Elnyomás, elhallgatás, ítélkezés

2023. augusztus 14. 11:37

A könyvek lefóliázásától, a sorozatok feljelentgetésétől nem lesz kevesebb meleg, transz, netán aszexuális ember.

2023. augusztus 14. 11:37
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Jelen

„A valóság az, hogy az állami »gyermekvédelem« valójában magukra hagyja a fiatalokat és a szülőket is. Csak tilt, de nem támogat. Nem nyújt semmit. Holott információra, szakmai, érzelmi, mentális segítségre lenne szüksége – mindenkinek.

A könyvek lefóliázásától, a sorozatok vagy akár reklámspotok feljelentgetésétől nem lesz kevesebb meleg, leszbikus, transz, netán aszexuális ember. Ami ettől a politikai hisztériától nőni fog, az a magukra megbélyegzettként gondoló, a problémáit magában tartó, mentális betegségeknek kitett, rettegő és boldogtalan emberek száma. Történik mindez a morális pánik jegyében, ami olyasmit jelent, hogy egy erkölcsi értékeiben bizonytalan társadalom egy bizonyos csoportot hibáztat a morális rend megbontásáért. Máris előttünk áll a mindennapos hatalmi logika: a megosztás és bűnbakképzés politikája.

A boszorkányüldözéshez, mint tudjuk, nincs szükség boszorkákra, emellett az érveket is nehezen tűri.

Melegek sem feltétlenül kellenek hozzá, bárki lehet célpont. Ha már a Heartstopper példáját hoztam fel, ugyanúgy morális pánik volt a Harry Potterrel szemben is, hogy a gyerekek miért nem inkább a János vitézt olvassák, esetleg Jókait, vagy néhány évvel később Janne Teller Semmi című könyve kapcsán, ami arra kérdezett rá: mi az élet értelme? Amire egy magabiztos, mindentudó, erkölcscsősz hatalom csakis azzal reagálhat, hogy a kérdést is elutasítja. De micsoda felháborodást szült az is a nyolcvanas években, amikor Spiró Csirkefej című darabjában trágár módon beszéltek. Kényelmesebb volt ezen háborogni, mint a társadalom perifériáján élő emberekért felelősséget vállalni.

Úgy látszik, a hazai hatalmak természete ebben a tekintetben nagyon hasonló: az elnyomás, az elhallgatás és az ítélkezés lesz a NER öröksége is.

Tovább lesz velünk, mint gondolnánk.”

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Jaime Reina / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fegyenc8
2023. augusztus 14. 20:44
Lehet hogy nem lesz kevesebb abberált, de több sem. Amúgy miért baj ha le van fóliázva egy könyv. Attól ugye megveheted és otthon kicsomagolgatod. Vagy nem? Mi sem háborogtunk kamasz korunkban, hogy a szexlapok nejlonozva voltak. Meg kellett venni.
Szuperszig
2023. augusztus 14. 19:53
Akárhonnan is akarjátok igazolni a pedofil hajlamaitokat, nem fogjátok tudni. Száz szónak is egy a vége: Hagyjátok békén a gyereekeinket!
Héja
2023. augusztus 14. 17:56
Legalább a gyerekeinket nehezebb lesz megrontani. Ez a cél, nem a magadfajták meggyőzése.
tapir32
2023. augusztus 14. 17:46
Nagy utat tett meg az ország a Kádár-korszak erkölcsi mélységeitől, az állami szintre emelt gyűlölködéstől és korrupciótól a demokráciáig és a jogállamig. Ezt az utat, a felemelkedés útját olyan retrográd erők ellenében tette meg az ország, mint a Horn Gyula majd a Gyurcsány Ferenc vezette MSzP és mostanság a DK. A kádárrendszer irigység és gyűlölet ideológiája arra alapozott, hogy az irigység és a gyűlölet az ember természetes érzése! A szocializáció folyamatában ezeket kellett volna legyőzni és meghaladni! Azért veszedelmes a szocializálatlanság liberális kultusza, mert egyenlő a gyűlölet és az irigység kultuszával! A liberális szocializálatlanság a kommunisták között termőtalajra lelt! Imigyen nőtt össze a liberalizmus a kommunista demagógiával! A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma már a nyílt társadalom utópiája egy anakronizmus. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!