A korrupció és a metoo

2023. október 11. 19:57

Ha a negyedik hatalmi ág (média) dönti el, hogy ki a korrupt, akkor nincs szükség a harmadik hatalmi ágra (igazságszolgáltatás, bíróság).

2023. október 11. 19:57
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Vendégszerző

Volna itt egy örökség, vagy ha úgy tetszik: elv, amire alapozva a nyugati civilizáció még mindig a legélhetőbb létfeltételeket biztosítja bárki számára. A lényege így hangzik: senkit nem nyilvánítunk bűnösnek mindaddig, amíg a bíróság egyértelmű bizonyítékok alapján ki nem mondja a bűnösségét.

Két nagyobb társadalmi érdeklődésre számot tartó kérdéskörben ezt az elvet semmibe veszi a függetlenobjektív média: az egyik a metoo, amikor bemondásra lincselünk meg gyakorlatilag bárkit, aki célkeresztbe kerül. A másik a korrupció. Korrupt az, akire ráütik ezt a billogot, apelláta nincs. 

Lehet ezt csinálni, csak ezzel gyakorlatilag a jogállamiságot bontjuk le. Ha a negyedik hatalmi ág (média) dönti el, hogy ki a korrupt, akkor nincs szükség a harmadik hatalmi ágra (igazságszolgáltatás, bíróság), de tulajdonképpen a törvényhozói hatalomra se, mert így gyakorlatilag a törvény fogalma válik értelmetlenné.

Ráadásul a médialincselést nem a vádirat alapozza meg, hanem az ítélet. Következésképpen a fentebbi elv semmibevétele nem anarchiába taszítja a nyugati civilizációt fenntartó országokat, hanem diktatúra lesz a vége. Nekünk, közép- és kelet-európaiaknak ezt elhihetik. Éltünk már ilyent a XX. században. Nem volt jó.

Nyitókép: MAGALI COHEN / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2023. október 13. 06:08
A libbantak olyanok, mint a fasz. Fejük van, de eszük nincs. 13 éve nyomatják a "korrupció" c. csasztuskát, újra meg újra, csak az istennek se akar bejönni. Lásd 4x2/3... Röhej. Az idejáró csicskáik is lapítanak, mint szar a fűben, amikor konkretizálni kéne egy-egy böffentésüket.
Ez D-dúr és e-moll
2023. október 12. 14:26
"SquallineEz D-dúr és e-moll 2023. október 12. 10:07 Legalja. Felkertek? Buszke vagy ra mi? Mert te olyan fontos bizalmi vagy, mi? Latom beutott a komment. Elokerul a hazmester igazolvany. Annyi kozod van neked a miephez, na meg a pinahoz, mint a zenehez. Hany pufajkad volt mar? Munkasor haverok birjak, hogy futyoreszel nekik durban es mollban mozgalmi indulokat? Titokban meg zsupert hallgatok es zabaljatok a kadar nepe ideat. Szerencsetlen nyomorult." Jó, hát ha mindenképpen le akarod magad járatni, akkor én nem gátollak meg benne! :-)
Ez D-dúr és e-moll
2023. október 12. 10:14
"Syr Wullam ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. október 12. 09:36 Szóval ex-MIÉP-es vagy..." Soha nem voltam semmilyen párt tagja, így a MIÉP-nek sem.
Ez D-dúr és e-moll
2023. október 12. 08:46
"Squalline ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. október 12. 08:23 Az a bajotok, hogy csak a sajat velemenyeiteket akarjatok visszahallani. Nem eleg hozza a viragzo internaci bolsi sajtotok, jol funkcionalo narcisztikuskent uldozesi maniaval vetitek magatokat mar a tietektol eltero, nem tetszo allitasok lehetosegere is..." A kommentednél már egy óvilági bullshit-generátor is színvonalasabbat produkált. :-) Az a szép az internetben, hogy olyan emberekkel is "beszélhetsz", akikkel az életben soha nem kerülnél beszélőviszonyba. Most például olyannak próbáltad eladni a bullshitedet, akit már akkor MIÉP-képviselőjelöltnek kértek fel, amikor te még csak úgy juthattál be a feleséged lábai közé, hogy a fülébe súgtad, hogy "horngyula". :-) Hiába no, kis ország vagyunk, nekünk csak egy csőcselék jutott, mindig oda csapódtok, ahol jobban lehet lincselkedni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!