Laposa Bence: Hecckampány áldozata a Balaton!

2023. augusztus 21. 21:30

„Olyan legendák terjednek, hogy Horvátország olcsóbb, ez egész egyszerűen nem igaz.”

2023. augusztus 21. 21:30

Kifejezetten ellenséges a hozzáállása a magyar média bizonyos részének a Balatonhoz, ami olyan méreteket ölt, ami komoly gazdasági károkat okoz az ott dolgozó vállalkozásoknak, ezáltal a nemzetgazdaságnak” – többek között erről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke. 

A tó körüli egyéb programlehetőségeknek köszönhetően a balatoni turizmus jól átvészelte az augusztus eleji kedvezőtlenebb időjárást” – mondta el Laposa Bence a műsorban. Majd arról is megosztotta gondolatait, hogy idén mi okozta a legnagyobb kihívást a helybéli borászatok számára.

Eltérő álláspontok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) emelkedő vendégszámról és növekvő árbevételről beszél, ami alapján úgy tűnhet, hogy a Balaton köszöni szépen, jól van. 

A szállásadók, vendéglátásban érdekeltek szerint viszont akadnak gondok, és van, ahol visszaesés tapasztalható. 

A Balatoni Körhöz számos visszajelzést érkezik ugyan, attól azért messze áll, hogy reprezentatív adatokkal tudjon szolgálni” – szögezte le azzal kapcsolatban, hogy valójában mi a helyzet a Balatonnál. Szerinte valahol a két eltérő vélemény közt rejlik az igazság.

Szerencsére messze nincs vészhelyzet a magyar tengernél”

– tette hozzá. Majd felsorolta, hogy szerinte ez minek köszönhető: „a strandoláson kívül nagy számban vannak alternatív lehetőségek, mint a borgasztronómia, a kirándulás és egyéb szabadidős tevékenységek, illetve kulturális programok”. 

„Tehát a körülményekhez képest ezt is abszolválta a Balaton” 

– tette hozzá.

„Egynapos” vendégek, „ideális vendégek”

Szintén az MTÜ összesítéséből derült ki, hogy a Balatonnál jelentősen megnőtt az „egynapos” vendégek száma, ami nem feltétlenül kedvező a vendéglátósok számára, hiszen aki egy napra érkezik, nem foglal szállást, nem vesz igénybe bizonyos szolgáltatásokat. Laposa Bence egyetértett azzal, hogy az „ideális vendég az, aki egy egy hétre szállást foglal és ott tölti az idejét”. Ugyanakkor valóban van egy bővülő réteg, amely „ha jó kedve van, lehet, hogy ott alszik egyet, ha nem, akkor hazamegy. A fogyasztói elvárásokhoz azonban tudni kell alkalmazkodni” – vélekedett.

Méltánytalan hecckampány”

Laposa Bence szerint „nem vitás, hogy voltak olyan időszakok júniusban, amikor jöhetett volna több vendég, de szerinte ebben nagy szerepet játszik az a rendkívül „méltánytalan hecckampány”, ami a Balatonnal, az ott dolgozókkal és ott vállalkozókkal, de legfőképp az oda érkező vendégekkel szemben zajlik egy ideje a sajtóban”. 

Ez egész egyszerűen tűrhetetlen és elfogadhatatlan, és mindenképpen lépnünk és tennünk kell valamit” 

– húzta alá.

Lassan azt érzem, hogy jogilag is lépnünk kéne. Olyan legendák terjednek, hogy Horvátország olcsóbb, noha aki a legalapvetőbb matematikai műveletek tudatában van, és elmegy bárhová Horvátországban, beszorozza az árakat az aktuális árfolyammal, rájön, hogy ez egész egyszerűen nem igaz” 

fogalmazott.

Nyitókép: MTI/Varga György

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kismoricz84
2023. augusztus 23. 13:08
Az ilyen arrogáns nyilatkozatok miatt nem érezzük mi, átlag emberek, hogy van keresnivalónk a Balatonnál. Nem érzem, hogy szívesen látnak. Nem vagyunk "ideális vendégek"? Az ideális vendéglátó nem nézi, hogy mennyi ideig marad a vendég, örül, hogy jön, mert belőle él. A kedvére tesz, hogy legközelebb tovább maradjon. Sajnos ezt az arroganciát sok helyen tapasztalom a Balaton vonzáskörzetében, tisztelet a kivételnek. A "hecckampányt" nem a sajtó generálja, hanem a tapasztalatok. Ha nem, hát nem, így inkább az összekuporgatott pénzemből lemegyek a tengerpartra egy hétre. Lehet, hogy a Balaton olcsóbb, lehet hogy nem, lehet, hogy a tengerparton is semmibe néznek, de részemről akkor is inkább a tengerben csobbanok, mint egy pisiszagú pocsolyában pancsoljak, köszönöm szépen.
Halder_1899
2023. augusztus 22. 17:30
Sok ember van a Balatonnál. Az üres tó a szokásos libsi hazugság. Az, hogy egy tenger speciális az más dolog. Nekünk van egy tavunk, a miénk. Van amiben nem tudunk versenyezni egy tengerrel főleg a horváttal, szigeteivel, régi városkáival ,stb. A Balaton más, más az északi part és nagyon más a déli. Van nagyon jó hangulata, jó ott lenni. Milyen rossz lenne a tó nélkül !!! Aki akar az menjen a tengerhez, aki akar az a Balatonhoz. Hazudni nem kell, de már megszoktuk a fos médiától, hogy ugyanaz véletlenül sem írnak. Az ember ott szembesül a valósággal, mindegy ki mit ír.
Turán
2023. augusztus 22. 16:00
Végülis teljesen mind1 mit szeretne ez a laposa gyerek. Aki horvátba akar menni az akkor is oda fog ha cigánykerekezve jön le bencuska a badacsonyi hegyről. Aki a balatonra az meg nem azt jelenti hogy hozzá fog, sőt olyan fasza a megitélése még helyben is hogy ha nem állami támogatásból élne már a blahán koldulna. Ez a cikk csak arra jó hogy a fideszprolik vitázzanak arról mit olvastak meg láttak képeken a tengerpartról meg a balatonról. 😀😀
misi53-2
2023. augusztus 22. 15:01
Az egész világ majdhogy csak tenger ,de az egész világon csak egy balaton van !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!