Ezért lesz egy számjegyű a magyar infláció

2023. augusztus 23. 19:54

Az elmúlt bő fél-háromnegyed évben koncentrált jegybanki és kormányzati intézkedések is születtek az infláció letörése érdekében.

2023. augusztus 23. 19:54
Sebestyén Géza
Index

„Az MNB és a magyar kormány sikeresen állította meg az inflációs folyamatokat. Az adatok pedig egyértelműen megmutatják, hogy decemberre szinte biztosan el fogjuk érni az egy számjegyű inflációt. 

A gazdasági folyamatok értékelésekor általában éves mutatókat szoktunk használni. Ennek a megszokásnak több oka is van. Egyrészt vannak olyan mutatók, melyeknek csak éves vagy negyedéves értékeit ismerjük. Így, ha teljes képet akarunk kapni, akkor nem nagyon van más választásunk, mint azt az időtávot venni, melyre minden szükséges információ rendelkezésre áll. Emellett a havi adatokat sokszor torzíthatja szezonalitás vagy egyszeri események. Ilyenkor stabilabb, pontosabb képet kaphatunk, ha hosszabb időtávot veszünk figyelembe az elemzésünk során. Végül nagyon sok mutatót eleve teljes évre szokás kiszámolni és megadni. Ilyen a kamatláb vagy a bérek változása. Hogy összehasonlító elemzést tudjunk végezni, ajánlott a többi adatot is éves értékként meghatározni. 

Magyarország esetében különösen releváns az egy évnél rövidebb elemzési időszak alkalmazása. Ukrajna szomszédjaként a negatív sokkok minket – hasonlóan sok más régiós országhoz – még intenzívebben érintettek. Emellett az elmúlt bő fél-háromnegyed évben koncentrált jegybanki és kormányzati intézkedések is születtek az infláció letörése érdekében. Ezek sikerességét pedig csak akkor tudjuk megítélni, ha a folyamatokat közelebbről és részletesen vesszük górcső alá. 

Ahogyan a grafikonok megmutatják, az év elején, az infláció letörésének bejelentése idején még valóban erős volt a magyar árdinamika. Ám az ábráról az is világosan kiolvasható, hogy a mai napig újra és újra felbukkanó, Európa-bajnok magyar inflációt hangoztató sommás véleményeknek már ekkor sem volt valóságalapjuk. 

2023 januárjában a magyar drágulási ütem még dobogós sem volt. A Cseh Köztársaság, Szlovákia és Lengyelország esetében is magasabb inflációt mért az OECD, mint hazánkban.”

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. augusztus 24. 09:08
balbakó!! -:)))) Ökörsütés lesz! (Már itt van a karámban a borjú, szegénykém)
llnnhegyi
2023. augusztus 24. 09:05
Tapasztalom. Drágulás szinte megállt ,mint a cövek! Árcsökkenést tapasztaltam számos terméknél ------ Még az elején 15%-t jósoltam szeptember hónapra!
alexandrosz-2
2023. augusztus 24. 08:54
Semmit nem "állítottak meg"! Olyan magas a bázís, hogy ahhoz képest már a bezuhanó fogyasztás és beruházások mellett nem tud tovább árat emelni csak pár qrmány által védett geci, no meg maga a tolvaj állam. Az infláció élteti őket, az termeli a bevételt és fosztja ki a polgátokat. Sosem szüntetik meg. A lakhatás kóltségei nem a KSH fogyasztói kosár része. Az üzemanyagok ára sem. Átbaszás folyik ezerrel.
balbako_
2023. augusztus 24. 07:37
Meg azért is, hogy Orbánnak mindig igaza lesz! A lebőgött "nagy közgazdászok" pofájára kíváncsi leszek, ha ez bekövetkezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!