Reménytelibb helyzetben a lakáshitelt tervezők, lefelé indulhatnak a kamatok

2023. augusztus 16. 09:11

A Mandinernek nyilatkozó pénzügyi szakértő ősz környékére várja a lakáshitelkamatok érzékelhetőbb mérséklődését, közben a bankok egyre több akcióval is igyekeznek magukhoz csábítani az ügyfeleket.

2023. augusztus 16. 09:11
Helmeczi Zoltán

A hitelpiac, különösen is a lakáskölcsön-ágazat előző év végi, ez év eleji beszakadása jó pár esztendővel ezelőtti állapotába repítette vissza a szektort, hiszen a lakáshitelezés volumene a korábbi harmadára-negyedére esett vissza. Értelemszerűen ennek az elsődleges oka a banki kamatok jelentős megugrása – bár egy korábbi cikkünkben rámutattunk, hogy az állampapírkamatokkal összevetve ennél még nagyobb mértékű is lehetett volna az emelkedés mértéke –, valamint az, hogy a nehéz gazdasági környezet ellenére az ingatlanárak nem igazán indultak csökkenésnek, inkább a stagnálás jellemzi őket. A potenciális vevők, akik tehetik, ezért kivárnak. Szakértői várakozások szerint azonban a befagyott hitelpiac – és így az ingatlanágazat is –  lassan „olvadásnak indulhat”.

Az infláció csökkenése segítheti a lakáshitelt tervezőket

„A most már több hónapja folyamatosan csökkenő infláció javuló gazdasági folyamatokat vetít előre, s ennek hatása mostanra a bankok háza táján is látszódik” – mondta Gergely Péter pénzügyi szakértő a Mandinernek. A BiztosDöntés.hu pénzügyi tanácsadó oldal alapítója kifejtette: eltérő ütemben ugyan, de

a bankok április óta csökkenteni kezdték a piaci lakáshitelek kamatait,

és az is szembetűnő, hogy az ingatlankölcsönök esetében egyre jelentősebb értékű induló akciókat – ilyen például a hitelekhez kapcsoló kezdeti költségek jóváírása – hirdetnek. Arra ugyancsak felhívta a figyelmet, hogy bár a lakásárak nem igazán mozdulnak, „az infláció miatt reálértéken számolva valójában egyre olcsóbbak az ingatlanok”.
A szakember azzal is kalkulál, hogy mivel idén még változatlan feltételekkel él a babaváró hitel és a csok, az év hátralévő részében többen is igényelhetik ezeket a kedvezményes kölcsönöket azok közül, akik az elmúlt hónapokban még hezitáltak a bizonytalan gazdasági környezet miatt. Azóta ugyanis már látszik a pénzromlás ütemének a mérséklődése, és az állami támogatások sorsa is ismertté vált.

Ez a legnépszerűbb piaci lakáshitel

A pénzügyi szakértő arról beszélt, hogy a piaci alapú lakáshitelek területén a 10 éves kamatperiódus, azaz a 10 évre történő törlesztőrészlet-rögzítés a legnépszerűbb konstrukció az ügyfelek között. Ezeknek a hiteleknek persze megvan a maguk ára, hiszen

ma még jellemzően 9-10 százalék körüli a thm, ami nem olcsó,

de – mint rámutatott – egyébként is kevesen vannak olyanok, akik jelenleg csak piaci alapú lakáskölcsönt vesznek fel. A többség ugyanis jellemzően az állami támogatású, kedvezményes hitelekkel kombinálja a piacit, és az szintén tipikus, hogy inkább felhasználják a megtakarításuk minél nagyobb részét, ezzel is csökkentve a szükséges piaci hitel mértékét.
A bankok profitjáról szólva Gergely Péter elmondta: volt olyan időszak, körülbelül egy-másfél év, amikor a pénzintézetek nemhogy nem keresetek, hanem egyenesen buktak a lakáshiteleken. A kamatokat ugyanis a versenyhelyzet miatt nem merték a legjobban fizető állampapírok kamataival párhuzamosan emelni – utóbbiak volt, amikor bőven meghaladták a 15 százalékot –, a hitelezési kényszerük azonban folyamatos volt ekkor is, hiszen ez a szolgáltatásuk tartja életben a működési szisztémájukat.

„A bankok ugyan ma már nyereséggel hitelezik az ingatlanok adás-vételeit, de a piac még mindig pang. A tervszámokat viszont minden pénzintézet teljesíteni szeretné, a verseny pedig nagyon kiélezett az ágazat szereplői között. Mindebből kiindulva arra számítunk, hogy

ősszel valamelyest tovább csökkenhetnek a lakáshitelkamatok, és még több költségelengedésre, -jóváírásra számíthatnak az ügyfelek”

– magyarázta a pénzügyi szakértő.

Megjegyezte, ez az ingatlanpiac számára úgyszintén jó hír, hiszen azok a közvetítők, akik arra számítottak, hogy az őszi szezonnak lőttek, reménykedhetnek, mert ha hatalmas roham nem is várható a házak, lakások iránt, az infláció és a kamatok csökkenése biztosan segíteni fog az ingatlanos szakmának, és nőhet az adásvételek száma.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Átoperált Kiscsoportos
2023. augusztus 16. 10:48
"2,3 százalékkal csökkent a GDP az áprilistól júniusig tartó második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. " 2,3 %? ... ugyan már ! ... az csak egy fecni! ------------------------------------------------------------------------------------------------- "Ködbe vész azoknak az európai uniós pénzeknek a sorsa, amelyeket Magyarország kapott az ukrajnai menekültek ellátásáért Sem a Karitatív Tanácsot alkotó hat nagy segélyszervezet, sem az ezen a körön kívül működő civil szervezetek nem tudnak semmit arról, érkezett-e Magyarországra uniós pénz kifejezetten az Ukrajnából útnak induló menekültek vagy az ukrán területen maradt emberek segítésére." A Vajda és a Horda már a háborús menekülteket is meglopja.
files32
2023. augusztus 16. 10:17
Orbán 135%-os fizuemelést kapott, szarik már bele.
bodrigyuri
2023. augusztus 16. 09:46
Szuper! Már csak 17%-kal romlik minden értéke folyamatosan.
Átoperált Kiscsoportos
2023. augusztus 16. 09:36
" lefelé indulhatnak" - indulhatnak !!!!! :)))))) De ez már elég a Kolhozcselédeknek, ettől sírva, egymást csókolgatva borulnak egymás nyakába és kúrják egymást seggbe, mert 2/3. ----- "Magyarországon nyiltan korrupt rendszer van – jelentette ki Katarina Barley. Az Európai Parlament alelnöke szerint „pimasz” kérés a kormány részéről, hogy több milliárd dolláros segítséget nyújtson az EU au orosz olajembargóért cserébe. " "Épp ebben a hónapban láthattuk, hogy a teljes autópálya-rendszer bővítése és fejlesztése ismét Orbán legjobb iskolai barátjára, Mészaros úrra hárult, aki vízvezeték-szerelő (sic!) és ma Magyarország leggazdagabb embere – fogalmazott. Hozzátette, hogy ez egy 14,4 milliárd eurós volumenű beruházás, a pályázat 35 évre szól, „tehát tényleg nyíltan korrupt rendszerről van szó, ezt Magyarországon mindenki tudja, és az EU-ban is mindenki tudja”. Pimasznak tartom, hogy még 15–18 milliárd eurót akarnak most, hogy mindenki tudja, hová megy a pénz, és ki nyeri a pályázatokat"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!