összeszedtük, mik voltak a legfontosabb szlogenek és témák az elmúlt 24 alkalommal.

2024. február 15. 10:35
null
Ádám Rebeka Nóra

Orbán Viktor február 17-én a Várkert Bazárban tartja majd meg idei évértékelő beszédét. Ez az esemény azért kiemelten fontos, mert a kormányfő ezzel nyitja meg a tavaszi politikai szezont, értékeli az elmúlt esztendőt, és felvázolja a jövőbeni, távlati terveket. Az idei lesz Orbán Viktor 25. évértékelője, ugyanis 1999-ben tartott először helyzetértékelő beszédet.

A miniszterelnök az országértékelő műfajt első kormányzása idején hozta be a magyar politikába. 

Az itthon addig szokatlan műfajt első alkalommal ahhoz a szokáshoz hasonlította, mint „amikor a szülők az ajtófélfára húzott vonásokkal mérik gyerekük növekedését”. Az 1999-es – Vigadóban tartott – összegzőjében részletesen beszélt a kabinet terveiről és intézkedéseiről, és 37 pontban foglalta össze a kormányzati teendőket.

Az ezt követő, 2000-es évértékelőn hangzott el Orbán Viktor beszédeinek egyik legismertebb szlogenje: a „három szoba, három gyerek, négy kerék”. A millennium évében mondott beszéde többek között azért is volt maradandó, 

mert Orbán a rendszerváltás utolsó évének nevezte 1999-et.

A következő évben tartott helyzetértékelő beszéd egyik legemlékezetesebb mozzanata az volt, hogy Orbán az előző évet a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb esztendejeként emlegette. Ezt követte a 2002-es összegzés, amely érthetően – lévén, hogy a választás éve volt – eléggé kampányhangulatú volt. Ebben a kormányfő 2001-et az áttörés évének nevezte, és ekkor hangzott el az emlékezetes mondat is, hogy „a haza olyan, mint egy nagy család”. Ezt a beszédét pedig azzal zárta: „Jöjjenek el szavazni, mert egy vasárnap délelőtt megér négy évet”. Érdekesség, hogy ez volt Orbán legrövidebb beszéde mind közül. 

Orbán Viktor 2002-es évértékelő beszéde (Kép: MTI/Soós Lajos)

A 2003-as éveértékelő azért volt különleges, mert Orbán Viktor ekkor értékelte először ellenzékből az előző évet, és ez meg is határozta a mondanivalóját. Orbán akkor a „sok ellenérv” dacára az uniós tagság mellett foglalt állást, 

de bírálta a kormányt, amiért szerinte rossz feltételeket harcolt ki a csatlakozási tárgyalásokon.

A következő évi helyzetértékelőt az ELTE lágymányosi épületében tartották, mottója pedig egy József Attila idézet volt: „Rendezni végre közös dolgainkat”. Ebben a felszólalásban Orbán a kormány gazdaságpolitikáját kritizálta, és megállapította, hogy az akkor elmúlt esztendő a családok zsugorodásának éve volt, az országban pedig bizonytalanság és szorongás uralkodik. 2005-ös beszédben továbbment, és egyenesen a „ráfizetés éveként” emlegette 2004-et, valamint kritizálta a magas államadósságot, a kórházak privatizálásának szándékát, a családi adórendszer hiányát és a magas gyógyszerárakat is. Ezt a beszédet a Körcsarnokban tartották, és más országértékelő beszélgetések előzték meg – négy vidéki városban és a fővárosban. 

A 2006-os helyzetértékelő helyszíne ezúttal a SYMA-csarnok volt. Orbán az MSZP–SZDSZ-kormányról azt mondta: „Luxuskormány, amely csak a saját körének teremt kiváltságokat”. A 2007-es beszéd a 2006 őszén nyilvánosságra került őszödi beszéd és a hazugság témája köré épült, és ekkor hirdette meg Orbán az „egy az ország, egy a zászló” jelszót is. 

Hogy visszajuthassunk oda, ahol 2002-ben voltunk, átlagosan jó kormányzás mellett 16 év szükséges. Kiemelkedően sikeres kormányzás esetén pedig 12 év kell” 

– fogalmazott ekkor.

Ezt követte a 2008-as beszéd, amely a márciusra kiírt, a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről szóló népszavazás kampánybeszéde volt, „a jövő igennel kezdődik” szlogennel. A Fidesz elnöke ekkor azt mondta: a referendum egy új korszak nyitánya lesz. Azóta pedig bebizonyosodott, ez valóban így is lett.

A 2008-as évértékelő (Kép: MTI/Kovács Tamás)

A következő beszéd már az európai parlamenti választás jegyében telt a Millenárison. „Új irány, Magyarország, új irány, magyarok” – ez volt az új jelszó. A 2009-es évértékelő azért is volt különleges, mert Orbán a felszólalása végét először zárta a „hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok” felkiáltással.

A 2010-es beszéd már újra a kormányzásról szólt, mivel ekkor már a Fidesz győzelme nem volt kérdés. Orbán az ország gazdaságának talpra állítását, tíz év alatt egymillió új munkahelyet és erős közbiztonságot ígért. Azt is megígérte, hogy lesz elszámoltatás, de – mint mondta – nem a bosszú kormánya jön. Az ezt követő 2011-es helyzetértékelőt már újra miniszterelnökként tartotta meg Orbán a Millenárison. Itt ismertette „ötéves tervét” miszerint: 

2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás, 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz.

A 2012-es beszédében a kormányfő az ellenzéken túl már erősen bírálta az európai politikát is, mert szerinte „Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol: nagy célokra inspirál, és megakadályozza, hogy elérjük azokat”.

„A kisbabáknak kedvük támadt megszületni” – hangzott el egy évvel később, a 2013-as beszédben, amikor a sikerek és a népesedés kapcsolatát vázolta fel. A 2014-es beszéd már újra a kampány jegyében zajlott, ahol Orbán arról is beszélt, hogy sok csatát megnyertünk, de a háborút még nem, mert a sok eredmény ellenére messze vagyunk még a biztonságos, kényelmes élettől. „Fújjátok meg a kürtöket, és nyergeljetek, mert holnap indulunk!” – adta ki a vezényszót ekkor.

A 2015-ös beszédet már nehezebb belpolitikai helyzetben, nem sokkal a kétharmad elvesztése után mondta el a kormányfő. „Fogjuk meg a munka végét, ne finnyáskodjunk” – így szólt az egyik emlékezetes mondata.

A 2016-os beszéd fő témája már a migráció volt. 

Mi nem fogunk bűnözést, antiszemitizmust és homofóbiát importálni, itt nem lesznek törvényen kívüli bevándorlónegyedek, nem fognak bandák vadászni a feleségeinkre és lányainkra, még a kísérleteket is megakadályozzuk és megtoroljuk

– szögezte le Orbán Viktor ebben a beszédben.

2017-ben pedig már Soros György neve is előkerült, illetve a kormányfő az új nemzetpolitikáról is beszélt.

A kormányfő huszadik, 2018-as évértékelő beszéde nem a kerek évforduló miatt kapott igazán komoly súlyt, hanem a beszédre kissé árnyékot vető, közelgő választások miatt. „Nekünk Magyarország az első!” – így hangzott az akkori szlogen. Ebben a beszédben Orbán hangsúlyozta: a nyugat-európai országok bevándorláspárti politikája megnyitotta az utat a keresztény kultúra hanyatlása és az iszlám térnyerése előtt. A migráció kapcsán az ENSZ-ről mint új vitatérről is beszélt a kormányfő.

A 2018-as évértékelő (Kép: MTI/ Máthé Zoltán)

A következő, 2019-es beszédben hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be a miniszterelnök, a 2020-as évértékelő pedig Trianon 100. évfordulója jegyében telt. Így tehát a száz évvel ezelőtti trianoni katasztrófára és a balliberális kormányok okozta tíz évvel korábbi csődből való kilábalására is emlékezett a miniszterelnök.

Újabb választás év következett. 2022-ben Orbán közölte: 

ez a voksolás arról szól, hogy Gyurcsány és Bajnai akar visszatérni. 

Magyarországra nemcsak a vírus, de a baloldal is rátámadt” – fogalmazott akkor a helyzetértékelő beszédben. A kormányfő szólt arról is, hogy el kell kerülni a háborút Oroszország és Ukrajna konfliktusában. A beszéd szlogenje az azóta is emlékezetes „előre menjünk, ne hátra” volt, amely azóta sem kopott még ki a közbeszédből.

A legutóbbi, 2023-as évértékelőn a kormányfő arról beszélt, hogy két ellenség, két veszély leselkedik ránk, az egyik a háború, a másik az infláció. Hosszan értekezett az orosz–ukrán háborúról, Magyarország békepárti álláspontjáról, valamint arról is, hogy Brüsszelből segítség helyett eddig csak szankciók jöttek.

*A cikk az Origo vonatkozó cikkei és az évértékelő beszédek alapján készült.

Nyitókép: saját montázs

 

 

 

 

 

 

 

Összesen 319 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. február 16. 04:14
Kétlem, hogy megmagyarázza a magán hasznot hozó magánérdek elsőbbségét a közérdek közösségi haszna előtt. Ebben hazudott, a NER program meghazudtolásával minden - a fideszes - szavazóinak is.
Namond
2024. február 16. 03:27
Kié most, Orvbán uralmának 15. évében; - a közlekedési infrastruktúra karbantartása és fejlesztése, - a turisztikai szervezés infrastukturája, - a kastélyszállók hálózata, - a mobiltelefon szolgáltatás, - a dél és nyugat magyarországi földgáz és áram szolgáltatás, - a vasúti járműgyártás, - a kamionos árú szállítás, - a létavértesi vasúti árú átrakó, - a hadiipari üzemek, - a bankká összevont takarékszövetkezetek üzletrész tulajdonosai vagyonrésze, -stb?
beothy58
2024. február 15. 22:32
Kinek volt útjában Novák Katalin köztársasági elnökként? Amíg ezt a kérdést meg nem válaszoljuk, azt sem fogjuk érteni, hogy miért pont most került elő a kegyelmi ügy. A kastélytörvény egyes rendelkezéseit megsemmisítette az Alkotmánybíróság (5/2024. (II. 6.) AB határozat) Novák Katalin előzetes normakontroll kérése nyomán. (https://alkotmanybirosag.hu/ugyadatlap/...)
antal-2
2024. február 15. 19:40
Putyin terjeszkedik, visszafoglalja ami jár nekik. Büszkén. Orbán büszke rá, hogy Magyarország az unió utolsó csicskása. Nem táncol úgy, ahogy ők fütyülnek! Csak velünk fizetteti még Putyin háborúját is! Oroszország nem, hogy csicska de építgeti a BRICS-et és rombolja a dollár mítoszát. Orbán eladósította az országot az unión keresztül. Uniós örökhiteleket kell fizetniük a magyaroknak amikből nem is kaptak. A gyermektelenség miatt a nyugdíjkasszába évente a GDP 5 százalékát kell tolni devizahitelek formájába. Putyin az uniós embargó miatt teljesen önellátóvá tette Oroszországot. Az egyetlen egy ország amelyik minden téren önellátóvá vált. Magyarországon minden a külföldieké az unió miatt. Az unió selejtjét ide hordják vagy itt legyártatják külföldi cégek rabszolgabérért és 100-szoros haszonnal eladják. Ezért ülhet Putyin és Orbán kizárólag kurva de nagyon kurva hosszú asztal mellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!