Meteorológust kérdeztünk, meddig marad a sarkvidéki hideg – a biztató válasz elmaradt

2024. január 08. 16:28

Egy időre búcsút mondhatunk a téli enyheségnek: a múlt heti melegrekordok után ezen a héten az átlagosnál hidegebb időjárás várható. Az éjszakák az ország nagy részén szokatlanul zordak lesznek, nem lesz ritka a –10 fok alatti minimumhőmérséklet sem, és napközben is kitart a fagy.

2024. január 08. 16:28

Sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Európa legnagyobb részét, így Magyarországra is megérkezett az igazi téli idő. A hidegbetörtést az ország nagy részén viharos széllökések kísérték vasárnap, a nyugati országrészben az orkán erejű szél több helyen károkat okozott. Ez a sarkvidéki hideg levegő nyugalomba kerül, ezért a következő napokban napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet – mondta a Mandinernek Németh Lajos meteorológus.

A hideg, egyben száraz levegőnek köszönhetően derült, csapadékmentes lesz az időjárás, de a hőmérséklet napközben is nulla fok alatt marad. Az éjszakák is derültek lesznek, ezért országszerte nagyon erős fagyokra kell felkészülnünk: a következő napokban a legalacsonyabb hőmérséklet –15, –20 Celsius-fok köré csökkenhet.

Németh Lajos kérdésünkre kiemelte, tartós marad a fagyos, hideg idő, jelentősebb enyhülésre január második feléig nincs sok esély. A hétvégén már több felhő lehet felettünk, így éjszaka már kevesebb helyen süllyedhet  –10 fok alá a hőmérséklet.

Megszokottá vált a szélsőséges időjárás 

A meteorológus rámutatott, hogy Észak-Európában, Skandináviában az évszakhoz képest is szokatlanul hideg idővel indult 2024, nem egy helyen –30, –40 fokos fagyokkal. A nyugati áramlásnak köszönhetően jelentősen megenyhült az időjárás: egy-két nap alatt mintegy 30 fokot emelkedett a hőmérséklet. Az enyhe idő ugyanakkor visszaszorult Európa legdélebbi térségeibe, a kontinens nagy részére tehát megérkezett az igazi téli idő. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Getty Images

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Swansea2688
2024. január 08. 20:43
Nem a mostani hideg az abnormális, hanem az eddigi tavaszias enyheség volt az. Az lenne természetes, hogy mindig ilyen idő legyen január első felében, nem kell emiatt nyekeregni.
Oszodibeszed
2024. január 08. 18:58
A Sarkvidéken télen -60/-70 Celsius fok van. A svéd -40 fok afelé tendál.
2024. január 08. 18:55 Szerkesztve
Gyerekkoromban nappali -15-20-nál szoktuk mondani, hogy -hú basszus, hideg van- De sosem mondtuk akkor sem, hogy sarkvidéki.
Lami66
2024. január 08. 18:20
Sarkvidéki??? A minusz 2-4 fok? Mondjuk nem csodálkozom. Otthon meleg van, aztán beül a fűtött garázsban álló autóba, bekapcsolja a fűtést. Elmegy dolgozni a fűtött irodába. Meló után bevásárlás a fűtött boltban, fűtött autóban hazazötyögés, aztán gyorsan be a hideg elől a fűtött garázsba, onnan a fűtött lakásba. És mit kér Karácsonyra az ilyen? Szuperpolar sídzsekit, ami minősített -70 fokig, de még vesz bele egy powerbankról működő önfűtő mellényt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!