Nagy Márton: Bankadó nem, gazdasági növekedés viszont lesz

2023. szeptember 26. 11:01

A gazdaságfejlesztési miniszter a bankszövetséggel tárgyalt.

2023. szeptember 26. 11:01
Nagy Márton

Hétfő délután fogadta hivatalában Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radován elnököt.

A Világgazdaság beszámolója szerint a felek egyetértettek abban, hogy a magyar pénzügyi rendszer szereplői stabilan működnek. A bankszektor előnyös helyzetéből fakadóan pedig elvárható, hogy erőteljesebben működjön közre a hitelpiac befagyásának megakadályozásában, az egészséges hitelezés és a növekedés helyreállításában – fejtette ki a tárcavezető.

Nagy Márton hangsúlyozta, 2023 az infláció letörésének és egy számjegyűre csökkentésének az éve, a következő esztendőben pedig a növekedés helyreállításáért kell küzdeni. Mint mondta, a bankszektorban extraprofit képződik, ezért indokolható a korábbinál magasabb extraprofitadó kivetése és új bankadó bevezetése is. Azonban erre a pénzre jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, ezért a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítására.

Működjenek közre az olyan kamattámogatott állami hitelprogramokban, mint például a Széchenyi-kártya program, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram vagy a leendő CSOK+, továbbá dolgozzanak ki új lépéseket a lakáscélú és piaci hitelek felpörgetésére – kérte, majd részletezte a miniszter.

Új bankadó kivetése helyett a bankoknak olyan vállalásokat kell tenniük,

amelyekkel a családok és vállalkozások működését, továbbá a fogyasztás és gazdasági növekedés beindítását segítik, tehát a bankoknak a gazdaság világát kell finanszírozniuk – tette hozzá Nagy Márton.

A találkozón a felek megállapodtak abban, hogy a bankszövetség lehetőség szerint egy héten belül a kormány elé terjeszt egy olyan intézkedési tervet, amely felvázolja, hogy a bankszektor mit kíván tenni a hitelezés helyreállításáért.

Világgazdaság: Keresztbe tehet Nagy Márton növekedési tervének a jegybank

Szinte borítékolható, hogy továbbra sem lesz súrlódásmentes a Magyar Nemzeti Bank és a kormány közötti viszony, ha a jegybank beváltja ígéretét a pozitív reálkamatra vonatkozóan. Márpedig a mostani hónapban pont ez a helyzet: hét év után először lehet magasabb az alapkamat, mint az infláció. Ám az elemzők egyetértenek, a pozitív reálkamat egyértelműen visszafogja azt a növekedést, amelyet épp most akar a kabinet beindítani. Ez lesz ugyanis az ára annak, hogy az inflációt alacsonyan tartsák.

Nyitókép: Facebook

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 26. 17:59
Egyszer már fogadták a magyarok Jelasicsot...
abcugabcug
2023. szeptember 26. 17:18
nm hiteltelen, folyamatosan hazudik.
robogo72
2023. szeptember 26. 11:56
"A bankszektor ... erőteljesebben működjön ... a hitelezés és a növekedés helyreállításában" Épp ezért nálunk a legmagasabb az infláció. A piacra (hitelezés által) kikerült túl sok pénz nem áll arányban az értéknövekedéssel. Ez konkrétan az infláció definíciója. Hogy az így újra felfűtött gazdaság képes-e kinőni az inflációt ebben a bizonytalan helyzetben az legalábbis hazárdjáték. A külkereskedelmi cserearány javulása adhatna segítséget, de az sem kecsegtet túl sok jóval. Pl ukrán gabona EU importja ellehetetleníti a magyar exportot.
chief Bromden
2023. szeptember 26. 11:47
Nem csoda, kipucolták az ügyfelek a bankokat. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!