Eddig tartott a türelem – hivatalosan is panaszt tettek Pressman ellen

2024. február 14. 17:06

Tényi István a budapesti amerikai nagykövet „káros közéleti szereplése” miatt tett közérdekű bejelentést a Külügyminisztériumnak.

2024. február 14. 17:06

„Magyarország nem következmények nélküli ország” – szögezte le Tényi István, aki David Pressman budapesti amerikai nagykövet káros közéleti szereplése miatt közérdekű bejelentést tett a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. 

Tényi hangsúlyozta: 

a nemzet biztonsága mindannyiunk alapvető érdeke, ez átível kormányzati ciklusokon, és a napi politika felett áll

– idézte a Magyar Nemzet

Majd azzal folytatta, „ki kell állni Magyarország nemzeti érdekei mellett, és nem engedhetjük meg, hogy egy külföldről támogatott médiapolip befolyása miatt destabilizáció következzen be” – jelentette ki Tényi közérdekű bejelentésében.

A lap birtokába jutott dokumentumban – az 1961. évi bécsi egyezmény 9. cikke alapján – az Amerikai Egyesült Államok értesítését kéri David Pressman budapesti amerikai nagykövet káros tevékenysége miatt.

Tényi felhívta arra is a figyelmet, hogy a köztársasági elnök asszony lemondása óta az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által támogatott médiumokban napi rendszerességgel alaptalan információk, rágalmak, illetve vádak kerülnek nyilvánosságra. Ezekből kiderül:

külföldi személyek, szervezetek, esetleg titkosszolgálati szervek próbálják befolyásolni Magyarország politikai, gazdasági, pénzügyi rendszerét

 – húzta alá.

Nem először avatkozik bele a magyar belügyekbe

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az amerikai nagykövet legutóbb a február első hétfőjére összehívott rendkívüli parlamenti ülésen is megjelent. Az ülést az ellenzék kezdeményezte, az egyik napirendi pont a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása lett volna. 

Azonban a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt a Ház.

Az ülés előtt Pressmanék közleményben „emlékeztették az Orbán-kormányt ígéretükre”. Mint fogalmaztak: mivel „Magyarország maradt az utolsó szövetséges Svédország NATO-tagságának ratifikációjában, az Egyesült Államok üdvözli a február 5–re, hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülés bejelentését közös biztonságunk e kulcsfontosságú kérdésében. Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy Magyarország »az első adandó alkalommal« cselekedni fog. A hétfői rendkívüli ülés lehetőséget biztosít erre” – állt a közleményben.  

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. február 15. 12:07
Én azt hittem hogy már ez a himringyó lába alatt átfujj a Butapesti szellő ...
gyzoltan-2
2024. február 15. 07:48
gyzoltan-2gyzoltan-2 2024. február 15. 07:45 -nem említették! Viszont a Navracsics felé megnyilvánuló "tiszteletet" árulkodó jelnek tekintem, tekinthetjük, hogy kiért szurkol az "ellenzék"... -nem másért, mint a cionista Brüsszel magyarországi kijárójáért! Az volt az egyetlen feladata, hogy Brüsszel elvárásait, követelményeit érvényesítse Magyarországon! A kérdés, hogy ez mellett, tekinthetjük e Navracsicsot Fidesz pártkatonának, avagy helyesebb, ha a cionista Brüsszel kijáró ügynökének gyanítjuk..?!
cccbasatu
2024. február 15. 04:36
A diplomáciai protokol sok lehetőséget kínál arra hogy az ilyen pojácákat mint Presman hogy lehet megnevelni!
Swift Nimblefoot
2024. február 14. 23:26
Ideje volt. A Fidesz nyilván nem teheti ezt meg maga, de vki legalább elindította a dolgot. Nyilván persze marad, max akkor megy el ha Trump győz. (Vagy lehet akkor itt marad poltikai menekültként, ffél hogy ott betiltják a buzulást LOL).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!