Csizmadia Ervin: Orbán Viktor nem azért került szembe Európával, mert populista

2023. november 14. 18:46

Nem tudjuk megmondani, ha nem Orbán Viktor jön, jött-e volna valaki más véli az elemző.

2023. november 14. 18:46
null

Csizmadia Ervin politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója hosszú írást tett közzé a HVG oldalán, melyben Orbán Viktor miniszterelnök és Európa feltételezett konfliktusát próbálta a rendszerváltás körül történteket is felidézve megérteni.

A szerző úgy látja, hogy nem tekinthetjük kielégítő válasznak, ha azt mondjuk, hogy „Orbán kilépett a demokráciából, és immár nem demokrata politikus”. Hozzátette: ellenben a pártosodás, illetve a pártok funkciója felől nézve már találhatunk érdemibb magyarázatot. Írásában felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte még senki nem beszélt arról, hogy Magyarországon a „pártokra vonatkozó nyugati tanítás milyen módon járult hozzá az orbánizmus megjelenéséhez”. 

„Először persze azt kell mondanunk, hogy a korai időszakban »minden rendben« volt, hiszen a nyugatiak sem ambicionálták olyan nagyon a politika és a pártok megszűnésének nyugati stratégiáját. Realisták voltak, aminek azonban már a 90-es évek végén bejött egy korlátja. 

Amikor ugyanis egyre többször elhangzott, hogy Magyarországon konszenzuális demokráciát kell építeni, akkor ez a kívánalom szembe találta magát a magyar realitással” 

– fogalmazott a politológus. 

Majd így folytatta: Ezt röviden úgy fogalmazhatjuk meg, hogy

a magyar helyzet egyáltalán nem volt érett a konszenzusra. S éppen amiatt nem, hogy a magyar pártpolitika történelme nem ért véget 1990-ben, sőt éppen akkor kezdődött újra.

Azonban ezzel kapcsolatban két kérdést is megfogalmaz az igazgató: „Vajon hogyan lehetett volna »közmegegyezni« akkor, amikor a Kádár-rendszer például nem működött jobboldal? Sőt. Nem működtek pártok sem. Vajon hogyan lehetett volna »elhagyni« a régi politikát, elfelejteni a pártok közötti konfliktusokat, amikor éppen csak megjelentek a pártok, és elkezdtek visszatalálni történelmi szerepükhöz?”

Nem tudjuk megmondani, ha nem Orbán Viktor jön, jött-e volna valaki más 

– írta.

Mindenesetre Orbán felbukkanása és a nyugati minta átültetésének egyre erősebb megkövetelése között határozott összefüggést kell megállapítanunk. 

Amikor tehát Orbán Viktor kiválasztódik a vezető szerepre, ezzel a magyar demokrácia voltaképpen arról tesz tanúbizonyságot, hogy a nyugati pártmintát nem tudja alkalmazni. S ahogy megyünk előre az időben, egyre világosabbá válik, hogy a magyar jobboldalon formálódik mégis csak ki valami, ami a rendszerváltó nyugati pártideológia riválisa lesz, s ez a pártok fölötti mozgalom” 

– olvasható Csizmadia írásában .

Nyitókép: Pier Marco Tacca/Getty Images

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. november 15. 13:08
Egy Putler-pincsi,hitvány tolvaj.🤮
Hohokam
2023. november 14. 21:27
Nem lenne egyszerűbb elismerni, hogy a nyugatra hivatkozó, amögé elbújó ballib immoralitása, tehetségtelensége, kapzsisága és nemzetidegensége EGYÜTT váltott ki egy olyan szavazói válaszreakciót, ami az egyetlen potens ellenerőt jelentő Orbán (kormányzata minden hibája ellenére) folyamatos újraválasztásán keresztül kívánja évtizedekre megakadályozni, hogy a "demokrácia" nevű nemzetgyilkos borzadály visszatérjen?
cutcopy
2023. november 14. 20:47
"Orbán Viktor kiválasztódik a vezető szerepre, ezzel a magyar demokrácia voltaképpen arról tesz tanúbizonyságot, hogy a nyugati pártmintát nem tudja alkalmazni" A nyugati pártminta mint a tehetetlen tehetségtelen kívülről irányított tápos libsi kirakatfigurák..?
Skageröge
2023. november 14. 20:05
Az alcímben, és alább, a szövegben is : "jött-e volna más" (ahelyett, hogy "jött volna-e más" ). Tényleg Csizmadia Ervin fogalmazott így? Akkor kevés magyar nyelvű könyv fordulhatott meg eddig a kezében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!