Már 21 éve, hogy a magyar baloldal Erdély elcsatolásának évfordulóján a román vezetéssel pezsgőzött

2023. december 01. 08:54

Emlékezetes, hogy a rendőrség még a készenléti alakulatait is bevetette a tiltakozó tömeg feloszlatására.

2023. december 01. 08:54

2002. december 1-jén példátlan esemény történt Budapesten, ugyanis Magyarország akkori miniszterelnöke, Medgyessy Péter együtt ünnepelte Erdély elcsatolását Adrian Nastase román kormányfővel a budapesti Kempinski Hotelben. 

1918. december 1-jén tartották meg a magyarországi Gyulafehérvárott azt a minden törvényességet nélkülöző nagygyűlést, ahol 1228 ember határozatot hozott arról, hogy a Magyar Királyság keleti területei, benne a történelmi Erdéllyel, úgymond „egyesülnek” a Román Királysággal. Az antanthatalmak által végül a trianoni diktátummal jóváhagyott területi csonkolás következtében a mai Magyarországnál nagyobb, 103 négyzetkilométernyi terület került Romániához.

A hirado.hu egy korábbi cikkében felidézi: a fogadáson a két kormányfőn kívül részt vett többek között Verestóy Attila, az RMDSZ szenátora, Kovács László külügyminiszter és Göncz Árpád volt köztársasági elnök is, akik 

együtt ünnepelték egy hazánk jelenlegi területénél nagyobb, egykori magyar államterület elcsatolását.

Emlékezetes, hogy az ünneplés közben a Kempinski előtt már a kora délutáni óráktól több mint félezres tömeg demonstrált Erdély elszakításának megünneplése ellen. Az MTI korabeli beszámolójából kiderül: a tömeget hosszabb ideig próbálta feloszlatni a rendőrség, amely a készenléti alakulatait is bevetette a kizárólag véleményüket hangoztató, főleg budapesti polgárokból álló tiltakozók ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2023. december 01. 18:54
Na, itthoni ballibsikéim. (Nem véletlenül kerülöm a Magyar jelzőt) Ezek vagytok ti. Szemben a környező országok nacionalista ballibsijeivel. Azok tuti nem jönnének el velünk ünnepelni, az 1919-es Kassai bevonulásunkat. Még annak ellenére sem ünnepelnének velünk, hogy azt a hadműveletet a tanácskormány hadereje tette meg.
pragmatika
2023. december 01. 18:44
@Box Hill "Tehát Jugoszlávia 1941-45-ös, valamint az ötven évvel későbbi mészárlásos "polgárháborúi" a franciák, csehek és angolok számlájára írható." Ahogy a II. VH. is. Egyébként úgy közvetve, valahol még a zsidó áldozatokat is ide sorolnám. Ha a németeket az I.VH után nem alázzák porig, szerintem hitler hatalomra se került volna.
KBA98
2023. december 01. 17:16
Essen beléjük a franc! A Gyurcsány-Apró klán meg takarodjon Bulgáriába!
Tehetős Totó
2023. december 01. 16:54
Göncz + Verestóy + Kovács- demencia Nãstase - börtön, süllyesztőben Medgyessy...megúszta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!