Ott a haza, ahol a haszon?

2023. szeptember 05. 17:03

Rendhagyó Bánk bán értelmezés a modern népvándorlás idején.

2023. szeptember 05. 17:03
null
Gajdics Ottó
Gajdics Ottó
Magyar Nemzet

„Több mint egymillió forintos fizetésért keres magyar raktárosokat egy ausztriai cég, de kilencszázért sajtgyárba is lehet menni betanított munkásnak. Az ajánlat kétségkívül csábító. Vas vármegyeieknek, soproniak­nak átjárni is megéri, de előbb-utóbb oda íratják be iskolába is a gyerekeket, és szép lassan osztrákká válik az egész család. A legfrissebb statisztika szerint csaknem százharmincezer honfitársunk dolgozott júliusban Ausztriában. Közben idehaza több ágazatban munkaerőhiány lépett fel, a társadalom egy része a megoldásként felvetődött filippínó vagy távol-keleti vendégmunkások behozatala ellen berzenkedik, néhány politikai haszonleső egyenesen uszít ellenük.

Úgy tűnik, a munkaerő szabad áramlása mint fontos európai alapérték a visszájára fordult és képmutatóvá vált. Ádáz harc dúl a munkaerőpiacon is, ahol az erősebb kutya elve az irányadó, a széplelkűsködést kiröhögik. Pedig különösebb nemzetieskedő pátosz nélkül kijelenthető, ha a magyar emberek nem Magyarországon hoznak létre értéket, akkor – bár akaratukon kívül, de – konzerválják lemaradásunkat, súlyosbítják gondjainkat.

Megnéztem vasárnap a Vidnyánszky Attila által rendezett Bánk bán előadást a Nemzeti Színházban. S bár a rendező azt nyilatkozta a minap, hogy ő már csak az érzelmekre akar hatni, engem mélyen elgondolkodtatott Biberach, a lézengő ritter kocsmafilozófiája, miszerint ott van a haza, ahol a haszon. Az ilyen csekély értelmű megnyilvánulásokkal az a probléma, hogy szinte lehetetlen velük vitatkozni. Hiszen ki merné azt állítani, hogy bárki elítélendő azért, mert szeretne jobb színvonalon élni, mert mindent meg akar tenni azért, hogy nagyobb mértékben részesedjen az anyagi javakból. S bár a nemzeti oldalon volt egy közmegegyezés arról, hogy egyéni érdekeit senki nem emelheti a közjó megteremtésének céljai fölé, ezt mára oly sokan fölrúgták, hogy ezzel is nehéz érvelni.”

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. szeptember 06. 13:57
Sajnos igaz, ami a cikkben áll. A határok megnyitásával és a vizum eltörlésével a magyar fizikai munkás, ápoló és nyelveket beszélő értelmiségi oda vándorol, ahol kedvezőbbnek hiszi az anyagi és lakhatási feltételeket. A közvéleményben mesés összegek keringenek, bár sokszor BRUTTO-összegről van szó, ha hivatalosan bejelentik a külföldről érkezett dolgozót. Ha pedig feketén dolgoznak, akkor lehet szép összeg, de nem fizetnek utána nyugdijjárulákot és az ottani állami egészségügyi intézményekben sem kereshet gyógyulást... A lakhatás pedig nagyobb városokban szűkös és költséges. Hiába beszéli jól a befogadó ország nyelvét, csak másodrendű, megtűrt idegen marad.. Talán csak az ott született és beiskolázott gyerekeinek sikerül az asszimiláció. Külföldön csak az anyanyelv és a vallás tarthat össze diaszpórákat. Ha mind a kettő labilis, akkor valóban kevesebben leszünk.
Osztap_Bender
2023. szeptember 06. 07:12
Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink?
Osztap_Bender
2023. szeptember 06. 06:57
Ott a haza, ahol a haszon Te már csak tudod, régi motoros elvtárs.
drogqueen
2023. szeptember 05. 20:41
Nagyon helyesen jár el, aki Ausztriában dolgozik, és ott járatja iskolába a gyerekét. A magyar posványból legalább egyesek megmenekülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!