Megint faggyal indulnak a reggelek – tippek, mire figyeljünk autósként!

2024. január 23. 14:22

Érdemes megfogadni őket, mielőtt útnak indulunk téli körülmények között.

2024. január 23. 14:22
null

Megint faggyal indulnak a reggelek, a vezess.hu összegyűjtött öt hasznos tippet, mire érdemes figyelnie az autósoknak indulás előtt. Mutatjuk!

Ezt is ajánljuk a témában

Ne indulj el, amíg nem látsz ki az autóból!

Ha havas vagy le vannak fagyva az ablakok és a tükrök, addig ne indulj el, amíg nem jégteleníted az autódat normálisan. Egyrészt, a többi autós ki fog röhögni, akár a rendőr is megbüntethet miatta, de ami a legfontosabb: nem fogsz kilátni az autóból!

Ne spriccelj a lefagyott üvegre!

A jéghideg, lefagyott szélvédőn nem fog segíteni ha rányomsz egy kis ablakmosót, pláne ha azt menet közben csinálod. Simán vissza fog fagyni rá, akkor is ha fagyálló. Ha van időd, melegítsd az autót és a szélvédőt néhány percig (ne tovább!) indulás előtt, s csak azután spriccelj.

Amíg hideg, ne nyomd tövig!

Legyen bármilyen modern a motor, benzines vagy dízel, varázskenőanyag ide vagy oda, a belsőégésű motort hidegen ne padlózd. Nem tesz jót a motor élettartamának a hideg üzem, az meg pláne nem, ha hidegen magas fordulaton kínozzuk.

Alacsony a fordulat? Csak óvatosan, vagyis ne túl óvatosan…

Sokan a kímélet jegyében nem pörgetik a motort, hamar sebességet váltva, alacsony fordulaton pöfögnek, mivel így biztos nem kap akkora terhelést. Csakhogy ez nem feltétlenül igaz, a belső égésű motorok élettartamát az alacsony fordulaton, magasabb sebességi fokozatban, nagy gázzal történő gyorsítás ugyanúgy negatív irányba befolyásolja, mint az esztelen pörgetés.

 

Mennyire tapad a gumid? Tudd meg most!

Amíg elindulás után nem tapasztaltuk meg milyenek az útviszonyok, addig érdemes kerülni a kicentizett fékezéseket. Előbb derüljön ki, hogy milyen a gumik és az aszfalt viszonya: elindulás után, ha nem vagy biztos benne, mennyire csúszik az út, fékezz nyugodtan egy határozottabbat (de ne satuzz!) és azonnal ki fog derülni, mennyire csúszik, vagy nem csúszik az aszfalt – mondjuk az utcából kifelé haladva, amikor több száz méterre nincs előtted és mögötted másik jármű.

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2024. január 23. 14:46
Bikakábel, jégoldó spray legyen az autóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!