Róna Péter óriásit ment: szerinte hazánk nagyobbik fele „a nyomor felé halad”, jelentős része pedig „már most nyomorban él”

2023. december 02. 18:51

„A magyar gazdaságnak, a magyar nemzetnek alapvető érdeke, hogy eltakarítsuk az Orbán-kormányt, de erre a magyar nemzet nem képes” – állítja a közgazdász.

2023. december 02. 18:51
Róna Péter

Róna Péter a KlikkTV-nek adott interjúban rossz döntésnek minősítette a kamatstop meghosszabbítását. A közgazdász szerint a kamatstoppal a kormány kihúzta a szőnyeget a Nemzeti Bank lába alól, ami az intézkedések miatt nem tudja kezelni az inflációt. 

Teljesen megértem Matolcsy idegességét és felháborodását. 

Mert tényleg az van, hogy a Magyar Nemzeti Bankon ott a felelősség, hogy csináljon valamit az inflációval, miközben a kormány a Nemzeti Bank kezéből kiveszi az eszközt, amelynek segítségével hatékonyan tudná kezelni az inflációt” – jelentette ki. 

A közgazdász negatívan látja a jövőt, szerinte az infláció be fog ragadni, és a kamatstop csak bebetonozza a forint gyengeségét. 

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb inflációs hullámot jósol 

Róna Péter szerint ilyen helyzetben a gazdaság serkentése még magasabbra fogja lökni az inflációt. 

„Ha a kormány, mint ahogy azt Orbán Viktor be is jelentette, a gazdasági növekedést fogja szorgalmazni, mivel jelentése szerint már legyőztük az inflációt, amit nem győztünk le, akkor további inflációs hullámokkal kell számolnunk.”

Az infláció alakulásával kapcsolatosan elmondta: 

Nem lesz hat százalék alatti infláció Magyarországon az előrelátható években, hanem lehet, hogy annál jóval magasabb lesz az infláció.”

Ezt is ajánljuk a témában

Hét pontban a magyar inflációról

Az egyszámjegyű infláció elérése kapcsán György László kormánybiztos hét pontban, hét percnyi olvasnivalóban adott magyarázatot, miképp is sikerült ez a fegyvertény, és mi a kormány célja a továbbiakban. A rövid felelet minderre a növekedés, amelynek egyik előfeltétele a hitelezés beindítása, amihez gyorsan csökkenő kamatokra van szükség.

A közgazdász szerint Magyarország az elszegényedés útjára lépett. 

„Az ország nagyobb fele nyomor felé halad, és jelentős része már nyomorban él. Itt az ország elszegényedéséről van szó, kivéve azt a felső húszezret” – mondta Róna Péter. 

A közgazdász szerint szimplán rossz a kormány gazdasági modellje. 

Itt semmi észlelhető, hatékonysági növekedés nincs” 

– jelentette ki. 

Uniós pénzek 

Róna Péter szerint nem fognak az EU-s pénzek megérkezni Magyarországra: „Ez egy úgynevezett előleg, két tételben, két hatszázmillió eurós tételben jönne, ha jön, de nem fog jönni. Ezzel nem érdemes foglalkozni.”

A riporter kérdésére, hogy ezt mire alapozza, a közgazdász nevetett, majd a következőt felelte:

 Nem fog jönni.”

Ezt is ajánljuk a témában

Huxit

A közgazdászt megkérdezték: mit szól ahhoz, hogy Lázár János hadat üzent a külföldi építőipari cégeknek. 

„Ebben az az üzenet, hogy Magyarország eltökélt szándéka, 

az Orbán-kormány eltökélt szándéka Magyarországot kivezetni az Európai Unióból. 

Mindazon kapcsolatok, amelyek a kivezetés mentén komplikációhoz vezetnének, mint például a külföldi befektetések, azokat most kell elkezdeni leépíteni, annak érdekében, hogy a kivezetés flottul menjen” – állította a közgazdász. 

Róna kijelentette, hogy a gazdaságnak a kormányváltás tenne a legjobbat. 

„A magyar gazdaságnak, a magyar nemzetnek alapvető érdeke, hogy eltakarítsuk az Orbán-kormányt, de erre a magyar nemzet nem képes” – állította. 

„Kiesünk az Európai Unióból. Kiesünk a fejlett világ vérkeringéséből és tartunk a nyomor irányába” – ecsetelte a sötét jövőt Róna Péter. 

A teljes interjú itt megtekinthető. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI / Magócsi Márton

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. február 09. 15:38
Ne futtassátok az ilyen szenilis vén trottyosokat, mert azt fogják hinni, hogy ök még mindig valamire alkalmasak lehetnek és bele kotnyeleskednek olyasmibe, amit már régen elfelejtettek, vagy amit soha nem is tudtak. NEM AKARUNK BIDENEK-ET LÁTNI A POLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON!
Palatin
2024. február 09. 15:34
Gyurcsány koncepciója: "Budapest lesz az a kigyógödör, ahonnan, mint bázisból kiindulva az egész országot megmérgezzük" Nos Róna Péter is csak egy kigyó-záptojás ebben a gödörben.
Palatin
2024. február 09. 15:29
Oxford ide vagy oda, Róna Péternek lehet akármilyen tudományos címe és elöélete, a közgazdaság az nem olyan mint a matematika, ahol a tudás az tudás. A közgazdasági Nobeldíjakat pl. rendre az USA aratja le, ennek ellenére mindig onnan indulnak el a világválságok. A közgazdaságtan olyan mint a müvészet, érzék kell hozzá. A legjobb irodalomkritikusból sem lesz jó költö csak azért mert sokat tud mesélni az irodalomról. És pontosan ez hiányzik Róna Péternél, ö sem igazi közgazdás, hanem közgazdász-kritikus, aki meg tudja állapítani ugyan, hogy a tojás záp, de újat, frisset nem tud tojni. Orbán ellenben tud. Ne futtassátok Rónát. Ö csak egy szárnyaszegett gyurcsányista halálmadár. Ök szakmailag olyanok, mint a drukkerek a stadionban. Orbán már számtalanszor megmutatta, hogy a kormányzás nem tudomány, ott nem a professzorok vannak otthon, hanem a kormányzás az müvészet, elörelátás, ösztön érzék, tehetség kérdése. Ebben rejlik az ö "titka", ezért nem rugnak mellette labdába a kutyaütök.
Palatin
2024. február 09. 15:25
Mintha még nem lenni így is elég sok vén trottyos a magyarellenes politikában... Jakab is akar magának egy Biden-t. Róna intelligenciáját, helyzetlátását nagyon jól jellemzi, hogy képes beállni Jakab mögé. Ezért nem szabadna ezeket a vén trottyosokat futtatni a médiában, mert elhiszik, hogy ök még valakik.... De a gyurcsányistáknak csak ez számít: "Ha Orbánt szidja, akkor koser." Ejnye, ejnye Róna Péter bácsi, Ki a csuda Önre még kiváncsi? Szajkózza a gyurcsányi katyvaszt, Amit Brüsszel ostobán kikotyvaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!