A magyar gazdák úgy érzik, Brüsszel cserbenhagyta őket – tüntetés zajlik a magyar-ukrán határnál (VIDEÓ)

2023. szeptember 17. 10:36

Több száz munkagéppel vonultak fel a tüntetők, a 4-es út egyik sávját lezárták. A Magosz nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez.

2023. szeptember 17. 10:36

Magyarország kormánya – ahogy korábban ígérte – nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó embargót, ezzel együtt a gazdák saját maguk is igyekeznek megállítani az ukrán gabona áramlását demonstrációjukkal – írta a Magyar Nemzet.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös közleményben jelentették be, vasárnap hogy vasárnap gazdatüntetés lesz a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen, amely a brüsszeli intézkedésnek szól.

Brüsszel figyelmen kívül hagyja a magyar, a kelet-közép-európai gazdák érdekeit!

Ha nem zárja le az EU a határokat az ukrán gabona előtt, akkor a gazdák fogják azt megtenni!” – írták.

A tüntetésen felszólalt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Jakab István már korábban is figyelmeztetett arra, hogy a felhalmozott ukrán gabona miatt áll a magyar gabonapiac, a hazai gazdálkodók vesztesége már eléri a 100 milliárd forintot. A tározók egy része változatlanul fel van töltve, a nagy felhasználók, nagy felvásárlók bekészleteztek kukoricából, napraforgóból, repcéből, méghozzá Ukrajnából. 

Jakab István elmondta, hogy amennyiben a bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán termékekere vonatkozó embargót, akkor a magyar kormány egyoldalú döntést hoz, de nem a négy termékre, hanem a huszonnégyre vonatkozóan. Azt is lehet tudni, hogy bár nem lehet behozni kukoricát, őrleményt igen, és nyilván akkor így hozza be és dolgozza fel a nagykereskedő. A megoldás tehát az, hogy legyen zárva változatlanul a határ december 31-ig minimum, de addig a gabonapiacot egy új stratégia mentén újra kell szervezni – tette hozzá.

A termelők traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel vonultak fel a határállomásra vezető 4-es főúton, elfoglalva az egyik forgalmi sávot. Jakab István, a demonstrációt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a tüntetésen

a magyar gazdálkodók számára elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság döntését, amellyel nem hosszabbították meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat.

A gazdák egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett, amely a bizottsági döntéssel szemben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat  – jelentette ki a Magosz elnöke. Hozzátette: a gazdák nevében

a Magosz nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez,

az Európai Bizottság elnökéhez, azt kérve: az ügyben szakmai alapon hozzanak döntést.

A Magosz elnöke kifejtette, minden szakmai megalapozottság nélkül „ránk zúdították” a hatalmas ukrán piacot ellátó 42 millió hektárnyi termőterület terményeit, a kiváló minőségű termőföldek – némi túlzással – egyensúlyban vannak az Európai Unióban találhatókkal. Elmondta, a termőföldek egy részét először csak használatba adták a nyugati tőkebefektetőknek, Európa és a világ tőkealapjainak, gyakorlatilag ezekkel a hatalmas gazdaságokkal kell versenyezniük a magyar gazdálkodóknak. Rávilágított, húsz, az unióban már régebben betiltott hatóanyagot azonosítottak eddig, amelyeket az ukrán mezőgazdaságban jelenleg is használnak, és nem lehet tudni, hogy a terményeknél milyen vegyszereket használtak, vagy alkalmaznak-e genetikailag módosított alapanyagokat.

Győrffy Balázs NAK-elnök azt hangsúlyozta,

a sarkunkra kell állni”,

meg kell szólítani minden gazdát, el kell mondani nekik, hogy azok, akik elvileg őket képviselik, mit tettek a termelőkkel. „Annak külön örülünk, hogy a kormányzat mellettünk van, hiszen nemzeti hatáskörben, minden létező uniós joggal szembemenve, mégis megtiltjuk, hogy behozzák ide ezeket a terményeket” – jelentette ki az agrárkamara vezetője. Az eseményen részt vett Tilki Attila és Seszták Miklós fideszes országgyűlési képviselő, valamint Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés kormánypárti elnöke is.

A tüntetés délután öt óráig tart. 

***

Nyitókép: képernyőfotó

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. szeptember 17. 19:16
Lehet hogy prusszel így tesz, de a fidesz sem nagyon dolgozik azellen hogy a ukibúza innét eltakarodjék
faramuci
2023. szeptember 17. 17:11
Azt hiszem csúnyaságok derülnének ki ha a Magyarhonban működő 50 legnagyobb tápkeverő üzemében bevizsgálnák a szemes alapanyagokat származás és minőség szerint mobillaborral......találnának rést a pajzson
valaki-954
2023. szeptember 17. 16:53
Nem Záhonynál kellene tüntetni, hanem Brüsszelben. A vasúti közlekedést teljes mértékben leállítani Ukrajnából. Felszedni a síneket!!!
Kovács Ubul
2023. szeptember 17. 16:50
Egyből milyen pöpec molinójuk is gyártódott a "gazdáknak" ;))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!