Nemzeti mivoltunk nincs ellentétben kereszténységünkkel

2023. augusztus 20. 14:30

Szent István a latin kereszténységhez való csatlakozásunkat nem kötötte össze önfeladással, és fontos volt számára az állam függetlensége.

2023. augusztus 20. 14:30
Szilvay Gergely
Facebook

„Hazánk Szent Istvan király szentté avatásának napján tartja az államalapítás ünnepét, azaz nem egy modern forradalmat, függetlenségi háborút vagy alkotmányt ünneplünk ekként, mint oly sok más nyugati nemzet (lásd: francia forradalom). 

Ez az ünnep a nemzeti ébredés előtt is létezett, Szent István szentté avatása óta (1083). 

Azaz nemzeti mivoltunk nincs ellentétben kereszténységünkkel, miközben a kettő tőlünk nyugatabbra gyakran éles ellentétbe került egymással (itthon szolidabb feszültségek voltak csak). 

Györffy György Szent István és műve című kötetéből azt is tudjuk, hogy kemény szuverenitásharcai voltak a nyugati császársággal, tehát a latin kereszténységhez való csatlakozásunkat nem kötötte össze önfeladással, és fontos volt számára az állam függetlensége. (A képen a koronázási palást Szent István-ábrázolása, az egyetlen hiteles kép a szent királyról, 1030 körülről.)”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. augusztus 21. 00:28
Magyarország magyar országnak alakult, ugyan nem kereszténynek. Az államalapítást Szent Istvánnak tulajdonítani történelemhamisítás, hazugság. Magyarországot Árpád és a vezérek alapították. Ezt a mainál sokkal keresztényibb 1896-os Magyarország még jól tudta. A Fidesz csinálja, hogy a magyarok érdemeit a keresztényeknek tulajdonítja, de még a keresztényeket is igyekezik összemosni a zsidókkal. :-(
Akitlosz
2023. augusztus 21. 00:28
De igen. A keresztényeknek fontosabb az istenük, mint a hazájuk, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Országokat pedig mindig többségi vagy domináns nemzetek alapítottak. Amióta országok léteznek, azaz az ókor óta. De már az ősemberek is nemzetségi alapon szerveződtek törzsekbe. Az emberek egyszerűen így működnek. A "nemzeti ébredés" liberális baromság. A magyar nemzetnek nem kétszáz éve van országa, hanem 1128 éve. S nem csak a magyar nemzetnek, hasonlóképpen a francia nemzetnek is és a többi régi nemzetnek is. A görögök, a kínaiak stb. sem a francia forradalomkor jöttek rá, hogy ők egy nemzet. Arra használja a rezsim augusztus 20-át, a nemzeti ünnepet, hogy keresztén, nemzetellenes propagandát folytasson, Magyarországot elbitorolja a magyaroktól és a keresztényeknek tulajdonítja.
Player1
2023. augusztus 20. 22:29
A kelet–nyugati egyházszakadás 1054-ben történt. KÉRDEZEM, 1038-ban elhunyt ISTVÁN, hogy tudott a latin ághoz csatlakozni. NE CSAK ÍRJAK, OLVASSAK IS!
Lajoss
2023. augusztus 20. 19:38
Most is nagyon aktuális lenne a nemzet ébredése…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!