Valótlanul vádaskodtak Gyurcsányék: a KSH tette helyre a DK-t

2023. december 08. 15:44

Házhoz mentek a pofonért Gyurcsányék.

2023. december 08. 15:44

Egyes médiumokban valótlan állítások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az Eurostat vizsgálatot indíthatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ellen. Az értesülések tévesek, az Eurostat nem indított vizsgálatot – közölte a KSH pénteken az MTI-vel. 

Azt írták: a statisztikai módszertannal kapcsolatban fontosnak tartják megjegyezni, hogy az Eurostat a nemzetközi sztenderdeknek, a jogszabályoknak és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával. Alapvető körülménynek nevezték azt is, hogy 

a KSH módszertana az európai statisztikai irányelvekkel összhangban van

 (kiemelten az Európai Bizottság 2020/1148. számú végrehajtási rendeletére, valamint az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványára támaszkodva).

A KSH arra kéri a sajtó munkatársait, hogy „közlés előtt minden esetben ellenőrizzék a pártpolitikai célból közzétett állítások valóságtartalmát” – olvasható a közleményben.

Közleményben vádaskodtak Gyurcsányék

A DK korábban ugyanis egy MTI-hez eljuttatott közleményben azzal vádolta meg a statisztikai hivatalt, hogy az Eurostat vizsgálatot indított az egyszámjegyű inflációadat kapcsán. Mint fogalmaztak, „az Eurostat gyanúsnak találta, hogy a KSH által közölt hivatalos magyar infláció hirtelen egyszámjegyű lett, sőt a gáz és az áram árának jelentős csökkenését mutatta, ami nem egyezik sem a hétköznapi tapasztalattal, sem az ismert árakkal.”

A közleményt Dr. Molnár Csaba adta ki, az MTI pedig odabiggyesztette a végére, hogy „az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.”

Nyitókép: Mandiner/Mátrai Dávid

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2023. december 09. 14:50
Ki figyel erre a baromra?
Héja
2023. december 09. 10:49
Gátlástalan haztugok és/vagy ostobák. Sokadszor estek pofára.
zolka50-52
2023. december 09. 10:14
Az MTI védekezése sunyi. Ha a DK azt írná közleményében, hogy a budapesti ivóvíz mérgezett vagy felrobbant a paksi atomerőmű, azt is leközölnék?
italosiparos
2023. december 09. 06:57
Feri,Feri!Ez nem jött be.Igyál még egyet és fogd rá a nyuszira.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!