A terrorizmus is téma lesz – mutatjuk, miről dönt szerdán az Országgyűlés

2023. október 25. 08:59

Az Országgyűlés elfogadhatja a terrorizmus elítéléséről és a katonai szerepvállalásról szóló politikai nyilatkozatot.

2023. október 25. 08:59

Ma az Országgyűlés két fontos kérdésben is dönt, ahogyan az ukrajnai háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról is tárgyal – írta meg a Magyar Nemzet.

Az egyik fontos napirendi pont a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozat elfogadása lesz, melyet kormánypárti képviselők kezdeményeztek. A másik pedig a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat lesz majd.

A terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozat a Hamász Izrael ellen október 7-én és azt azt követő napokban elkövetett támadásai miatt kerül napirendre. Az Országgyűlés ebben a nyilatkozatban kifejezi együttérzését azok felé, akik elveszítették hozzátartozóikat és szeretteiket a támadások során. 

A nyilatkozat hangsúlyozza Magyarország elkötelezettségét a terrorizmus elleni harcban és a nemzetközi közösséggel való együttműködésben.

A Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat azt célozza, hogy a magyar katonák segítsenek a Csádi Köztársaság területén a tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátásában. Ez a küldetés legfeljebb 2025. december 31-ig tartana, és a magyar katonák pedig a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel és felszereléssel lennének ellátva.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról is dönt a parlament.

A veszélyhelyzetet eredetileg az ukrajnai háború miatt hirdették ki tavaly májusban, és azóta többször meghosszabbították. A mostani törvénymódosítás indoklása szerint a fegyveres konfliktus és a humanitárius katasztrófa Ukrajnában továbbra is fennáll, és ennek magyarországi következményeit is kezelni kell, különös tekintettel a menekültügyi, gazdasági és energetikai kérdésekre.

A közbiztonság megerősítése és a

 migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosítása

is napirenden van, melyek szigorítják a polgárőrökké válás feltételeit, valamint lehetővé teszik, hogy a polgárőrök az államhatár védelme érdekében kép- és hangfelvételeket rögzíthessenek. Emellett az egészségügyi szakdolgozók béremelésének második üteméről is tárgyalnak.

***

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drágabolgárúr
2023. október 25. 09:55
Remélem a magyaroszági terrorizmust is kezelik végre. Egy cigányterrorista majdnem megint meggyilkolt valakit. Véget kell vetni a cigányterrorizmusnak! https://m.kuruc.info/r/2/265949/
chief Bromden
2023. október 25. 09:15
A terrorizmus előtt kell haladni, nem utólag reagálni a történtekre. Megelőzni a szándékot és előtte lecsapni. Nem is kellene nyilvánosságra hozni.
Upuaut
2023. október 25. 09:09
Kezd uncsivá válni. "hogy a polgárőrök az államhatár védelme érdekében kép- és hangfelvételeket rögzíthessenek." Nekik már régen fegyverhasználati jogot kellett volna adni, nem ilyen szarságot.
billysparks
2023. október 25. 09:05
Betiltják a terrorizmust? vagy az országház profilképét dávid-csillag színüre festik át?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!